Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Η διοργάνωση κινητοποιήσεων από όλους τους Φορείς των ΤΕΙ, είναι πλέον μονόδρομος

Δυστυχώς έχουν περάσει πέντε χρόνια από την προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης, για έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των ειδικοτήτων των πτυχιούχων ΤΕΙ, χωρίς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο να έχει επιτευχθεί ( εκκρεμούν 35 και πλέον ειδικότητες).
Μετά από τη συστηματική δουλειά του Υφυπουργού Παιδείας κου Ταλιαδούρου έχει ήδη συνεδριάσει δεκάδες φορές το ΣΑΤΕ και έχουν εγκριθεί τα περιγράμματα σπουδών για όλα τα τμήματα των ΤΕΙ, επίσης έχουν εκδοθεί τα Π.Δ. με τα Επ. Δικαιώματα όλων των Τμημάτων ΤΕΙ που δεν έχουν επικάλυψη, ενώ μέσα στις ημέρες αναμένεται η έκδοση σε ΦΕΚ των Ε.Δ. των τμημάτων της Πληροφορικής. Όμως για τις επίμαχες ειδικότητες των Μηχανικών (Δομικοί, Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι, Έργων Υποδομής, Αυτοματιστών κτλ) δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα, παρά το ότι το Σχέδιο των Ε.Δ. που είχε εγκρίνει το ΣΑΤΕ για τους Πολιτικούς στις 28/8/2006, έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Παιδείας αλλά έχει «κολλήσει» στο ΥΠΕΧΩΔΕ…
Είναι επίσης αλήθεια ότι έχουν επιλυθεί όλα τα θεσμικά προβλήματα των ΤΕΙ, καθώς ο Ν.3549/06 κατοχύρωσε συνταγματικά τα Ιδρύματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση συμπληρώνοντας τον Ν.2916/01, ακόμη δόθηκε πλέον στα ΤΕΙ η δυνατότητα της διοργάνωσης αυτόνομων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών.
Όμως η μη έκδοση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων βαραίνει την Κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι στην περίπτωση που το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν υπογράψει το Σχέδιο του Διατάγματος που έχει στείλει ο Υπουργός Παιδείας, οι πολίτες δεν θα τιμωρήσουν το συγκεκριμένο Υπουργό αλλά την Κυβέρνηση συνολικά.
Αναμφισβήτητα οι επανειλημμένες ορθές δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για την απαράδεκτη, εμπαθή και απόλυτα αντιεπιστημονική στάση του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έχουν δημιουργήσει αίσθημα αισιοδοξίας στον Κλάδο, καθώς ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση θα τολμήσει να συγκρουστεί και θα δώσει επιτέλους λύση στο χρόνιο πρόβλημα των Επαγγελματικών μας Δικαιωμάτων.
Είναι αλήθεια ότι μόνο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Απόστολος Κακλαμάνης τόλμησαν να καταγγείλουν το ΤΕΕ από το Βήμα της Βουλής.
Είναι όμως επίσης σαφές ότι οι Μηχανικοί Τ.Ε. περιμένουν από την Κυβέρνηση, την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων με τα Επ.Δικαιώματά μας και όχι από το ΤΕΕ.
Πιστεύουμε ότι είναι λάθος του Υπουργείου Παιδείας να συνομιλεί με το ΤΕΕ για τα Επαγγελματικά Δικαιώματά μας και να μην συνομιλεί με τον Επίσημο Επαγγελματικό και Επιστημονικό Φορέα των Μηχανικών Τ.Ε. (την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.).
Η συζήτηση ότι το Υπουργείο θα αναγνωρίσει το Δίπλωμα του Πολυτεχνείου ως Μαστερ, εάν το ΤΕΕ δεχθεί την έκδοση των Επαγγελματικών μας Δικαιωμάτων, θεωρούμε ότι είναι αποπροσανατολιστική. Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση είναι πολύ περισσότερα:
Καλείται να δώσει λύση στην άρνηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος να εγγράψει ως μέλη τους αποφοίτους των Σχολών Μηχανικών των ΤΕΙ, τη στιγμή που μετά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 89/48, απόφοιτοι Ιδρυμάτων τριετούς διάρκειας φοίτησης από την Ε.Ε. εγγράφονται πλέον ως πλήρη μέλη στο ΤΕΕ και παίρνουν από αυτό Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Μηχανικού. Ακόμη, καλείται να δώσει τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς που διέπει το Επάγγελμα του Μηχανικού στη χώρα μας με βάση Νόμους του 1934… Η εξέλιξη με τα ΚΕΣ άλλωστε πιέζει ασφυκτικά… καθώς γινόμαστε μάρτυρες της ταχύτατης επαγγελματικής και συνακόλουθα ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πτυχιούχων σχολών Κολεγίων (Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών) μέσω του Νόμου της Βουλής και της Κοινοτικής Οδηγίας.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η διοργάνωση κινητοποιήσεων από όλους τους Φορείς των ΤΕΙ, είναι πλέον μονόδρομος. Χαιρετίζουμε άλλωστε τις αποφάσεις των Προέδρων των ΤΕΙ που έκλεισαν το τελευταίο διάστημα τα Ιδρύματα αρκετές φορές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, προτάσσοντας το αίτημα της έκδοσης των Επαγγελματικών μας Δικαιωμάτων.
Το μήνυμα που μας στέλνουν καθημερινά συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα είναι: «αν δεν εκδοθούν άμεσα πλήρη Επαγγελματικά Δικαιώματα για τους αποφοίτους των ΤΕΙ, τα Ιδρύματα δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να δέχονται φοιτητές και θα πρέπει να κλείσουν».
Για να πετύχουν βέβαια οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός για αγωνιστική δράση από όλους τους Φορείς εκπροσώπησης των αποφοίτων ΤΕΙ αλλά κυρίως από τους φοιτητές.
Δυστυχώς, η ΕΕΤΕΜ μέχρι στιγμής δείχνει αδύναμη να συντονίσει τις κινητοποιήσεις. Πέρα από την έκδοσης μιας αφίσας δεν έχει κάνει κάτι άλλο, ενώ αρνείται να δεχθεί την πρότασή μας για πληρωμένες καταχωρήσεις στις Αθηναϊκές Εφημερίδες. Επίσης –παρά τη σχετική δέσμευση στο Συνέδριο-, αρνείται να δεχθεί την πρότασή μας για λειτουργία ενός τουλάχιστον Περιφερειακού Τμήματος στην Αττική με αποτέλεσμα να μην έχει πραγματοποιηθεί ποτέ έστω και μία ενημερωτική συνέλευση στην Αθήνα.
Σημειώνουμε ότι το Προεδρείο του ΚΔΣ της ΕΕΤΕΜ θα έπρεπε να παραδειγματιστεί από τη δράση πολλών Περιφερειακών Τμημάτων, όπως της Αχαϊας ή της Λάρισας, τα οποία διοργανώνουν πολύ σοβαρές επιστημονικές ημερίδες σε συνεργασία με τα αντίστοιχα ΤΕΙ, πετυχαίνοντας έτσι τη συσπείρωση των συναδέλφων, την αναβάθμιση του Κύρους της Ένωσης και τη σύσφιξη των σχέσεων με τα Ιδρύματα.
Το θέμα της Ημερίδας που επιβάλλεται να οργανώσει η ΕΕΤΕΜ είναι: «Έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Κατανάλωσης Κτιρίων».
Σημειώνουμε τέλος, ότι περιμένουμε με αγωνία την εκδίκαση της προσφυγής των συναδέλφων που ζητούν από την Ολομέλεια του Σ.τ.Ε. την εγγραφή τους στο ΤΕΕ (η γνωστή υπόθεση Μανώλη Μουλού). Ακόμη, δυστυχώς δεν έχουμε κανένα νεότερο από το Υπουργείο Ανάπτυξης τόσο για τον Κανονισμό για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, όσο και για την νέα ΚΥΑ για τους Ανελκυστήρες.
Τέλος, μέσα από αυτές τις γραμμές στέλνουμε το μήνυμα ότι η Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε. αλλά και ολόκληρος ο Κλάδος μας θα είναι στο πλευρό της Κυβέρνησης για να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, για να πετύχουμε επιτέλους όλα όσα μας αξίζουν.
Κάθε καθυστέρηση όμως θα μας βρει αντιμέτωπους.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails