Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΕΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Αναφορικά με την ίδρυση νέων τμημάτων ΤΕΙ, από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνονται τα εξής:



Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 θα λειτουργήσουν τρία (3) νέα Τμήματα Πανεπιστημίων και δεκατρία (13) νέα Τμήματα ΤΕΙ, τα οποία θα περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η απόφαση λειτουργίας των νέων Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ υπήρξε αποτέλεσμα διαλόγου με τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πορισμάτων της Ειδικής Επιτροπής Χωροταξικού Σχεδιασμού και αποφάσεων των αρμοδίων Τμημάτων ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), προκειμένου να λειτουργούν Τμήματα με σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ειδικώς για τα ΤΕΙ, ήδη από τις 27 Σεπτεμβρίου 2006 συστήθηκε Ειδική Επιτροπή Χωροταξικού Σχεδιασμού με σκοπό τον ανασχεδιασμό και την επεξεργασία των προτάσεων των Ιδρυμάτων. Η Επιτροπή αυτή, μετά από μακρόχρονες εργασίες και, αφού έλαβε υπόψη τις προτάσεις των ΤΕΙ, κατέληξε στις 26 Ιουνίου 2007 σε πόρισμα που περιελάμβανε συγκεκριμένες προτάσεις για Ιδρύσεις νέων Τμημάτων και μετονομασίες παλαιών Τμημάτων των Περιφερειακών Ιδρυμάτων τις οποίες και εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.


Το ΣΑΤΕ, αφού μελέτησε και επεξεργάστηκε τις προτάσεις αυτές καθώς και τις γνωμοδοτήσεις των Τμημάτων, ενέκρινε ομόφωνα τη μετονομασία και μετεξέλιξη 10 Τμημάτων και τη σύσταση 21 νέων Τμημάτων ΤΕΙ εκ των οποίων η λειτουργία των 13 θα αρχίσει από το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, των 7 από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 και ενός από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποδέχτηκε τις προτάσεις των δύο αρμοδίων Τμημάτων του ΕΣΥΠ και προώθησε σχετικά Προεδρικά Διατάγματα στα οποία περιλαμβάνονται οι ανωτέρω ιδρύσεις προκειμένου να στηρίξει την ποιοτική αναβάθμιση κυρίως των περιφερειακών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Έτσι, σε ό,τι αφορά στα κτιριακά των νέων τμημάτων ΤΕΙ, έχει γίνει κάθε πρόβλεψη και παρατίθενται τα εξής στοιχεία:





Α/Α ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

1 Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 25ου ΕΠΑΛ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

2 Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΜΑΪΟ 2009)

3 Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ Σ.Δ.Ο. (Η ΟΠΟΙΑ ΈΧΕΙ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΤΕΙ ΣΕ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ). ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ Σ.Τ.ΕΦ. ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ, Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ, ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Σ.ΤΕ.Γ. ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ.

4 Τ.Ε.Ι. ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» (ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ) (ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ)

5 T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ» (ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ) (ΘΕΣΗ ΛΑΚΩΝΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟ)

6 Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΑΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ) ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

7 Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ) ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Β/ΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ ΈΧΟΥΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΡΕΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ, ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ Α΄ (100 %) ΚΑΙ Β΄(70%) ΕΞΑΜΗΝΟΥ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (ΝΟΜΑΡΧΗΣ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΛΠ) ΈΧΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 5ου ΛΥΚΕΙΟΥ, ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2010.

8 T.E.I. ΛΑΡΙΣΑΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ) ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ (3.500 τ.μ.) ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» (ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ). ΕΠΙΠΛΕΟΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΈΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΚΤΙΡΙΟ 3.000 τ.μ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ.

9 Τ.Ε.Ι. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ 828 τ.μ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΤΖΕΒΕΛΕΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ, ΠΟΥ ΕΚΜΙΣΘΩΝΕΤΑΙ.

10 Τ.Ε.Ι. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ 1.082,85 τ.μ., ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ «ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ - ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΕΣ» ΑΡΓΑΣΙΟΥ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΠΟΥ ΕΚΜΙΣΘΩΝΕΤΑΙ.





11 Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ (2) ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ : - «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ» ΚΑΙ - «ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ». ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΝΤΟΣ ΜΑΪΟΥ 2009)

12 Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ) ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ «ΓΙΑΝΝΙΚΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ», ΣΤΟ Τ.Δ. ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

13 Τ.Ε.Ι ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ) ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» (ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ) (ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ)



Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις προσωπικού, έχουν προβλεφθεί κανονικά οι απαραίτητες πιστώσεις, οι οποίες αφορούν σε 5 μέλη ΔΕΠ για κάθε νέο τμήμα ΑΕΙ και σε 3 μέλη ΔΕΠ για κάθε νέο τμήμα ΤΕΙ, στην πρόβλεψη για έκτακτο διδακτικό προσωπικό (Π.Δ. 407), καθώς επίσης και στην πρόσληψη 40 ατόμων ως διοικητικό προσωπικό που προβλέπεται να διανεμηθούν κατάλληλα σε κάθε νέο τμήμα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Συνεπώς, απομένει στα Ιδρύματα, λειτουργώντας στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου να πράξουν τα δέοντα, ώστε όλα να είναι έτοιμα το Σεπτέμβριο.

Πρόβλεψη έχει γίνει και για τις εργαστηριακές υποδομές. Το ΥΠΕΠΘ ολοκλήρωσε με επιτυχία τις συζητήσεις με το ΔΠΘ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την κατανομή των πόρων για τον τακτικό προϋπολογισμό των Πανεπιστημίων και τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξοπλισμού μέσω του ΠΔΕ στο πλαίσιο του τετραετούς προγραμματισμού 2009-2012. Παράλληλα, το ΥΠΕΠΘ μερίμνησε για την έγκαιρη ενεργοποίηση των διαδικασιών κατανομής των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση μέσω των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στο ΔΠΘ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Με τις παραπάνω ενέργειες, το ΥΠΕΠΘ εξασφάλισε σημαντικές πηγές (κρατικός προϋπολογισμός, ΠΔΕ και ΕΣΠΑ) υψηλής χρηματοδότησης για την επόμενη τετραετία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν όλα τα έργα ανάπτυξης των υποδομών των Πανεπιστημίων Θράκης και Αιγαίου.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails