Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Επιστολή ΔΑΚΕ σε Γ.Γ Υπουργείου Ανάπτυξης

Προς κο Κωνσταντίνο Μουσουρούλη
Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Ανάπτυξης

3 Δεκεμβρίου 2008

Θέμα: «Σχέδιο ΠΔ για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές»

Αξιότιμε κύριε Γενικέ,

Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες μας επισημάνσεις, μετά τη συνάντηση που είχαμε μαζί σας στις 26 Αυγούστου, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που δόθηκε εχθές στη δημόσια διαβούλευση, σχετικά με τους όρους πιστοποίησης των ειδικευμένων ενεργειακών επιθεωρητών, αγνοεί τους Νόμους 2916/2001 και 3549/2006 και υποτιμά ολόκληρη την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας.
Την ίδια στιγμή που η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει ακαδημαϊκά και επαγγελματικά τα πτυχία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ τυγχάνουν ξανά ρατσιστικής αντιμετώπισης.
Την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας ανοίγει μέτωπο με τη Διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος την οποία καταγγέλλει για παλαιολιθική και σκληρά συντεχνιακή στάση απέναντι στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Παιδεία και την Αγορά, είναι προκλητικό να ορίζεται ως διαπιστευμένος φορέας πιστοποίησης το ΤΕΕ.
Γιατί το ΤΕΕ;
Δεν θα είχαμε αντίρρηση να είναι το ΤΕΕ εάν το ΤΕΕ ήταν ανεξάρτητος Φορέας και μέλη του ήταν όλοι οι Μηχανικοί της χώρας (οι Μηχανικοί των ΤΕΙ –παρότι έχουν φοιτήσει σε Ανώτατα Ιδρύματα 4ετούς διάρκειας φοίτησης- δεν γίνονται δεκτοί στο ΤΕΕ, όμως οι απόφοιτοι Ιδρυμάτων τριετούς διάρκειας φοίτησης –μετά την εφαρμογή της Κ.Ο.89/48- γίνονται πλήρη μέλη του)
Σήμερα το ΤΕΕ λειτουργεί αποκλειστικά ως συνδικαλιστικός φορέας προάσπισης των συντεχνιακών συμφερόντων των αποφοίτων του Πολυτεχνείου και των Πολυτεχνικών Σχολών.
Επίσης με ποιο σκεπτικό οι Μηχανικοί ΤΕΙ δεν έχουν δικαίωμα απόκτησης Άδειας Ενεργειακού Επιθεωρητή Α΄ τάξης;
Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα ΤΕΙ είναι ισότιμα Ανώτατα Ιδρύματα είναι προσβλητικό να απαιτούνται 5 χρόνια εργασιακής εμπειρίας για να αποκτήσει ο μηχανικός ΤΕΙ Άδεια Β΄ Τάξης. Η εμπειρία θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, αλλά για όλες τις κατηγορίες.
Γνωρίζετε ότι τα Τμήματα Μηχανολογίας, Ενεργειακής Τεχνολογίας, Δομικών και Ηλεκτρολογίας των ΤΕΙ κάνουν πολύ περισσότερα μαθήματα σχετικά με την Ενεργειακή Κατανάλωση Κτιρίων και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού από αρκετές από τις Πολυτεχνικές Σχολές;
Είναι προφανές ότι αυτός που συνέταξε το Σχέδιο του ΠΔ είναι μέλος του ΤΕΕ και ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το συντεχνιακό του συμφέρον και όχι για την ορθή εφαρμογή της Σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στη Χώρα μας.
Άλλωστε το όριο των 1000 τ.μ. στην Α΄ τάξη, είναι τόσο χαμηλό που κάνει εξόφθαλμη την προσπάθεια να μείνουν οι Μηχανικοί ΤΕΙ εκτός αγοράς.
Πως είναι δυνατόν να εκχωρείτε στο ΤΕΕ το δικαίωμα να είναι αυτός ο Φορέας που θα εγκρίνει τα σχετικά σεμινάρια και θα διενεργεί εξετάσεις;
Γιατί δεν προχωράτε στη σύσταση ενός ανεξάρτητου Φορέα. Θυμίζουμε ότι κατά τη σχετική μας συνάντηση, μας είχατε μιλήσει για ανεξάρτητο Φορέα και είχατε καθησυχάσει τους φόβους μας.
Επίσης προκλητική είναι η σύνθεση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ενεργειακών Επιθεωρητών (Γ.ΕΠ.Ε.Ε.). Είναι απαράδεκτη η πρόταση να αποτελείται από επτά μέλη ΤΕΕ!!!
Με ποιο σκεπτικό οι εκπρόσωποι των Υπουργείων προτείνεται να είναι βαθμού Α΄ κατηγορίας ΠΕ και όχι και ΤΕ;
Γιατί αψηφάτε τους Νόμους και υποτιμάτε έτσι τους ΤΕ υπαλλήλους;
Γιατί μιλάτε μόνο για εμπειρογνώμονες μέλη ΤΕΕ και όχι και μέλη ΕΕΤΕΜ (Επιστημονικός και Επαγγελματικός Φορέας Μηχανικών ΤΕΙ);
Γιατί προτείνετε μόνο καθηγητές Πολυτεχνικών Σχολών και όχι και καθηγητές ΤΕΙ;
Γνωρίζετε τη δουλειά και το ερευνητικό έργο σειράς καθηγητών ΤΕΙ, όπως του κου Καλδέλη στο Εργαστήριο Ηπίων Μορφών Ενέργειας του ΤΕΙ Πειραιά και του κου Καπλάνη στο αντίστοιχο Εργαστήριο του ΤΕΙ Πάτρας; Γιατί υποτιμάτε έτσι την Τεχνολογική Εκπαίδευση;
Είναι προφανές ότι εάν το συγκεκριμένο σχέδιο προχωρήσει χωρίς αλλαγές για να εκδοθεί σε ΠΔ, θα προσβληθεί από εμάς τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς είναι ανακόλουθο με την υπόλοιπη Νομοθεσία της χώρας μας και δεν τηρεί την αρχή της «Ισότητας» και της «Ισονομίας» για το μισό και πλέον δυναμικό των Μηχανικών της χώρας.
Αξιότιμε κύριε Γενικέ,
Είμαστε απόλυτα σίγουροι εσείς προσωπικά δεν φέρετε ευθύνη για τη σύνταξη αυτού του απαράδεκτου σχεδίου Π.Δ. Είμαστε σίγουροι ότι το συνέταξαν συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί υπάλληλοι με αποκλειστικό γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον.
Ζητούμε άμεση συνάντηση μαζί σας για να σας βοηθήσουμε –μαζί με το Προεδρείο της ΕΕΤΕΜ- να διορθώσετε όλα τα λάθη του σχεδίου Νόμου και να είστε εσείς αυτός που θα βάλει τη σφραγίδα του σε ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα για τη χώρα μας, το οποίο θα εναρμονίσει τη νομοθεσία μας με το κοινοτικό δίκαιο συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εξοικονόμηση Ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την τόνωση της αγοράς.
*Επιφυλασσόμαστε να σας καταθέσουμε πλήρες κείμενο προτάσεων.

Με τιμή
Για την Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ
Ο Πρόεδρος
Σιάχος Δημήτρης

Τα μέλη του ΚΔΣ της ΕΕΤΕΜ

Αίσωπος Ιωάννης Τσιρογιάννης Παναγιώτης
Καραγιάννης Γιώργος Μητσιόπουλος Αποστόλης

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails