Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Απάντηση στις υβριστικές δηλώσεις του Προέδρου ΤΕΕ για τα ΤΕΙ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Τ.Ε.Ι. (Ο.Σ.Ε.Π. - Τ.Ε.Ι.)

ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ & ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ Τ.Κ. 12 210

Τηλ: 210 - 5385142

Fax : 210-5385859

e-mail : oseptei@teiath.gr

Αρ. Πρωτ.: 2142

Αθήνα, 20 / 11 / 08







ΘΕΜΑ:


«Απάντηση στις υβριστικές δηλώσεις

του Προέδρου του ΤΕΕ για τα ΤΕΙ»


ΠΡΟΣ:ΜΜΕ

ΚΟΙΝ:- Υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη

- Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

κ. Σπυρίδωνα Ταλιαδούρο

- Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΠΘ

κ. Δημήτριο Πλατή

- Ειδικό Γραμματέα Τομέα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

κ. Αθανάσιο Κυριαζή

- Σύμβουλο Υφυπουργού

κ. Σπυρίδωνα Ταλιαδούρο

κ. Κωνσταντίνο Σούτσα

-κ.κ. Προέδρους & Αντιπροέδρους ΤΕΙ της χώρας







Από τη συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στις 15-11-08 στην εφημερίδα ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ προκύπτει ότι ο συντεχνιασμός έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο και στο βωμό του θυσιάζονται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ που αποτελούν το 50% των πτυχιούχων των ΑΕΙ. Δε διστάζει να ζητά το κλείσιμο των ΤΕΙ, γιατί έτσι η αγορά εργασίας θα ανήκει μόνο στα μέλη του ΤΕΕ.

Τα ΤΕΙ, διένυσαν ένα δύσκολο δρόμο με ελάχιστες προϋποθέσεις και πέτυχαν τα μέγιστα. Οι πτυχιούχοι μας καταξιώθηκαν στο ελεύθερο επάγγελμα, στις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες. Επίσης, καταξιώθηκαν ακαδημαϊκά με τη συμμετοχή τους σε μεταπτυχιακές σπουδές όλων των επιπέδων στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Πολλά τμήματα των ΤΕΙ υλοποιούν σήμερα μεταπτυχιακά προγράμματα σε σύμπραξη με πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Όμως ο κ. Πρόεδρος του ΤΕΕ ουδόλως δίνει σημασία σε …τέτοιες λεπτομέρειες, εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να μην αποκτήσουν οι πτυχιούχοι συναφών ειδικοτήτων με το ΤΕΕ επαγγελματικά δικαιώματα και προβαίνει σε χαρακτηρισμούς, όπως “οι απόφοιτοι των ΤΕΙ είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια”, “παίρνουν πτυχία μαϊμού”, “ο υπουργός Παιδείας είναι εθνικός μειοδότης”.. τελικά ο κατήφορος δεν έχει όρια και ζητά να γίνουν τα ΤΕΙ σχολές εργοδηγών. Αναρωτιόμαστε τι απαντούν οι διδάσκοντες και εργαζόμενοι στα ΤΕΙ που είναι μέλη του επιμελητηρίου του.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα ΤΕΙ παρέχουν σπουδές επιπέδου ανώτατης εκπαίδευσης με εξειδικευμένο χαρακτήρα δεν είναι σε αντίθεση με τα πανεπιστήμια, αλλά επιδιώκουν τη συνεργασία για το καλό των αποφοίτων τους. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε όλες τις ευνομούμενες κοινωνίες τα αντίστοιχα με τα ΤΕΙ Ιδρύματα έχουν αυτόνομο ρόλο στην παραγωγή, εγγράφονται στα αντίστοιχα επιμελητήρια και λειτουργούν παράλληλα ή έχουν μετονομαστεί σε πανεπιστήμια, εξαίρεση αποτελεί η χώρα μας γιατί κάποια ισχυρά συντεχνιακά συμφέροντα που ασκούν επιρροή στην κεντρική εξουσία και στερούν από τους αποφοίτους ΤΕΙ το αυτονόητο δικαίωμά τους.

Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τον ανώτατο χαρακτήρα και το κύρος των ιδρυμάτων μας και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλλει βάναυσα τους 350.000 πτυχιούχους των ΤΕΙ. Το ΚΔΣ θα συνεδριάσει και θα εξετάσει τη δυνατότητα προάσπισης των δικαιωμάτων των αποφοίτων με κάθε νόμιμο μέσο. Καλούμε δε την πολιτεία αφού κρίνει την αξιοπιστία των λόγων του αξιότιμου κου προέδρου του ΤΕΕ, επιτέλους να τους αγνοήσει και να προχωρήσει στην άμεση έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΙ στις ειδικότητες που εκκρεμούν.

Γιάννης Τσάκνης

Πρόεδρος ΟΣΕΠ-ΤΕΙ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails