Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Κοντά στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τα ιδιωτικά κολέγια

Απο το Βήμα
23/12/2009

Στο νέο πλαίσιο προσόντων που επεξεργάζεται το υπουργείο εντάσσονται και 25 ειδικότητες των ΤΕΙ






Εν αναμονή του νέου πλαισίου επαγγελματικών προσόντων που θα θεσπιστεί από το υπουργείο Παιδείας βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων που περιμένουν την αδειοδότησή τους. Οπως είναι γνωστό, τα κολέγια που έχουν υποβάλει αιτήσεις θα ελεγχθούν εκ νέου από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να λάβουν τις άδειες λειτουργίας τους. Στο μέλλον, όμως, τα πτυχία που δίνουν στους αποφοίτους τους και τα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτά θα συνεπάγονται, θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων που θα θεσπιστεί και θα ελέγχονται από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ). Στο νέο πλαίσιο προσόντων που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας θα ενταχθεί και το θέμα των επαγγελματικών προσόντων 25 ειδικοτήτων των ΤΕΙ, τα οποία δεν έχουν οριστεί ακόμη, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοί τους να βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα». Για τον λόγο αυτόν έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις 18 Δεκεμβρίου όλα τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας.

Πάντως τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Παιδείας με το οποίο θα ενσωματώνεται στο Εθνικό Δίκαιο της χώρας μας η Οδηγία για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων που αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ωστόσο δεν αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο του 2010, ενώ η Ελλάδα θα «γλιτώσει» τα υπέρογκα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφόσον ενημερώσει τα αρμόδια όργανά της ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης της Οδηγίας έχει ξεκινήσει.

Μ ε το νέο καθεστώς βέβαια η χώρα μας επιδιώκει δικαίωμα ελέγχου στις προδιαγραφές που εγγυάται η ευρωπαϊκή χώρα με την οποία συνεργάζεται το κολέγιο στη Ελλάδα και μπορεί επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα στους αποφοίτους τους (εξετάσεις, διαδικασίες επάρκειας κ.ά.). Τις εξετάσεις αυτές θα μπορούν να επιβάλλουν στους κατόχους πτυχίων από άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι επαγγελματικοί φορείς και τα Επιμελητήρια της χώρας μας. Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Παιδείας, μια από τις προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα μας- και κατά συνέπεια ίσα δικαιώματα με τους κατόχους πτυχίων δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων- θα είναι να έχει αποκτήσει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος στη χώρα από την οποία απέκτησε το πτυχίο του. Στις περιπτώσεις που το σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων της Οδηγίας δεν προβλέπει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επαγγελματικής εκπαίδευσης ενός αποφοίτου, η Ελλάδα θα έχει δυνατότητες ελέγχου των σπουδών τους. Δηλαδή θα μπορεί να απαιτήσει πρακτική άσκηση προσαρμογής επί τρία έτη κατ΄ ανώτατο όριο ή δοκιμασίες επάρκειας.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails