Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Κόκκινο από τα Πολυτεχνεία στη συνεργασία με τα ΤΕΙ

Απο τα Νέα
12/06/2009
Νίκος Μάστορας

ΕΜΦΥΛΙΟ ΑΝΑΜΕΣΑ στα Πολυτεχνεία και τα ΤΕΙ προκαλεί νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και θα προβλέπει τη δυνατότητα συνεργασίας ΑΕΙ - ΤΕΙ και σε προπτυχιακό επίπεδο, ενώ μέχρι σήμερα τέτοιες συνεργασίες γίνονται μόνο σε μεταπτυχιακές σπουδές.

Τα Πολυτεχνεία, διαχωρίζοντας τη θέση τους από τα Πανεπιστήμια, δεν καλοβλέπουν αυτή την προοπτική καθώς θεωρούν ανταγωνιστικά τα ΤΕΙ στις σπουδές μηχανικών και επιθυμούν την ενσωμάτωσή τους σε πολυτεχνικές σχολές. Έτσι, προχθές, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης δήλωσε ότι τα Πολυτεχνεία δεν θα αναπτύξουν τέτοιες συνεργασίες επειδή αυτά παράγουν μηχανικούς ενώ τα ΤΕΙ τεχνολόγους και ζήτησε αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να αναγράφεται η λέξη “μηχανικός” σε κάποιο τμήμα ΤΕΙ, δεδομένου ότι οι σπουδές στα Πολυτεχνεία είναι 5ετείς, ενώ στα ΤΕΙ 4ετείς. Επίσης, ο πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης έχει προτείνει τη σταδιακή ενσωμάτωση ομοειδών τμημάτων ΤΕΙ σε κοντινά πανεπιστήμια και πολυτεχνεία.

Οι απόψεις αυτές προκάλεσαν χθες την αντίδραση του ΤΕΙ Αθήνας, ο πρόεδρος του οποίου κ. Δ. Νίνος κατηγόρησε ορισμένους πανεπιστημιακούς για “συντεχνιακή νοοτροπία” και τόνισε ότι αν κάποια περιφερειακά ΤΕΙ αντιμετωπίζουν προβλήματα, το ίδιο συμβαίνει και με τα περιφερειακά πανεπιστήμια αλλά οι πρυτάνεις τους δεν τα δημοσιοποιούν. Ο κ. Νίνος υποστήριξε ότι στο ΤΕΙ Αθήνας εισάγονται σπουδαστές με βάση εισαγωγής το 12,5 και ανώτατο βαθμό το 19,5 και το επίπεδο σπουδών είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ έκανε λόγο για δυο μέτρα και δυο σταθμά στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Την ερχόμενη Δευτέρα, εξάλλου, το ΤΕΙ Αθήνας θα παραμείνει κλειστό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση νεαρών εναντίον δυο καθηγητών του πριν από λίγες ημέρες.

Οι βαθμολογίες
Πριν από το τέλος του μήνα θα δημοσιοποιηθούν οι φετινές βαθμολογίες των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι νωρίτερα από το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και έτσι τα παιδιά και οι γονείς θα έχουν τους βαθμούς στα χέρια τους, ώστε στη συνέχεια να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά. Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μικρής καθυστέρησης στην ανακοίνωση των βάσεων φέτος (τα περασμένα έτη ανακοινώνονταν από 20 έως 30 Αυγούστου) λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails