Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

ΔΥΟ "ΓΑΪΔΑΡΟΙ" ΜΑΛΩΝΑΝΕ ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ

Φώς στο τούνελ από το ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Καμιά αντίδραση απο το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Και οι Πρυτάνεις-Κολέγια το χαβά τους.


Το ΥΠ.Ε.Π.Θ. αρχίζει να αντιλαμβάνεται οτι τα περιθώρια δεν έχουν απλά στενεύσει αλλά έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια το θέμα των Τ.Ε.Ι.
Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δεν δείχνει να θέλει να βοηθήσει, αλλά σε σχέση με το παρελθόν δεν στέκεται μέχρι στιγμής τροχοπέδη.
Οι πρυτάνεις ως συνήθως αντιδρούν σε οτι έχει να κάνει με τα Τ.Ε.Ι., έχοντας τελευταία μαζί τους έναν απρόσμενο υποστηρικτή που διεκδικεί μερίδιο απο την "πίτα", τα κολέγια.
Οι Οδηγίες απο την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων που αφορούν τα Κολέγια έχουν εξάντλησει όλα τα περιθώρια, της κυβέρνησης με αποτέλεσμα η αναγνώριση να είναι προ των πυλών.
Αυτό που αδυνατούν να καταλάβουν κάποιοι είναι ότι τα Τ.Ε.Ι. δεν διεκδικούν Επαγγελματικά Δικαιώματα και ακαδημαϊκή αναγνώριση αλλά τη δικαιούνται. Δικαιούνται όχι μόνο απο το επίπεδο σπουδών τους, που συνεχώς αναβαθμίζεται, αλλά κυρίως απο την καθολική αναγνώριση που έχουν εδώ και πολλά χρόνια απο την αγορά εργασίας.


Εκτακτη σύνοδο θα οργανώσουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων την επόμενη Παρασκευή στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για ένα νέο νόμο που θα διέπει τα ΤΕΙ. Το νομοσχέδιο, τις βασικές διατάξεις του οποίου παρουσιάζει σήμερα η «Κ», θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η απόφαση των πρυτάνεων υποδηλώνει την πρόθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας να απορρίψει (σε κεντρικό επίπεδο) τη βασική τομή που προωθεί το ν/σ, δηλαδή τις συνεργασίες πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε προπτυχιακό επίπεδο. Ως προς το νέο χωροταξικό σχεδιασμό των ΑΕΙ η κατευθυντήρια γραμμή από το ΥΠΕΠΘ είναι να καταργούνται τμήματα και όχι να ιδρύονται νέα. Ειδικότερα, η διοργάνωση έκτακτης συνόδου αποφασίστηκε χθες κατά τη διάρκεια της (για πρώτη φορά κοινής) συνεδρίασης του Συμβουλίου Πανεπιστημιακής και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, με αντικείμενο την κατάρτιση ενός νέου χωροταξικού σχεδιασμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη συνεδρίαση εδόθη από το υπ. Παιδείας πανηγυρικός χαρακτήρας, καθώς έλαβε χώρα στο Ζάππειο παρουσία του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου. «Θεωρούμε πολύ κομβικό ένα νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, την ίδια στιγμή που τίθεται θέμα νέου χωροταξικού σχεδιασμού. Το υπ. Παιδείας μας εμπαίζει καθώς δεν το δημοσιοποιεί παρότι φέρεται να είναι προς την κατεύθυνση της εξίσωσης των πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ», δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης. Στο ίδιο πλαίσιο, η ομοσπονδία πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) χθες με επιστολή της προς τον κ. Σπηλιωτόπουλο εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια «επειδή, παρά τις επανειλημμένες μας οχλήσεις, ακόμη δεν έχει δοθεί το ν/σ για τα ΤΕΙ σε διαβούλευση, η οποία επιβάλλεται και από το ότι οι τοποθετήσεις σας περιγράφουν μια παρέμβαση στρατηγικού χαρακτήρα». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι βασικές διατάξεις του ν/σ είναι οι ακόλουθες:

- Μετά την καθιέρωση βαθμολογικού ορίου για την εισαγωγή το 2006, σε περίπου 50 τμήματα ΤΕΙ οι εισακτέοι είναι ελάχιστοι. Τα τμήματα αυτά δεν είναι βιώσιμα, και το ΥΠΕΠΘ ζητά την κατάργηση ή τη μετονομασία τους.

- Δίνεται η δυνατότητα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μετά από προγραμματική συμφωνία τους, να οργανώσουν κοινά προπτυχιακά προγράμματα.

- Θεσπίζεται η οργάνωση ερευνητικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ ως αυτόνομες μονάδες.

- Ο έλεγχος νομιμότητας στα ΤΕΙ τώρα γίνεται από τον υπ. Παιδείας. Το ν/σ ορίζει αρμόδιο τον πρόεδρο του ΤΕΙ.

- Η διάρκεια του εξαμήνου στα ΤΕΙ είναι σήμερα 15 εβδομάδες. Το ν/σ τη μειώνει στις 13.

- Οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ μπορούν να λάβουν εκπαιδευτική άδεια έως τα 55 τους. Το όριο αυξάνεται στα 65 χρόνια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός στην χθεσινή του ομιλία ζήτησε «διάλογο για να υπάρξει όσο το δυνατόν ενότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Τι συνέβη πάντως και δεν εφαρμόστηκε ο χωροταξικός σχεδιασμός που έγινε το 2003; «Εσείς, τα πανεπιστήμια, από το 2003 και μετά δημιουργήσατε τμήματα με αντικείμενα που ήδη υπήρχαν στα ΤΕΙ. Τώρα τι θέλετε;» ανέφερε χθες πρόεδρος ΤΕΙ απευθυνόμενος σε πρύτανη πανεπιστημίου...

απο Καθημερινή 10/07/2009

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails