Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ενεργειακές επενδύσεις και χρήση ΑΠΕ σε κτίρια

Απο την Express.gr
08/04/09

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η έκθεση που εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Αγγελάκας και εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά με την επιλεξιμότητα των επενδύσεων για την ενεργειακή απόδοση και την ανανεώσιμη ενέργεια στη στέγαση.


Η αναθεώρηση του Κανονισμού επικεντρώνεται πλέον στη διευκόλυνση της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα της στέγασης και στα 27 πλέον κράτη-μέλη, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο σύνολο της ΕΕ τα κτίρια αποτελούν πηγή του 40% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Είναι, δε, αξιοσημείωτη η κατασπατάληση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας εξαιτίας των αναποτελεσματικών συστημάτων θέρμανσης, φωτισμού και κλιματισμού.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε ότι η αναθεώρηση του σχετικού κανονισμού θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εντός 2-3 εβδομάδων και η εφαρμογή της θα αρχίσει άμεσα.

Στη συνέχεια, όπως είπε, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο για το ύψος της χρηματοδότησης, που θα διατεθεί και για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απλούστευση των διαδικασιών που σήμερα είναι πολύπλοκες.

Ήδη, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα αυτό.

Όπως εξήγησε ο κ. Αγγελάκας, με τον αναθεωρημένο κανονισμό επιτυγχάνεται η απαλοιφή της αναφοράς σε "νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος".

Επίσης, προβλέπεται η ανάθεση στα κράτη-μέλη ώστε να θέσουν δικά τους κριτήρια για την επιδότηση δαπανών σε νοικοκυριά που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ενεργειακές επενδύσεις και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, καθορίζεται το μέγιστο ύψος της δαπάνης για επενδύσεις ενεργειακού χαρακτήρα στη στέγαση, στο 4% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΤΠΑ. Προβλέπεται επίσης αύξηση των κατ' αποκοπή ποσών σε 50.000 ευρώ και απλοποίηση των διαδικασιών.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται επίσπευση της πληρωμής των προκαταβολών και των ενδιάμεσων πληρωμών, χωρίς επιβάρυνση του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-2013. Έτσι, επιτυγχάνεται ενίσχυση κλάδων της οικονομίας, καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο ευρωβουλευτής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επισήμανε σχετικά:

"Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική έκθεση εν μέσω οικονομικής κρίσης, που θα δώσει ανάσα σε πολλά νοικοκυριά, με προβλήματα θέρμανσης, κλιματισμού και ηλεκτρισμού. Επιπλέον, θα ενισχύσει σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, κατασκευαστικός, κλάδοι κατασκευής ενεργειακών συστημάτων και συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας".

Όπως είπε επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε ώστε οι προκαταβολές να αρχίσουν πιθανόν να καταβάλλονται από τις αρχές Μαΐου.

Ο κ. Αγγελάκας τόνισε ότι με τις νέες προβλέψεις που εισάγονται με την έκθεση, και τα νοικοκυριά της χώρας μας μπορούν να κριθούν επιλέξιμα για συμμετοχή σε επενδύσεις, για την ενεργειακή απόδοση και την ανανεώσιμη ενέργεια στη στέγαση και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να ενημερώνονται επί του θέματος και να μη διστάζουν να διεκδικήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχει τόσο η ΕΕ όσο και η ελληνική κυβέρνηση.

Υπογράμμισε επίσης ότι θα καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου η εφαρμογή των προβλέψεων του κανονισμού να μην εμποδιστεί από γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο κ. Αγγελάκας επισήμανε ότι ολοκληρώνονται 329 νέες σχετικές επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με προστιθέμενη ισχύ 919 MW. Οπως είπε, πρόσφατα υπήρξε ρύθμιση για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ προωθείται συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τον εξορθολογισμό των αδειοδοτικών διαδικασιών για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση στην αιολική ενέργεια, που μπορεί να αξιοποιηθεί στη χώρα μας.

Επίσης, τόνισε ότι προωθείται το πρόγραμμα "Πράσινο Νησί" που αφορά τον Αη Στράτη, και υπεγράφη ιδρυτική συμφωνία του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΙΡΕΝΑ). Εξάλλου, βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα Κοινοτική πρωτοβουλία "Μεσογειακό Σχέδιο Ηλιακής Ενέργειας".

Μέσα στα μέτρα τα οποία προβλέπονται στη χώρα μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στα κτίρια, που προωθεί η κυβέρνηση, είναι μεταξύ άλλων η χρησιμοποίηση ΑΠΕ από τη Βουλή των Ελλήνων για ικανοποίηση των ενεργειακών της αναγκών, καθώς επίσης και πιλοτικά αυτόνομα κτίρια που λειτουργούν αποκλειστικά με ΑΠΕ στο πλαίσιο ειδικών δράσεων στο δημόσιο και οικιακό τομέα.

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η μείωση του κόστους επιθεώρησης για την παροχή πιστοποιητικού ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων από 2,5 ευρώ σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η μείωση της κατώτατης αμοιβής ενεργειακών επιθεωρητών για τις ανεξάρτητες κατοικίες από 300 ευρώ σε 100 ευρώ.

Παράλληλα, σημαντική είναι και η εγκατάσταση πάνελ φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων με μία απλή άδεια μηχανικού.

Τέλος, το ειδικό πρόγραμμα "Εξοικονομώ" για την εξοικονόμηση ενέργειας στους ΟΤΑ (μέχρι 30% εξοικονόμηση στα κτίρια και στους υπαίθριους χώρους, σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων).

Η εγκατεστημένη ισχύς της χώρας μας σε ΑΠΕ είναι για το 2004 ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνολικά 430 MW, για το 2008 συνολικά 1.100 MW, ενώ για το 2009 η πρόβλεψη είναι 1.350 MW. Αντίστοιχα, για την αιολική ενέργεια το 2004 ήταν 370 MW, το 2008 συνολικά 870 MW και για την υδροηλεκτρική ενέργεια το 2004 ήταν 69 MW και το 2008 συνολικά 120 MW.

Οσον αφορά τον Κοινοτικό προϋπολογισμό, δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για την περίοδο 2007-2013, αλλά μόνο επίσπευση της πληρωμής των προκαταβολών και των ενδιάμεσων πληρωμών, θέμα το οποίο και για τη χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails