Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

30.000 απόφοιτοι Κολεγίων αποκτούν δικαιώματα

2/1/2010
Απο την Απογευματινή
Της Λίας Νικητάκη

Η «καυτή πατάτα» των Κολεγίων είναι το πρώτο πιάτο που θα σερβιριστεί μέσα στο 2010 στο χώρο της εκπαίδευσης. Το, άνω των 50 σελίδων, Προεδρικό Διάταγμα βάσει του οποίου αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους Κολεγίων βρίσκεται ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο. Την προσεχή εβδομάδα θα υπογραφεί από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και εντός της μεθεπόμενης -και, πάντως, πριν από τις 15 του μήνα που θα αρχίσει να «τρέχει» το ευρωπαϊκό πρόστιμο των 15.000 ευρώ ημερησίως- θα έχει ενσωματωθεί στο εθνικό Δίκαιο η κοινοτική Οδηγία του 2005, που διαδέχθηκε αυτήν του 1989.

Έτσι, 20 και πλέον έτη από τότε που ανέκυψε το θέμα, αίρεται η εκκρεμότητα για 30.000 αποφοίτους και όσους αποφοιτήσουν εφεξής από τα λεγόμενα «Κολέγια». Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία θα επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης αλλά και στην αγορά εργασίας. Αποτελεί, παράλληλα, «κόκκινο πανί» για φοιτητές και πανεπιστημιακούς, ενώ προκαλεί έντονες αντιδράσεις και μέσα στους κόλπους των συναφών με τα αντικείμενα σπουδών επαγγελματικών ενώσεων. Η επικείμενη αναγνώριση, που συμπίπτει χρονικά με την επαναλειτουργία των σχολών μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, προοιωνίζεται θερμό χειμώνα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Από πλευράς υπουργείου θα καταβληθεί προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων με την ταυτόχρονη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, στις ειδικότητες που εκκρεμούν.

Πρόκειται για ένα επίσης μείζον ζήτημα, το οποίο πρέπει να διευθετηθεί άμεσα.

Σε σχέση με τα Κολέγια, οι επικείμενες εξελίξεις αφορούν μόνο στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και όχι στην ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών.

Ευρύ φάσμα επαγγελμάτων

Η Οδηγία 36/2005 -που αντικατάστησε την 48 του 1989 και η οποία θα ενσωματωθεί έως τις 15 του μήνα στο ελληνικό Δίκαιο- δεν αφορά μόνο σε επαγγελματικά προσόντα που απορρέουν από τη φοίτηση σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ή δομές μεταλυκειακής εκπαίδευσης, αλλά σε ευρύ φάσμα επαγγελμάτων, όπως μηχανικοί, δικηγόροι, νοσοκόμοι και άλλα που δεν είναι συνδεδεμένα με συγκεκριμένη σχολή (τεχνικά επαγγέλματα, αλιεία, κλωστοϋφαντουργία, κατασκευαστές οργάνων κ.ά.).

Eξετάσεις ή πρακτική

Σύμφωνα με το Π.Δ. βάσει του οποίου θα εφαρμοστεί στη χώρα μας η Κοινοτική Οδηγία, από το 2013 τα επαγγελματικά προσόντα θα δίνονται απευθείας από τους επαγγελματικούς φορείς -ΤΕΕ, δικηγορικούς και ιατρικούς συλλόγους κ.λπ.- με όρους και προϋποθέσεις που θα καθοριστούν από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του υπουργείου Παιδείας. Κατά το μεσοδιάστημα των τριών ετών, οι επαγγελματικοί φορείς θα έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν κατάλληλα για να αναλάβουν αυτό το έργο. Έως τότε η διαδικασία θα υπαχθεί στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων, το οποίο θα προβαίνει στους απαιτούμενους ελέγχους και είτε θα προχωρεί σε αυτόματη αναγνώριση προσόντων είτε θα υποβάλλει τους ενδιαφερομένους σε εξετάσεις ή πρακτική άσκηση μέγιστης διάρκειας τριών ετών.

Αλλάζουν όνομα

Με το νομοσχέδιο για τη διά βίου μάθηση που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στους πρώτους μήνες του 2010, τα Κολέγια αλλάζουν όνομα και μετονομάζονται σε Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Θα αδειοδοτούνται από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ), θα ανήκουν στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και, όπως με έμφαση τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας, «δεν θα είναι Πανεπιστήμια, οπότε οι απόφοιτοι δεν θα μπορούν ούτε να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ούτε να συμμετάσχουν ως Π.Ε. στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο Δημόσιο».

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα θεσμοθετηθούν αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, ενώ παράλληλα θα καθιερωθεί ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου για το σύνολο των δημοσίων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της χώρας.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails