Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Δελτίο Τύπου ΔΑΚΕ ΕΕΤΕΜ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

07/05/2009

Με ιδιαίτερη προσοχή όλοι μας διαβάσαμε την ομιλία του Προέδρου του Π.Α.Σ.Ο.Κ στο Τ.Ε.Ι Αθήνας. Ομολογούμε πως όχι μόνον μείναμε έκπληκτοι, αλλά συνάμα και απογοητευμένοι. Περιμέναμε ότι ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ανέξοδα και χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος, θα προσπαθούσε να καταδικάσει και παράλληλα να πιέσει την Κυβέρνηση για την Άμεση Έκδοση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων. Αντίθετα αρκέσθηκε σε στυγνή παροχολογία μεταθέτοντας την λύση του προβλήματος στις ημέρες της διακυβέρνησης του, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του ότι το κοινό που απευθύνεται εντός και εκτός της αίθουσας αντιμετωπίζει ένα χρόνιο πρόβλημα που η λύση του δεν βρίσκεται στις καρέκλες αλλά στην ευθιξία τους. .




Μείναμε έκπληκτοι, διότι ο Πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης τελείωσε την ομιλία του με μια λέξη που στην πραγματικότητα δεν έχει εφαρμόσει ποτέ. Την συναίνεση. Συναίνεση που δεν εφήρμοσε στην τροποποίηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος ούτε και στο Νόμο Πλαίσιο της κας Γιαννάκου. Συναίνεση που ούτε και στην θητεία του ως Υπουργός Παιδείας το 1994, δεν κατάφερε να επιτύχει μέσα στο ίδιο του το κόμμα με τον τότε Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ κο Λαλιώτη. Όταν το ίδιο έτος εξέδωσε το ΥΠΕΠΘ το Π.Δ 318/1994 που αφορούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα τριών ειδικοτήτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ,στον αντίποδα το ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ με το υπ’ αριθμ. 11639/1994 έγγραφο του τότε Υπουργού κου Λαλιώτη, διατάχθηκαν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως Πολεοδομίες για τη μη εφαρμογή του διατάγματος. Ο Γολγοθάς όμως των απόφοιτων ΤΕΙ δεν είχε λάβει τέλος. Η κυβέρνηση του Π.Α.Σ.Ο.Κ το 1994, το ίδιο δηλαδή έτος της έκδοσης του Π.Δ. 318/1994, είχε επιχειρήσει να προωθήσει δύο προεδρικά διατάγματα τα οποία προέβλεπαν την κατάργηση του Π.Δ. 318/1994! Τα Π.Δ. αυτά υπογράφονταν από τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου, ως Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον κ. Κ.Λαλιώτη, ως Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ..
Αναγνωρίζοντας λοιπόν και εσείς ο ίδιος οτι τα ΤΕΙ είναι δημιούργημα των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, θεωρούμε τουλάχιστον ειρωνική – κρίνοντας από τις πράξεις σας- την δήλωσή σας για το πόσο περήφανοι είστε γι αυτά και πόσο προσπαθείτε για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Η προσπάθεια σας να φέρετε σε κοινή σύσκεψη τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΤΕΙ είναι θετική, αλλά δυστυχώς δεν ήταν αρκετή. Χαιρετίζουμε την δήλωσή σας περί ύπαρξης συντεχνιών αλλά η χλιαρή επιστολή σας στον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου τον Απρίλιο του 2008 δεν μας δίνει ιδιαίτερες ελπίδες..
Απογοήτευση νιώσαμε λόγω των γενικόλογων δηλώσεων σας περί έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων και αύξησης της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, χωρίς να μας υποδεικνύεται τον τρόπο που όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα. Χωρίς να μας επισημάνεται πώς θα υπερπηδήσετε τον σκόπελο των συντεχνιών που θα βρεθούν μπροστά σας.
Μιλήσατε για την ΄΄εξέλιξη΄΄ των ΤΕΙ έναντι των ΑΕΙ. Φαίνεται κύριε Πρόεδρε ότι δεν έχετε ενημερωθεί σωστά για τις εξελίξεις. Από το 2007 με τον όρο ΑΕΙ νοούνται τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια σύμφωνα με τον Νόμο Πλαίσιο της κας Γιαννάκου που εσείς αρνηθήκατε να συναινέσετε και τώρα ζητάτε να καταργηθεί. Θεωρούμε ως προβολή το να φιλοξενείσαι από ένα ανώτατο ίδρυμα και να χρησιμοποιείς όρους ξεπερασμένους εδώ και έτη ολόκληρα . Όρους που μόνον να δυναμιτίζουν και να διχάζουν μπορούν και σε καμία περίπτωση να ενώνουν.





Η υιοθέτηση της άποψης περί Υπομηχανικών- Νοσηλευτών, θα την χαρακτηρίζαμε άτοπη και προσβλητική συνάμα. Είναι τουλάχιστον προσβλητικό σε ένα Ίδρυμα που από το 1984 αποφοιτούν Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης να τους αναφέρεις παραδείγματα Νορβηγών καθηγητών και Υπομηχανικών παλαιότερων ετών.

Χρησιμοποιώντας τα λόγια σας, σας καλούμε να γίνεται ο αξιόπιστος συνομιλητής, και παράλληλα ο μοχλός πίεσης των Μηχανικών ΤΕ προς την Κυβέρνηση για την ΑΜΕΣΗ κατοχύρωση μας. Αυτή τη μεγάλη αλλαγή - όπως και εσείς λέτε - που θα πρέπει να γίνει στο χώρο της παιδείας. Να μπορούμε όλοι μαζί, να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές και την έκδοση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Σχολών μας.


Γραφείο Τύπου Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails