Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους κολεγίων

Απο την Καθημερινή
Του Απόστολου Λακάσα
12/11/2009

Δρομολογούνται άμεσα

Αμεσα αναμένεται να δρομολογηθεί η χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ελληνικών κολεγίων, που συνεργάζονται με ΑΕΙ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλιώς, μετά ένα δίμηνο, η Ελλάδα απειλείται από την Κομισιόν με εφάπαξ πρόστιμο 600.000 και ημερήσιο 15.000 ευρώ.

Η χώρα ήδη είναι εκτεθειμένη διότι έπρεπε να συμμορφωθεί με τη σχετική κοινοτική Οδηγία από το 2007. Μπροστά στο αδιέξοδο, η νέα υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε και έλαβε από τις Βρυξέλλες δίμηνη προθεσμία εντός της οποίας θα ρυθμίσει το θέμα που αποτελεί «καυτή πολιτική πατάτα» για όλες τις κυβερνήσεις από το 1989.

Σε ό,τι αφορά, κατά τ' άλλα, το καθεστώς λειτουργίας των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται σε μικρές βελτιώσεις του υφιστάμενου νόμου και όχι σε άμεση αλλαγή του.


Δίμηνη προθεσμία για τα πτυχία

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων των ελληνικών κολεγίων

Δρομολογείται η χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ελληνικών κολεγίων, που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ. Αλλιώς ύστερα από ένα δίμηνο η χώρα μας απειλείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με εφάπαξ πρόστιμο 600.000 ευρώ και ημερήσιο 15.000 ευρώ. Η Ελλάδα ήδη είναι εκτεθειμένη διότι έπρεπε να συμμορφωθεί με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία από το 2007. Μπροστά στο αδιέξοδο, η νέα υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε και έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίμηνη προθεσμία, εντός της οποίας θα ρυθμίσει το θέμα που αποτελεί «καυτή πολιτική πατάτα» με αποτέλεσμα όλες οι κυβερνήσεις από το 1989 (όταν υπήρξε η πρώτη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία) να το μεταθέτουν στην επόμενη. Το θέμα των κολεγίων είναι άμεσης προτεραιότητας για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόθεση για άμεση αλλαγή του νόμου-πλαισίου των ΑΕΙ. Αντίθετα θα γίνουν βελτιωτικές αλλαγές στον νόμο.

Ειδικότερα, το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα στο θέμα των κολεγίων λόγω της 20ετούς ολιγωρίας και του κινδύνου επιβολής υψηλού προστίμου περιέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χθες η κ. Διαμαντοπούλου στο τριμελές προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, αναζητώντας τις συμμαχίες εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας για ένα ζήτημα που θα προκαλέσει αντιδράσεις (από τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης και τις φοιτητικές παρατάξεις).

«Απαιτείται ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχων για τα κολέγια. Χωρίς ποιοτικές εγγυήσεις δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο», τόνισε -μιλώντας στην «Κ» μετά τη συνάντηση- ο πρύτανης του ΕΜΠ και προεδρεύων της Συνόδου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Ηδη, και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι ο νόμος Στυλιανίδη (ψηφίσθηκε τον Αύγουστο του 2008) πάσχει.

Στη συνάντηση, πρυτάνεις και υπουργός συμφώνησαν ότι «πρέπει να γίνει διάλογος για την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και όχι αποσπασματικά για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ», όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Μάνθος.

Οι πρυτάνεις ζήτησαν από την κ. Διαμαντοπούλου να αλλάξουν τα σημεία του νόμου-πλαίσιου για τα ΑΕΙ, που προκαλούν δυσλειτουργίες στη λειτουργία των ιδρυμάτων (π.χ. η σύνθεση των εκλεκτορικών σωμάτων, η ρύθμιση για τα συγγράμματα, η ποσόστωση της ψήφου των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές). Η υπουργός δεσμεύτηκε να απαντήσει στη σύνοδο των πρυτάνεων στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Μεταρρυθμίσεις

Τέλος, χθες η κ. Διαμαντοπούλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο. «Η παραγωγή πτυχιούχων ανέργων εικονογραφεί την ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η μετατροπή του πτυχίου σε εισιτήριο για μια θέση στο Δημόσιο σηματοδοτεί την υποβάθμιση της ελληνικής παιδείας», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, προτείνοντας μεταρρυθμίσεις και (άμεσα) την εισαγωγή του μαθήματος της επιχειρηματικότητας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails