Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

«Να τελειώνει η παρωδία με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ»

Απο το Esos.gr

«Κατεβάστε όσα νομοσχέδια θέλετε, όσες διατάξεις θέλετε, όσες ρυθμίσεις θέλετε, πείτε εκατό φορές και εσείς και το ΠΑΣΟΚ τον όρο «ανωτατοποίηση των ΤΕΙ». Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει όσο υπάρχει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς υποχρηματοδότησης», τόνισε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης...


Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Ροντούλης είπε τα εξής:

«Χιλιάδες γονείς βρίσκονται στην πολύ δύσκολη θέση να διαλέξουν, αν θα στείλουν ή όχι τα παιδιά τους να σπουδάσουν, αφού είναι αναγκασμένοι να συνεκτιμήσουν δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι το κόστος σπουδών, διότι εάν ένα παιδί μετακινηθεί από την κατοικία των γονέων του και πάει σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο, σε μια άλλη περιφέρεια, τότε το κόστος είναι ετησίως 10.000 ευρώ. Μία οικογένεια, λοιπόν, πρέπει να δαπανήσει για τις σπουδές του παιδιού που φεύγει από την οικογενειακή έδρα και πηγαίνει να φοιτήσει κάπου αλλού, 40.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση ή εάν συνυπολογίσουμε και κάποιο χρόνο επιπλέον που χρειάζεται ο φοιτητής, προκειμένου να αποφοιτήσει, θα φθάσουμε στις 50.000 ευρώ.

Μετά την υποχρεωτική οικονομική αιμορραγία, οι γονείς θα πρέπει να συνεκτιμήσουν και το δεύτερο παράγοντα, που είναι το αντίκρισμα του πτυχίου, που θα λάβει το παιδί τους, στην αγορά εργασίας. Όμως, δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα για ένα μεγάλο αριθμό σχολών των ΤΕΙ, πράγμα που σημαίνει ότι επικρατεί μια θολή κατάσταση που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την επαγγελματική προοπτική των σπουδαστών που αποφοιτούν από αυτές τις σχολές.

Έτσι, σύμφωνα με μελέτες μόνο το 56% των σπουδαστών παίρνουν σε ετήσια βάση πτυχίο, ενώ τα 2/3 των περιφερειακών ΤΕΙ έχουν πληρότητα σπουδαστών μικρότερη από 35%, την ίδια στιγμή που πολλοί υποψήφιοι δεν ολοκληρώνουν καν τις σπουδές τους.

Η τραγική αυτή κατάσταση οφείλεται στο απαράδεκτο καθεστώς υποχρηματοδότησης των ΤΕΙ, αφού αναλογικά εάν παίρνουν 100 ευρώ τα πανεπιστήμια, είναι ζήτημα εάν παίρνουν 30 με 40 ευρώ τα ΤΕΙ. Η υποχρηματοδότηση αντανακλάται τόσο στο επίπεδο των υποδομών, όσο και στον αριθμό των καθηγητών που διδάσκουν. Το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Λάρισας, ένα από τα καλύτερα τμήματα στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχει είκοσι εφτά καθηγητές και έχει δεκαεφτά. Η υποχρηματοδότηση ευθύνεται εν πολλοίς και για την κακή νοοτροπία που υπάρχει διάχυτη στην ελληνική κοινωνία, ότι δηλαδή δήθεν τα ΤΕΙ είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα κατώτερης ποιότητας, κατωτέρου επιπέδου, μια λανθασμένη νοοτροπία που δεν υπάρχει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η παρωδία με τα επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να τελειώνει. Γύρω μας γίνεται μια κοσμογονία. Τα κολέγια είναι εδώ, είναι μπροστά μας. Ήδη παίρνουν άδειες ίδρυσης και θα πάρουν οσονούπω και άδειες λειτουργίας. Επιπροσθέτως, επίκειται και απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών. Γύρω μας συντελούνται τρομερές αλλαγές και εμείς εδώ μιλάμε ακόμα για το πώς και εάν θα δοθούν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των ΤΕΙ. Επιτέλους πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την παρωδία».

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails