Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

To υπ. Παιδείας ικανοποίησε αιτήματα των καθηγητών των ΤΕΙ

Απο το Esos.gr


Συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του ΚΔΣ της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ (Γ. Τσάκνης και Μ. Μπρατάκος) με τον Ειδικό Γραμματέα της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος “Δια βίου Μάθηση” κ. Κοντογιάννη, πραγματοποιήθηκε στο υπ. Παιδείας. Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο κ. Τσαγιάννης και ο κ. Σούτσας. Τέθηκε από την ΟΣΕΠ-ΤΕΙ το θέμα για ενίσχυση της έρευνας στα ΤΕΙ, από τα προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί από τη διαχειριστική αρχή για τα προσεχή χρόνια. Ειδικότερα, η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ ζήτησε να αυξηθεί ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για τα ΤΕΙ στα παρακάτω προγράμματα:

1. Πρόγραμμα Αρχιμήδης: Προβλέπεται για τα ΤΕΙ η χρηματοδότηση 90 προγραμμάτων, πολύ μικρός αριθμός σε σχέση με το επιστημονικό δυναμικό που υπηρετεί σήμερα στα ΤΕΙ. Η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ ζήτησε να χρηματοδοτηθούν τουλάχιστον 500 προγράμματα. Ο κ. Κοντογιάννης μας απάντησε ότι θα εξετάσει το θέμα και συμφώνησε με την άποψη, ότι ο αριθμός των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων είναι πολύ μικρός.

2. Πρόγραμμα Θαλής: Η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα και στο Ε.Π. των ΤΕΙ να είναι συντονιστές και υπεύθυνοι των έργων. Ο κ. Κοντογιάννης έκανε δεκτό το αίτημα της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ.

3. Πρόγραμμα Αναξαγόρας: Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 40 εκ. Ευρώ. Ζητήθηκε να καταγραφεί ο αριθμός των μελών Ε.Π. των ΤΕΙ που διορίστηκε την τελευταία πενταετία, ώστε να συμμετέχουν όλοι στο πρόγραμμα (όπως θα γίνει και με τα πανεπιστήμια) και στη Β΄ Φάση που προβλέπεται να υλοποιηθεί το 2011 να ισχύσει τα ίδιο με τους νεοπροσλαμβανόμενους. Ο κ. Κοντογιάννης μας απάντησε θετικά.

4. Πρόγραμμα αναβάθμισης του επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών των ΑΕΙ: Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 67,2 εκ. Ευρώ. Αναμένεται να χρηματοδοτηθούν 210 προγράμματα. Ζητήθηκε να κατατεθούν οι προτάσεις μετά τον Οκτώβρη του 2009, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα ΤΕΙ να ολοκληρώσουν την εσωτερική αξιολόγηση για να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προτάσεις. Ο κ. Κοντογιάννης μας απάντησε θετικά.

5. Πρόγραμμα επιχειρηματικότητα - πρακτική άσκηση - Γραφεία Διασύνδεσης: Τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ φάση προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν τα ΤΕΙ με 40 εκ. Ευρώ και τα πανεπιστήμια με 35 εκ. Ευρώ (στη προηγούμενη φάση τα πανεπιστήμια χρηματοδοτήθηκαν με 30 εκ. Ευρώ και τα ΤΕΙ με 32 εκ. Ευρώ). Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι το πρόγραμμα προβλέπει τη χρηματοδότηση με 600 Ευρώ/ανά φοιτητή και στο δημόσιο τομέα (επομένως και στα ΤΕΙ), ενώ παλαιότερα η χρηματοδότηση δίνονταν μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι, όπως εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν σαν αξιολογητές στα προγράμματα, για …να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις παρενεργειών…


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails