Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Σε καλό??... δρόμο τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ

Την εβδομάδα που μας πέρασε, διαβάσαμε στον τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για την ΄΄ αποφασιστικότητα του υπουργείου να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των εκκρεμούντων επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ΄΄ .Τα παραπάνω δήλωσε ο αρμόδιος για το θέμα, υφ. Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, στη διάρκεια της συνάντησης του με την αντιπροσωπεία των προέδρων ΤΕΙ. Από την άλλη μεριά, οι Πρόεδροι θεωρούν ότι :

1. Η τελική διαμόρφωση των Π.Δ. πρέπει να γίνει με βάση την αρχή της

ισονομίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ όσων κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ, την

Ευρωπαϊκή πρακτική και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.


2. Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να διατυπώσει πλάνο διαδοχικών

ενεργειών με στόχο την άμεση έκδοση των εκκρεμούντων επαγγελματικών

δικαιωμάτων.

Στην προγραμματισμένη Σύνοδο Προέδρων και Αντιπροέδρων που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του εαρινού εξαμήνου, θα επαναξιολογηθεί η πορεία των ενεργειών του Υπουργείου Παιδείας.


Yπενθυμίζεται ότι στη τελευταία Σύνοδο οι πρόεδροι αποφάσισαν να κλείσουν τα ΤΕΙ τέλη Φεβρουαρίου , εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, απόφαση που φαίνεται να αναστέλλετε ξανά.
Έχουμε την εντύπωση πως αυτή η στάση των Προέδρων δεν οδηγεί τα Τεχνολογικά Ιδρύματα στο σωστό δρόμο.. Για άλλη μια φορά διακρίνουμε ολιγωρία και ανακολουθία ακόμη και στις αποφάσεις της Συνόδου τους.
Βέβαια, δεν είναι δυνατόν εμείς να γνωρίζουμε εάν οι Πρόεδροι έχουν λάβει απο τον Υφυπουργό ΄΄δυνατές΄΄ δεσμεύσεις, αλλά ακόμη και αυτό μας φαίνεται αδύνατο. Ελπίζουμε ότι, παρά τα δημοσιεύματα, δεν έχει αλλάξει η στάση τους και δεν έχουν μετακινηθεί απο την απόφαση της Συνόδου για δεύτερη φορά.

Απο την στάση της κυβέρνησης, μόνον αποφασιστικότητα δεν διακρίνουμε. Ατολμία και αναβλητικότητα ναι. Αποφασιστικότητα όχι! Μέχρι και σήμερα, δεν έχουμε λάβει θετικά δείγματα για την λύση του προβλήματος, παρά μόνον δηλώσεις και διαβουλεύσεις επί των διαβουλεύσεων. Και μάλιστα χωρίς καν πλάνο και χρονοδιαγράμματα. Το μόνο που δεν μας έχει ζητήσει ακόμη η σημερινή πολιτική ηγεσία, είναι η επανεξέταση των Σχ. Π.Δ των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων απο ΣΑΤΕ και ΣΑΠΕ. Βέβαια ποτέ δεν είναι αργά.. Παρ΄ όλα αυτά, συνεχίζεται η διαβούλευση και ο εμπαιγμός. Έχοντας λοιπόν όλα αυτά υπόψιν μας - και εμείς αλλά και οι Πρόεδροι των Ιδρυμάτων μας- θα πρέπει να μείνουμε πιστοί στις απόψεις μας και στην γραμμή κινητοποιήσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί.
Αναστολή λειτουργίας των Ιδρυμάτων Άμεσα! Κινητοποιήσεις φοιτητών και πτυχιούχων μέχρι την υπογραφή των Σχ. Προεδρικών Διαταγμάτων – αυτά που περιγράφει ο Ν.3794/2009- ! Είναι κρίσιμη η στιγμή και κανείς μας δεν έχει δικαίωμα να αλλάξει στάση.. Τα πτυχία χωρίς κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα, δημιουργούν νέες γενιές ομήρων και υποθηκεύουν τα όνειρα των νέων μας για μια ακόμη φορά. Είναι τουλάχιστον άδικο να μην αντιδρούμε σε αυτό. Το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, είναι πολύ σημαντικό, αλλά όχι και πανάκεια. Δεν θα λυθούν τα χρόνια προβλήματα των ιδρυμάτων μας από αυτό. Στην πραγματικότητα, με τον τρόπο που εξελίσσετε ο διάλογος, μάλλον περισσότερα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στα Τεχνολογικά Ιδρύματα παρά λύσεις..

Και για να μην ξεχνάμε..
Στον αγώνα του Κλάδου μας δεν χωρούν κομματικές ή παραταξιακές διαφοροποιήσεις απο τον κοινό μας στόχο. Βέβαια για κάποιους από εμάς, καλό θα ήταν να αναθεωρήσουμε τακτικές αγώνα. Το να απαλλαγείς από παλαιολιθικές τακτικές, δεν αλλάζει τον στόχο σου. Γίνεσαι πιο ευέλικτος για να μπορείς να τον επιτύχεις. Γιατί οι σύγχρονοι καιροί χρειάζονται καινούρια οπτική και ΄΄ανοιχτά΄΄ μυαλά.

Φοιτητές , πτυχιούχοι, Καθηγητές αυτών αλλά και οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων ενωμένοι κάτω από τον κοινό μας στόχο. Τα Επαγγελματικά Δικαιώματα.

Καλούμε τους Προέδρους των ΤΕΙ να επιμείνουν στην απόφασή τους για κλείσιμο των Ιδρυμάτων από την 1η Μαρτίου. Γιατί στις 10 Μαρτίου να επανεξετασθεί η απόφαση σας? Θα έχει αλλάξει κάτι? 27 Χρόνια καθυστέρηση δεν ήταν αρκετά??

Θα περιμένουμε να διαβάσουμε το δελτίο τύπου των Προέδρων και της ΟΣΕΠ, ώστε να δούμε πράγματι αν βρισκόμαστε σε.. καλό δρόμο και αν τελικά τα Ιδρύματα μας γλιτώσουν το οριστικό κλείσιμο..



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails