Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Στον «αέρα» 280.000 πτυχιούχοι ΤΕΙ χωρίς... επαγγελματικά δικαιώματα

Απο την Ελευθεροτυπία
Του Νίκου Φωτόπουλου
5/02/210

Ομηρία 27 ετών για 280 χιλιάδες αποφοίτους των ΤΕΙ, που πήραν πτυχίο... χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα! «Εμπαιγμό» καταγγέλλουν οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων και απειλούν με «λουκέτο» μετά τις 15 Φεβρουαρίου, όταν ξεκινά το εαρινό εξάμηνο.
«Πιο έντονο παρά ποτέ είναι σήμερα το πρόβλημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης για τους αποφοίτους 26 ειδικοτήτων. Είναι πρωτοφανές ότι το υπουργείο Παιδείας τακτοποίησε αμέσως το αντίστοιχο πρόβλημα που είχαν τα κολέγια, λόγω εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ εξακολουθεί να αφήνει στον αέρα τους πτυχιούχους των ΤΕΙ», λέει στην «Ε» ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης.



Την περασμένη Παρασκευή οι πρόεδροι των ΤΕΙ επικαιροποίησαν την απόφαση που είχαν πάρει στο Μεσολόγγι, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, εάν η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν διευθετήσει το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Η «μάχη» αναμένεται να δοθεί για την κατάταξη των αποφοίτων διαφόρων εκπαιδευτικών βαθμίδων στην οκτάβαθμη κλίμακα επαγγελματικών προσόντων. Οι καθηγητές των ΤΕΙ θεωρούν «αιτία πολέμου» τη μη ένταξη των αποφοίτων τους στο επίπεδο έξι, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τους πτυχιούχους των πανεπιστημίων.

«Από το 2006», εξηγεί ο κ. Καρακολτσίδης, «υπάρχει μια επιτροπή, το ΣΑΤΕ (σ.σ. Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), που εγκρίνει νέα τμήματα, αλλάζει γνωστικά αντικείμενα και έχει τις αρμοδιότητες για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Το όργανο αυτό έχει υποβάλει τα σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων από το 2008, αλλά λόγω αντιδράσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου σταμάτησαν γι' ακόμη μία φορά στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ».

Στο μεταξύ, από μέρα σε μέρα αναμένεται να καταθέσει το πόρισμά της στον υφυπουργό Παιδείας, Γιάννη Πανάρετο, η άτυπη συμβουλευτική επιτροπή, που απαρτίζεται από τέσσερις πρυτάνεις (Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου Κρήτης, Πανεπιστημίου Πατρών) και τέσσερις προέδρους ΤΕΙ (Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας και Θεσσαλονίκης), για το ζήτημα των εκκρεμών επαγγελματικών δικαιωμάτων.

«Μετά το Μεσολόγγι, δεν είχαμε καμιά επαφή με την υπουργό Παιδείας, την κ. Διαμαντοπούλου, που επιμένει στους διακριτούς ρόλους αποφοίτων ΤΕΙ και πανεπιστημίων. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητήσαμε να γίνουν όλα πανεπιστήμια και να κλείσει το θέμα, αλλά η υπουργός δεν δέχθηκε και παρέπεμψε το θέμα στον υφυπουργό, τον κ. Πανάρετο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πανάρετος έχει θέσει το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε δημόσια διαβούλευση, στην ιστοσελίδα του http://ypepth.opengov. gr/panaretos.

«Ο υφυπουργός μάς καλεί "να τα ξαναπούμε". Δυστυχώς όμως, έτσι όπως έχει μπει το θέμα, δεν μπορεί να βρεθεί κοινή γραμμή, κοινή συνισταμένη για το θέμα της κατοχύρωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, την περασμένη Παρασκευή αποφασίσαμε να κλείσουμε επ' αόριστον τα ιδρύματα, με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, προσθέτοντας ότι δεν θα δεχθούμε να μπουν οι απόφοιτοί μας σε άλλο επίπεδο επαγγελματικών προσόντων απ' αυτό που θα μπουν τα τμήματα τετραετούς φοίτησης των πανεπιστημίων», εξηγεί ο κ. Καρακολτσίδης.

Σύμφωνα με την κλίμακα του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων, με την οποία εναρμονίζεται το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, το βασικό πτυχίο βρίσκεται στο έξι (τετραετής φοίτηση), το μεταπτυχιακό (μάστερ) στο επτά και το διδακτορικό στο οκτώ.

«Εμείς ζητάμε να μπούμε στο επίπεδο έξι», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, «κάτι που θεωρούμε απολύτως απαραίτητο, ώστε να υπάρξει μια για πάντα δίκαιη τακτοποίηση του προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Σήμερα, τα Τεχνικό Επιμελητήριο δεν δέχεται τους αποφοίτους μας, ενώ βλέπουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα και άλλων αποφοίτων να ψαλιδίζονται, όπως για παράδειγμα του Τμήματος Τροφίμων ή του Μάρκετινγκ, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εγγραφή τους, στους αντίστοιχους γεωτεχνικούς και οικονομικούς φορείς».

Στις 10 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η επόμενη σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ, όπου αναμένεται η τελική θέση του υπουργείου Παιδείας και ή θα βρεθεί οριστική λύση ή θα υπάρξει οριστική ρήξη.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails