Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Προς συγχώνευση πανεπιστημίων - ΤΕΙ

Απο την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 14/03/2009
Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η ενιαία έκφραση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης


Σε μεικτή επιτροπή πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ θα ανατεθεί το θέμα της συγχώνευσης πανεπιστημίων και τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χρόνιο αίτημα της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ. Θετικός σε αυτήν την προοπτική εμφανίστηκε και ο υπουργός Παιδείας Ά. Σπηλιωτόπουλος, αρκεί να επιτευχθεί η συναίνεση όλων των πλευρών



Ένα μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες π.χ. Ιρλανδία και Νορβηγία, θέλουν να υιοθετήσουν στην Ελλάδα οι διοικήσεις των ΤΕΙ. Γι’ αυτό και κατά τη Σύνοδό τους στην Πάτρα αποφάσισαν να συγκροτηθεί μια μικτή επιτροπή, η οποία θα καθορίσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια. Το θέμα, βέβαια, είχε τεθεί πολλές φορές στο παρελθόν και ιδιαίτερα, μετά την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων, υπό το φόβο υποβάθμισης των δικών τους πτυχίων.

“Όταν τα ΤΕΙ θα πληρούν τα κριτήρια που θα τεθούν, θα μπορούν να εντάσσονται στο χώρο των πανεπιστημίων”, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας Σωκράτης Καπλάνης, ενώ ο πρόεδρος των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παύλος Καρακολτσίδης σημείωσε ότι “υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, για να γίνει κάτι τέτοιο πράξη π.χ. τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά του προσωπικού και η αξία του πτυχίου των αποφοίτων των ΤΕΙ. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντική η συγκρότηση μιας μεικτής επιτροπής, η οποία γίνεται για πρώτη φορά”.


Στόχος του υπουργείου Παιδείας, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Παιδείας, που συμμετείχε στις χθεσινές εργασίες της Συνόδου, είναι η ενιαία έκφραση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. “Αυτή όμως δεν μπορεί να επιβληθεί κεντρικά. Αυτή μπορεί να γίνει μέσα από το διάλογο, τον οποίο τον έχουμε κινητροδοτήσει σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, διάλογος ο οποίος, αν και εφόσον προκύψουν συμπεράσματα, εμείς θα τα αγκαλιάσουμε και βεβαίως θα δρομολογήσουμε τις απαιτούμενες λύσεις”, υποστήριξε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.


ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ


Την πρόταση του αντιπροέδρου του ΤΕΙ Πειραιά Α. Αντωνίου για το εξεταστικό σύστημα υιοθέτησαν ως βάση διαλόγου οι πρόεδροι των ΤΕΙ. Σύμφωνα με αυτήν, οι εξετάσεις θα πρέπει να παραμείνουν στο κράτος, όμως, λόγο για τον αριθμό εισακτέων αλλά και την ύλη θα έχουν τα τριτοβάθμια ιδρύματα. Η πρόταση αυτή θα τροποποιηθεί και θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη στην επόμενη Σύνοδό τους στην Καβάλα.


Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, οι ηγεσίες των ΤΕΙ δεν είχαν και πολύ καλά νέα, αφού οι προϋπολογισμοί τους δεν θα είναι και πολύ ανεβασμένοι σε σχέση με πέρυσι (4%). Ωστόσο, ενημερώθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τη δυνατότητα ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών τους διά μέσου της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου μια ομάδα φοιτητών επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο της συνεδρίασης, ωστόσο, απωθήθηκε από τα ΜΑΤ με χρήση δακρυγόνων.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails