Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Σύστημα SOS για τις πλημμύρες απο το ΤΕΙ Ηπείρου

Απο το Έθνος
15/05/2009
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Ευφυές σύστημα προειδοποίησης πλημμύρας και αντιμετώπισης του έκτακτου φαινομένου έστησαν επιστήμονες από το ΤΕΙ Ηπείρου στο πλαίσιο ελληνοϊταλικού προγράμματος που εκπονήθηκε μέσω του Interreg.


Οπως εξήγησε στο «Εθνος» ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Ηπείρου (Αρτα), Χρυσόστομος Στύλιος, η εφαρμογή του συστήματος είναι περίτεχνη λειτουργικά, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική.

Σε πρώτη φάση τοποθετούνται αισθητήρες στις όχθες του ποταμού που μετρούν το ύψος της στάθμης του νερού. Τα δεδομένα που συλλέγουν -κυρίως κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων- καταλήγουν σε μια κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή στο ΤΕΙ Ηπείρου και εκεί γίνεται η επεξεργασία τους με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.

Στην οθόνη των ηλεκτρονικών υπολογιστών με τους οποίους είναι συνδεδεμένη η κεντρική μονάδα εμφανίζεται σε δορυφορική απεικόνιση και γράφημα το ποτάμι, και με χρωματικές ενδείξεις η στάθμη των νερών.

Οπου υπάρχει κίτρινο χρώμα σημαίνει ότι νερό ανεβαίνει, όπου το χρώμα γίνεται πράσινο σημαίνει συναγερμός κι όπου γίνεται κόκκινο λαμβάνονται έκτακτα μέτρα. Στα στάδια αυτά οι Αρχές ενημερώνονται με SMS για την κατάσταση, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εκτός από την περιγραφή της κατάστασης να δίνονται και οδηγίες για τη λήψη μέτρων, όπως πόσα και ποια αναχώματα πρέπει να σπάσουν, ποιες περιοχές να εκκενωθούν κ.ά.

Παράλληλα στέλνονται αυτόματα ενημερωτικά σημειώματα με FAX στις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες έχουν έτσι μια πλήρη εικόνα της κατάστασης.

«Το σύστημα εφαρμόζεται πιλοτικά με την συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στον ποταμό Αραχθο με θεαματικά αποτελέσματα και σύντομα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Πάτρας θα τοποθετηθεί στον ποταμό Εβρο, ο οποίος συχνά το χειμώνα πλημμυρίζει και οι πλημμύρες αυτές προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές», μας είπε ο κ. Στύλιος και πρόσθεσε: «Η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι συνδυάζονται διαφορετικές τεχνικές για να παραχθεί το πρόγραμμα.

Οι Ιταλοί το εφαρμόζουν και σε παραθαλάσσιες περιοχές -όχι μόνο στα ποτάμια- που συχνά πλημμυρίζουν και μέχρι στιγμής είναι πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα».

Η ρύπανση
Οι επιστήμονες που συνεργάστηκαν για το ευφυές σύστημα ανίχνευσης πλημμυρών σημειώνουν ότι αυτό μπορεί να εντοπίσει και τη ρύπανση του νερού, μετρώντας τη θερμοκρασία και κάποια άλλα στοιχεία που θα «φορτωθούν» στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα.

«Η καρδιά του όλου συστήματος είναι το Γεωγραφικό Κέντρο Πληροφοριών, που ενσωματώνει χαρτογραφικά και χρονολογικά το τοπογραφικό υπόβαθρο και τα γεωμορφολογικά στοιχεία (βουνά, ποτάμια, λίμνες, κ.ά.) της περιοχής όπου εφαρμόζεται. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει δεδομένα από ανθρωπογενή στοιχεία (δρόμους, οικισμούς, διοικητικά όρια, κ.ά.), καθώς και δορυφορικές φωτογραφίες και αεροφωτογραφίες ιδιαίτερα υψηλής ανάλυσης, ευκρίνειας και ακρίβειας.

Αρχίζει όμως να λειτουργεί δυνατά όταν κάποια από τις τιμές υπερβεί τα φυσιολογικά όρια και τότε φυσικά θέτει τους πάντες σε συναγερμό», σημείωσε ο κ. Στύλιος.

Το σημαντικό στο σύστημα αυτό είναι πως μπορεί να «φορτώσει» ο χειριστής του πολλά δεδομένα και με ειδικά μαθηματικά μοντέλα να έχει περισσότερα αποτελέσματα.

Μπορεί, για παράδειγμα, να ενημερώνει σε ποιο ακριβώς σημείο του ποταμού ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του νερού, αλλά και ποιο ανάχωμα πρέπει να σπάσει για να εκτονωθεί η ορμή του.

Μπορεί ακόμη να προειδοποιήσει για ρύπανση σε ένα σημείο και να εντοπίσει ακόμη και την αιτία της ρύπανσης αυτής.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails