Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Κραυγή αγωνίας για τα ΤΕΙ

Απο τον Αγγελιοφόρο
17/8/2009

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, Αρη Σπηλιωτόπουλο, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Χαραλαμπίδης, εκφράζοντας την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να αναπτυχθούν τα ιδρύματα και να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

Αυτή τη στιγμή, περί τα 30 περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας του μικρού αριθμού των εισακτέων, ενώ ελήφθη η πρώτη απόφαση για συγχώνευση των Τμημάτων Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής στη Φλώρινα, καθώς και για τη μετονομασία του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων.

Στο μεταξύ, εκκρεμεί η έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε 25 ειδικότητες των ΤΕΙ, κυρίως στους κλάδους των μηχανικών, λόγω των αντιδράσεων των Επιμελητηρίων και επαγγελματικών συλλόγων. Ο... πόλεμος για τα επαγγελματικά δικαιώματα «καλά κρατεί» εδώ και χρόνια, ενώ η πρόσφατη κατάθεση του σχέδιου νόμου «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» στη Βουλή δημιούργησε νέο μέτωπο αντιπαράθεσης. Τόσο το ΤΕΕ όσο και οι πανεπιστημιακοί ζήτησαν να μην προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου στηλιτεύοντας την τακτική να προωθείται εν μέσω θέρους και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκομένους.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, τελικά η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ υπαναχώρησε τροποποιώντας τα άρθρα 18 και 19 και καταργώντας το άρθρο 14. Η τροπολογία για το άρθρο 18 προβλέπει ότι στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια η επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων θα καθορίζεται ύστερα από κοινή συνεδρίαση των συμβουλίων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και με Προεδρικά Διατάγματα, που θα εκδίδουν το ΥΠΕΠΘ και τα συναρμόδια υπουργεία.

Στην ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, ο κ. Χαραλαμπίδης υπογραμμίζει ότι η «έως σήμερα πρακτική της συμμετοχής στις επιτροπές παραγόντων των εμπλεκόμενων υπουργείων, συντεχνιών και επιμελητηρίων, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις και αποκλεισμό των αποφοίτων μας από την αγορά εργασίας για πολλές δεκαετίες με τρόπο άδικο και αντισυνταγματικό».

Ο κ. Χαραλαμπίδης, αφού επαναδιατυπώνει το αίτημα για μετονομασία των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια ή Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, υπογραμμίζει: «Νοσηλευτές, λογιστές, περιβαλλοντολόγους και γεωτεχνικούς εκπαιδεύουν και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και η ελληνική κοινωνία τους έχει ανάγκη. Δώστε τους αυτά που τους αξίζουν: Τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, πριν αποδειχτεί ότι είναι πολύ αργά. Είναι δεκάδες χιλιάδες οι οικογένειες που αισθάνονται ότι τις κοροϊδεύουμε».

Για έντεχνες καθυστερήσεις στην ψήφιση του νομοσχεδίου κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σημειώνοντας ότι πρέπει να υπερψηφιστεί όσον το δυνατόν ταχύτερα, αλλά και όσο το δυνατόν αναλλοίωτο για να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στα ΤΕΙ να αναπτυχθούν και να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον ίδιο, έρχεται να θεραπεύσει πρωτίστως διάφορα ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα των ΤΕΙ, όπως η καθιέρωση αυτόνομων εργαστηρίων στα ΤΕΙ, η δημιουργία ενιαίων θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού, η ρύθμιση θεμάτων εκπαιδευτικών αδειών, η εξομοίωση της διάρκειας των εξαμήνων μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ και η δυνατότητα συγχώνευσης αλλά και αναστολής λειτουργίας Τμημάτων με πολύ μικρό αριθμό εισακτέων. Οπως είναι γνωστό, σήμερα περί τα 30 τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας οδεύουν προς τον «λουκέτο» λόγω της έλλειψης σπουδαστών. Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι το πρώτο ίδρυμα που άναψε «πράσινο φως» για την συγχώνευση των Τμημάτων Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Φλώρινας σε Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και για την μετεξέλιξη του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων σε Τμήμα Τεχνολόγων Τροφίμων, στην ίδια πόλη.

«Εκείνο που φαίνεται ότι προκαλεί αντιδράσεις σε ορισμένους συναδέλφους των πανεπιστημίων και ιδιαίτερα των πολυτεχνικών σχολών είναι η δυνατότητα που δίνει το άρθρο 19 σε συνεργασίες προπτυχιακού επιπέδου μεταξύ ομοειδών Τμημάτων συναφούς αντικειμένου», υποστηρίζει ο κ. Χαραλαμπίδης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή είναι η χρυσή ευκαιρία να αρχίσει ο διάλογος και η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού για την ενιαία ανώτατη εκπαίδευση από την περιφέρεια και κατ� εφαρμογή του νέου νόμου.

Η παραπάνω άποψη έρχεται να προστεθεί στην πρόταση του προέδρου του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παύλου Καρακολτσίδη, για την ενοποίηση των 40 ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, κατά περιφέρεια, ώστε να προκύψουν τελικά 22 πανεπιστήμια. Επικαλούμενος τη διασπορά 515 τμημάτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, ο κ. Καρακολτσίδης παρουσίασε την πρότασή του στην τελευταία Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ για το «νοικοκύρεμα» στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails