Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Δελτίο τύπου Ο.Σ.Ε.Π - Τ.Ε.Ι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στη Σύνοδο Προέδρων-Αντιπροέδρων ΤΕΙ που έγινε στην Πάτρα από 11-13 Μαρτίου 2009 παρευρέθη και ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μουτζούρης, ο οποίος στην ομιλία του πρότεινε μεταξύ άλλων την “συσσωμάτωση” ομοειδών Τμημάτων ΤΕΙ με αντίστοιχα Πανεπιστημιακά.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Τ.Ε.Ι. (Ο.Σ.Ε.Π. - Τ.Ε.Ι.) ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ & ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ Τ.Κ. 12 210
Τηλ: 210 - 5385142
Fax : 210-5385859 e-mail : oseptei@teiath.gr
Αρ. Πρωτ.:2160 Αθήνα, 16 / 03 / 09


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στη Σύνοδο Προέδρων-Αντιπροέδρων ΤΕΙ που έγινε στην Πάτρα από 11-13 Μαρτίου 2009 παρευρέθη και ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μουτζούρης, ο οποίος στην ομιλία του πρότεινε μεταξύ άλλων την “συσσωμάτωση” ομοειδών Τμημάτων ΤΕΙ με αντίστοιχα Πανεπιστημιακά.
Θεωρούμε την πρόταση αυτή παρελκυστική και αποπροσανατολιστική, γιατί έχει διττό στόχο: (1) την μη ολοκλήρωση της έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων ειδικοτήτων μηχανικού των ΤΕΙ που εκκρεμούν και τα οποία ομόφωνα εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) και (2) το κλείσιμο των ΤΕΙ. Επίσης, ο κ. Μουτζούρης σε παλαιότερη πρόταση που είχε κάνει από κοινού με τον πρόεδρο του ΤΕΕ (γνωστό για τις απαξιωτικές σε βάρος των ΤΕΙ δηλώσεις) ζητούσε την απορρόφηση των ΤΕΙ από τα πανεπιστήμια. Για να υπάρξει συνεπώς αφετηρία ενός ειλικρινούς διαλόγου θα πρέπει οι πρυτανικές αρχές του πολυτεχνείου να δεσμευτούν δημόσια ότι θα πιέσουν το ΤΕΕ να αλλάξει στάση έναντι των ΤΕΙ και να μην στέκεται εμπόδιο στην ολοκλήρωση της έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΙ.
Τα ΤΕΙ ακολούθησαν μια εξελικτική πορεία και παρά την υποχρηματοδότηση, διένυσαν ένα δύσκολο δρόμο με ελάχιστες προϋποθέσεις και πέτυχαν τα μέγιστα. Οι πτυχιούχοι μας καταξιώθηκαν στο ελεύθερο επάγγελμα, στις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες. Επίσης, καταξιώθηκαν ακαδημαϊκά με τη συμμετοχή τους σε μεταπτυχιακές σπουδές όλων των επιπέδων στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Πολλά τμήματα των ΤΕΙ υλοποιούν σήμερα με επιτυχία μεταπτυχιακά προγράμματα σε σύμπραξη με πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Αναπτύσσουν εκπαιδευτικές και ερευνητικές συνεργασίες σε ισότιμη βάση, με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και έχουν πετύχει την αναγνώρισή τους στο χώρο της Ανώτατης εκπαίδευσης της Ε.Ε. Συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης και αξιολογούνται με τις ίδιες προϋποθέσεις που αξιολογούνται και τα πανεπιστήμια.
Τα ΤΕΙ είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αυτοδιοικούμενα και παράγουν εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη τα οποία συμβάλλουν στην οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας. Διεκδικούμε την ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των Ιδρυμάτων και δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε πισωγυρίσματα …και κυρίως να αποφασίζουν άλλοι για μας. Τα ΤΕΙ έχουν πάρει το δρόμο τους και δεν έχουν ανάγκη από όψιμους αυτόκλητους σωτήρες.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γιάννης Τσάκνης Γιώργος Ανδρεάδης

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails