Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Οι επαγγελματικοί φορείς και όχι το υπουργείο Παιδείας θα χορηγούν πλέον τα δικαιώματα στους αποφοίτους ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ, ΤΕΙ και Πανεπιστημίων

Απο την Απογευματινή
25/10/2009
Της Λίας Νικητάκη

Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Βάσει του νέου πλαισίου, που θα δημιουργηθεί σύντομα, οι επαγγελματικοί φορείς και όχι το υπουργείο Παιδείας θα χορηγούν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ, ΤΕΙ και Πανεπιστημίων.
Για την τεχνική εκπαίδευση, για παράδειγμα, αρμόδιο θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το ΤΕΕ, για τα γεωτεχνικά το ΓΕΩΤΕΕ κ.ο.κ. Κατά τη χθεσινή συνάντησή της με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ),

η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων έχει δύο διαστάσεις: την άμεση, με τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα και θα συζητηθούν πολύ γρήγορα με βάση τα 25 Προεδρικά Διατάγματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και τη δεύτερη και πιο σημαντική που αφορά στο νέο θεσμικό πλαίσιο έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στη χώρα, το οποίο πρέπει να αλλάξει ριζικά και αυτό αφορά το σύνολο της κυβέρνησης, καθώς και τους επαγγελματικούς φορείς αλλά και τα τεχνολογικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια.

Ετέθη επίσης το ζήτημα της χρηματοδότησης, “γιατί είναι σαφές”, όπως είπε η υπουργός, “ότι υπάρχει ανισότητα και ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα”. Ο χάρτης των ΤΕΙ πρόκειται να μεταβληθεί, θα γίνει νέος χωροταξικός σχεδιασμός, θα υπάρξει εξορθολογισμός για τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία των Ιδρυμάτων, θέμα που είναι συνυφασμένο με την οικονομία και την αγορά εργασίας.

Για το “καυτό” θέμα των Κολεγίων που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της ανώτατης εκπαίδευσης, η κυρία Διαμαντοπούλου είπε στην ΟΣΕΠ-ΤΕΙ ότι έχει παγώσει τις άδειες λειτουργίας και αναμένει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Την άμεση συμπαράστασή του στον αγώνα που διεξάγουν οι ομοσπονδίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΟΣΔΕΠ ΑΕΙ και ΟΣΕΠ ΤΕΙ) για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης χορήγησης αδειών λειτουργίας στα Κολέγια, εκφράζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με ανακοίνωση της Συγκλήτου, στην οποία αναφέρει ότι θα βρίσκεται με κάθε μέσο στο πλευρό της σπουδάζουσας νεολαίας και των πανεπιστημιακών καθηγητών “για την οριστική κατάργηση κάθε θεσμικής ρύθμισης που επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικού ΑΕΙ καταστρατηγώντας στην πράξη το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 16 του Συντάγματος”. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ χαρακτηρίζει “προσβλητικό για το ήθος και την ακεραιότητα των ακαδημαϊκών δασκάλων”, να παρελαύνουν πρώην καθηγητές δημόσιων ΑΕΙ και σημερινοί ομότιμοι, σε διαφημιστικά φυλλάδια Κολεγίων ως στελέχη των επιστημονικών και εκπαιδευτικών τους επιτροπών. Δηλώνει δε, ότι “για τη θλιβερή αυτή στάση υιοθετεί την έκκληση της ΠΟΣΔΕΠ προς τις Συγκλήτους των ΑΕΙ που απένειμαν τον τιμητικό τίτλο του ομότιμου καθηγητή να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την άμεση αφαίρεσή του”.



Προπηλακισμοί



Στον αέρα τινάχτηκε, στο μεταξύ, γι άλλη μια φορά χθες, η απόπειρα διοργάνωσης Πανσπουδαστικού Συνεδρίου της ΕΦΕΕ. Εκπρόσωποι των παρατάξεων συνεπλάκησαν μεταξύ τους, υπήρξαν προπηλακισμοί, αντηλλάγησαν ύβρεις και εκτοξεύθηκαν απειλές. Το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, που επρόκειτο να ξεκινήσει χθες τις εργασίες του, δεν άρχισε, σήμερα, όμως, στις 10 το πρωί, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά επρόκειτο να καταβληθεί εκ νέου προσπάθεια έναρξης των εργασιών του.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails