Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

«Να πάψει η ομηρία χιλιάδων αποφοίτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και να τους αναγνωριστούν επαγγελματικά δικαιώματα» ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης

28 Ιουλίου 2009
Με την ακρόαση των φορέων συνεχίστηκε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τα ΤΕΙ στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, ως εισηγητής του νομοσχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας μας, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι ανάγκη να πάψει η ομηρία χιλιάδων αποφοίτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και να καθοριστούν άμεσα και με απόλυτη σαφήνεια τα επαγγελματικά δικαιώματα στις 50 σχολές ΑΕΙ και 22 Σχολές ΤΕΙ που σήμερα εκκρεμούν.

Ειδικότερα, σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ ανέφερε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 18 του νέου νομοσχεδίου, για τα νέα Τμήματα Τ.Ε.Ι., τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων τους θα καθορίζονται πλέον με τα προεδρικά διατάγματα ίδρυσης των οικείων Τμημάτων, ύστερα από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (Ε.ΣΥ.Π.), όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα».

Επιπροσθέτως, και σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ σημείωσε ότι «από το 2004, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων έθεσε σε προτεραιότητα την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΑΤΕΙ που εκκρεμούσαν για δεκαετίες» και υπογράμμισε ότι «για να επιλυθεί το ζήτημα αυτό, καθορίστηκε καταρχάς το Περιεχόμενο Σπουδών για 154 Τμήματα των Τ.Ε.Ι, κάτι που αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση για καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 678/2005 απόφαση του ΣτΕ και δεν είχε ρυθμισθεί», ενώ «συγκροτήθηκαν ανά τομέα Ειδικές Επιστημονικές Επιτροπές, προκειμένου να διαμορφώσουν εισηγήσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα, οι οποίες εν συνεχεία συζητούνται στο αρμόδιο κατά νόμο όργανο, το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης».

Ιδιαίτερη βαρύτητα απέδωσε ο Βουλευτής στο γεγονός ότι «ήδη από τις 93 ειδικότητες που λειτουργούν συνολικά στα ΤΕΙ της χώρας, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα για τις 70 ειδικότητες. Συγκεκριμένα, το έτος 2004 εκκρεμούσε η έκδοση Π.Δ. για 49 Τμήματα Τ.Ε.Ι. και από το 2004 έως σήμερα έχουν εκδοθεί Π.Δ. για 22 άλλα Τμήματα», ενώ «για όλα τα υπόλοιπα Τμήματα, όσον αφορά στην αρμοδιότητα του ΥΠ.Ε.Π.Θ., έχουν ήδη αντιμετωπιστεί όλες οι εκκρεμότητες της διαδικασίας καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων και αναμένεται η έκδοση των σχετικών Π.Δ., μετά την τήρηση της απαιτούμενης εκ του νόμου διαδικασίας (υπογραφή από συναρμόδιους υπουργούς, ΣτΕ)».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι σημαντικό είναι να μην διαστρεβλώνεται η αλήθεια, αλλά και να αποκατασταθούν και καθοριστούν σταδιακά και με σαφήνεια τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που είναι σε εκκρεμότητα».

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στα τμήματα Χημείας, Κοινωνιολογίας, Βιολογίας, Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, των Προγραμμάτων Σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» και «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών, Θεάτρου του ΑΠΘ, Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, καθώς και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης καθώς και Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης» και ανέφερε ότι «σύντομα θα κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων των τμημάτων Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Επιτροπή διατύπωσαν τις προτάσεις οι εξής φορείς:

1. Εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ),
2. Εκπρόσωποι της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ),
3. Ο εκπρόσωπος της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, κ. Β. Καπετανάκης,
4. Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΠ ΤΕΙ, κ. Γ. Τσάκνης
5. Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, κ. Ν. Σταυρακάκης και
6. Ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, κ. Ι. Γεροθανάσης.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails