Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Χωροταξικός σχεδιασμός για ΤΕΙ

Απο την Καθημερινή
09-04-09

Συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Αρη Σπηλιωτόπουλου, με τους καθηγητές των ΤΕΙ.

Σύντομη αλλά ουσιαστική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τους καθηγητές των ΤΕΙ, ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος. «Είχαμε τη δυνατότητα», είπε ο υπουργός, «να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορούμε, πράγματι, με ανταλλαγή απόψεων, με καλή προαίρεση, να βρούμε τα σημεία τα οποία μας ενώνουν έτσι ώστε να χτίσουμε και, όσο το δυνατόν, να θωρακίσουμε την παρουσία των ΤΕΙ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είχα επίσης τη χαρά να πω ότι πάρα πολύ σύντομα -κι όταν λέω σύντομα εννοώ στις επόμενες μέρες- θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε προς διαβούλευση και μετέπειτα προς συζήτηση το σχετικό σχέδιο νόμου που θα αφορά στη ρύθμιση αρκετών ζητημάτων για τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, όπως επίσης ότι παλεύουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου, όπου είναι εφικτό, να υπάρχει πλήρης συνεργασία σε κάθε τοπική κοινωνία μεταξύ Πανεπιστημίου και του αντίστοιχου Τεχνολογικού Ιδρύματος ώστε να υπάρχει πια ένας συγκεκριμένος και συγκροτημένος χωροταξικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη περαιτέρω τμημάτων των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, για να μην γίνεται άναρχα, όπως μέχρι τώρα είχε συμβεί. Επίσης, ζητήματα που αφορούν στα ΤΕΙ θα περνούν μέσα από τη διαδικασία της ωρίμανσης, δηλαδή θα τα θέτουμε πρώτα στο ΣΑΠΕ, άρα στο Εθνικό Συμβούλιο και αμέσως μετά, σε εισήγηση στο υπουργείο Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση, μας ενδιαφέρει να ενισχύουμε την παρουσία και την ενιαία μορφή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας όπου εκεί βεβαίως θέση και ρόλο παίρνουν και τα ΤΕΙ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων τι θα γίνει με την καταγγελία ότι ιδρύθηκαν τμήματα χωρίς καν να έχουν κτίρια για να στεγαστούν οι σπουδαστές, ο υπουργός απάντησε:

«Δεν είμαι της άποψης ότι δεν έχουν γίνει λάθη. Προφανώς έχουν γίνει λάθη, λάθη διαχρονικά, λάθη που βαρύνουν όλες τις πολιτικές παρατάξεις και όλες τις κυβερνήσεις. Από 'κεί κι έπειτα, κάποια στιγμή πρέπει πράγματι να ξεκινήσουμε ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο χωροταξικό σχεδιασμό που να συνυπολογίζει δύο πράγματα. Πρώτον, κατά πόσον υπάρχει ζήτηση σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και κατά πόσον οι όποιοι απόφοιτοι μπορούν πράγματι να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζουμε Τμήματα ΤΕΙ χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας είτε τις τοπικές ανάγκες είτε τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς διότι, με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε μικροπολιτική και όχι πολιτική προς όφελος της χώρας."

Ικανοποιημένοι σε γενικές αρχές δήλωσαν οι καθηγητές των ΤΕΙ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους Γιάννης Τσάκνης τόνισε:

«Αν εξαιρέσουμε τα οικονομικά θέματα -για τα οποία βέβαια δεν πήραμε καμία απάντηση, δεν συζητήθηκαν καν από τον κ. υπουργό- σε όλα τα άλλα θέματα, βρήκαμε μία κοινή προσέγγιση. Και, όσον αφορά στα θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, βέβαια υπολείπονται της χρηματοδότησης γιατί, όπως ξέρετε, με τα πανεπιστήμια η σχέση είναι ένα προς πέντε και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια και ο υπουργός δεσμεύτηκε προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να φτάσουν σε ένα σημείο τουλάχιστον να ισορροπήσουν με τα πανεπιστήμια. Το σημαντικό για μας είναι ακόμη ότι εξακολουθούν να γίνονται άκριτα τμήματα τα οποία δεν έχουν ούτε υποδομές, ούτε εκπαιδευτικό προσωπικό και ήδη, από το Σεπτέμβριο, θα πάρουν κόσμο. Σας αναφέρω το τμήμα Οινολογίας στο ΤΕΙ Δράμας, το οποίο παίρνει 100 εισακτέους και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κτιριακές υποδομές και προσωπικό. Γι' αυτό κάναμε την πρόταση, και συμφώνησε και ο υπουργός, να γίνει μία επιτροπή χωροταξικού σχεδιασμού που θα μελετάει αν υπάρχει αναγκαιότητα να γίνει ένα Τμήμα και δεν θα καλύπτει μόνο τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για καφετέριες ή για ενοικίαση δωματίων. Άρα, αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι η δέσμευση του υπουργού θα ισχύσει και, τουλάχιστον από εδώ και πέρα, θα σταματήσουμε αυτό το πρόβλημα."

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails