Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Μορατόριουμ ενός μηνός από τα ΤΕΙ

Απο την Ελευθεροτυπία
Του Νίκου Φωτόπουλου
16/02/2010

Πίστωση χρόνου ενός μηνός ζήτησε και πήρε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος από τους προέδρους των ΤΕΙ, προκειμένου να βρεθεί «χρυσή τομή» για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων 26 ειδικοτήτων.


«Ο κ. Πανάρετος ζήτησε να υπάρξει σύμπνοια σε αυτή τη φάση και σε ένδειξη καλής πίστης συμφωνήσαμε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο μερικών εβδομάδων για να μελετηθεί καλύτερα το θέμα», ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο έχει μπροστά του δύο ημερομηνίες αναφοράς για να βρει και να προτείνει κοινά αποδεκτή λύση. Μία είναι η 25η Φεβρουαρίου, οπότε θα υπάρξει νέα συνάντηση Πανάρετου με τους προέδρους των ΤΕΙ, και δεύτερη η 10η Μαρτίου, για την οποία έχει προγραμματιστεί η σύνοδος των προέδρων στη Λαμία. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραστεί η ίδια η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Η «μάχη» αναμένεται να δοθεί για την κατάταξη των αποφοίτων διαφόρων εκπαιδευτικών βαθμίδων στην οκτάβαθμη κλίμακα επαγγελματικών προσόντων. Οι καθηγητές των ΤΕΙ θεωρούν «αιτία πολέμου» τη μη ένταξη των αποφοίτων τους στο επίπεδο έξι, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τους πτυχιούχους των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την κλίμακα του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων, με την οποία εναρμονίζεται το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, το βασικό πτυχίο βρίσκεται στο έξι (τετραετής φοίτηση), το μεταπτυχιακό (μάστερ) στο επτά και το διδακτορικό στο οκτώ.

«Εμείς ζητάμε να μπούμε στο επίπεδο έξι», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, «κάτι που θεωρούμε απολύτως απαραίτητο, ώστε να υπάρξει μια για πάντα δίκαιη τακτοποίηση του προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων».

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails