Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ κ. ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ κ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
- Υπ. Παιδείας -
Πηγή: ΑΠΕ 20/01/09-14:16

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. 'Αρης Σπηλιωτόπουλος πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον τέως Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και νυν Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, οι κ.κ.
Σπηλιωτόπουλος και Στυλιανίδης προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Α.ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα την ευκαιρία σήμερα να έχω μια μακρά, ουσιαστική συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων με τον προκάτοχό μου Υπουργό Μεταφορών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Θέλω εδώ να επισημάνω ότι με τον κ. Στυλιανίδη πέρα απ’ το γεγονός ότι μας ενώνει το ότι ανήκουμε στην ίδια γενιά πολιτικών, μας ενώνει και μια μακρά σχέση συνεργασίας από το παρελθόν, με κοινούς αγώνες αλλά και κοινές αγωνίες.
Μία απ’ τις πιο σημαντικές αγωνίες στην παιδεία είναι το σύστημα εκπαίδευσης, ο ρόλος, το μέλλον, η προοπτική της νέας γενιάς.
Είναι σαφές ότι ο κ. Στυλιανίδης έκανε σημαντικό έργο.
Είναι επίσης σαφές ότι το έργο αυτό αποτελεί για μας παρακαταθήκη για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, με ωριμότητα, με σύνεση, με ψυχραιμία και βεβαίως, πάνω απ’ όλα, στα ζητήματα που γνωρίζετε ότι μας απασχολούν, με διάλογο, ανοιχτό διάλογο, με διάθεση να ακούσουμε όλες τις απόψεις και φυσικά στο τέλος να έχουμε τη δυνατότητα αυτές τις απόψεις να τις αθροίσουμε σε μια κοινή συνισταμένη.
Γιατί για εμάς ο χώρος της παιδείας κατ’ εξοχήν προσφέρεται για συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, για σύνθεση ιδεών και απόψεων.


ΕΥ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Θέλω να πω ότι βασικό συστατικό για την επιτυχία μιας κυβέρνησης είναι η συνέχεια και η συνέπεια.
Και αυτό ουσιαστικά αποδεικνύει η σημερινή μας συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον 'Αρη Σπηλιωτόπουλο.
Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε όλα τα ζητήματα της μεταρρύθμισης που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από την προκάτοχο τη δική μου την κα Μαριέττα Γιαννάκου και συνεχίστηκε και από εμένα.
Μιλήσαμε για τα νέα κεφάλαια που άνοιξαν επί των δικών μου ημερών και θα συνεχιστούν από τον 'Αρη Σπηλιωτόπουλο.
Ανταλλάξαμε προβληματισμούς και απόψεις για τα επιμέρους ζητήματα και θεωρώ ότι αυτού του είδους η μεθοδολογία, αυτού του είδους η συνεργασία, αυτού του είδους η ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων είναι εξαιρετικά χρήσιμη, για να μπορεί να υπάρχει η συνέχεια που ανέφερα προηγουμένως και να παράγεται το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στην καλύτερη δυνατή ποιότητα και στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
Πιστεύω ότι οι προσπάθειες οι θετικές θα συνεχιστούν και σίγουρα και νέα μεταρρυθμιστικά κεφάλαια ενδεχομένως θα ανοίξουν, ανάλογα με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς.
Γιατί αυτή είναι ο οδηγός μας και το μέλημά μας.
Θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτή την επικοινωνία.
Να πω ότι τέτοιου είδους επικοινωνίες και συνεργασίες θα έχουμε συστηματικά και στο μέλλον.
Και αυτό είναι κάτι απολύτως χρήσιμο για να νιώθουμε ότι όλοι συμβάλουμε στο να πηγαίνει πιο μπροστά ο τόπος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε κάποιες εισηγήσεις για τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Έχει κάποια βαρύνουσα σημασία το πόρισμα για το Υπουργείο, δεδομένου ότι προέρχεται από το ΕΣΥΠ;
Α.ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, σπανίως σχολιάζω «πληροφορίες».
Περισσότερο όταν δεν υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση που να εκφράζεται δημόσια από το συγκεκριμένο πομπό του όποιου μηνύματος.
Όμως απ’ την άλλη πλευρά, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, θα σας έλεγα ότι δεν θα σχολιάσουμε τις όποιες πληροφορίες, ανεξάρτητα αν αυτές οι πληροφορίες ευσταθούν ή όχι.
Είπα απ’ την πρώτη στιγμή ότι ο διάλογος για τέτοια ζητήματα όπως το ζήτημα της εισαγωγής των παιδιών στα Πανεπιστήμια, θα κινηθεί πάνω σε tabula rasa.
Θα είναι δηλαδή σε μία μηδενική βάση, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις, δεν υπάρχουν παγιωμένες αντιλήψεις.
Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε όλες τις απόψεις.
Επί της ουσίας, αν η πληροφορία αυτή ευσταθεί, είναι μία από τις πολλές απόψεις.
Θα ακουστούν όλες και προφανώς το Υπουργείο Παιδείας, επειδή δεν έχει προειλημμένες αποφάσεις, είναι σαφές ότι θα συγκεντρώσει τα πάντα, θα συζητήσει τα πάντα και βεβαίως όταν θα έχουν ωριμάσει τα θέματα θα συνθέσει και πρέπει να συνθέσει.
Να στέκεστε στην πρόθεση που έχουμε να συζητάμε αυτά τα θέματα χωρίς προειλημμένες αποφάσεις.
Είμαστε πραγματικά πάρα πολύ ανοιχτοί και εξαιρετικά ειλικρινείς.
Δεν έχουμε δογματική αγκύλωση σε κάποια άποψη και αν μη τι άλλο, στο χώρο της παιδείας θα πρέπει να προστατέψουμε την ελεύθερη διακίνηση των απόψεων.
Ακόμα και σε αυτές τις απόψεις που εμείς μπορούμε να διαφωνούμε, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα να διακινούνται ελεύθερα.
Σε κάθε περίπτωση, θα ακούσουμε ακόμα και την πιο ακραία άποψη, προκειμένου να μάθουμε ή ενδεχομένως να μας είναι χρήσιμη στο συλλογισμό μας.
'Αρα, μη σας φοβίζει η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και των απόψεων.
'Ασχετα αν εμείς διαφωνούμε.
Ο εθνικός διάλογος έχει πολλούς συμμετέχοντες.
Βεβαίως και εκτιμούμε τους συγκεκριμένους.
Βεβαίως και εκτιμούμε αυτούς που προέρχονται από τον κοινωνικό χώρο, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν και δάσκαλοί μας.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχουμε αποφασίσει κάτι.
Ακούμε.
Είμαστε ανοιχτοί στο να ακούσουμε και θα έχουμε πολύ δρόμο και θα ακουστούν πολλές απόψεις.
Δε νομίζω ότι κάθε φορά θα πρέπει να στέκεστε στις απόψεις που ακούγονται.
Όλες θα ακουστούν, όλες έχουν αξία και όλες θα συνυπολογιστούν.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails