Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

“Μη χαθεί η ευκαιρία”

Απο τα Χανιώτικα Νέα
18/02/2010

ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΚΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

“Οι βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ με την παρέμβαση τους στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας άνοιξαν τον δρόμο για την παραχώρηση του Στρατοπέδου”.
“Θα ’ναι εγκληματικό για την πόλη αν αφήσουμε κι αυτήν την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη".
Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Βεκρής με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Και προσθέτει:
"Η μεγάλη ευθύνη πέφτει βέβαια στον κο Δήμαρχο, ο οποίος θα πρέπει να αναθεωρήσει την αδιάλλακτη στάση του και να φέρει άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για τροποποίηση του σχεδίου χρήσεων του Στρατοπέδου, αφού προηγουμένως κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις με το Υπουργείο".
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης ανακοίνωσε ότι για το ίδιο θέμα θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου και σε σχετική δήλωσή του τονίζει: "Θα αναφερθώ στα θέματα που σχετίζονται με την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων, όπου πιστεύω ότι θα ξεκαθαριστεί και η έννοια “λελογισμένες και πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδίως του στρατού ξηράς στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων”. Θέλω απλά τώρα να υπενθυμίσω ότι α) η τελική απόφαση είναι αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και β) ότι το θέμα της εκπόνησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν το σχέδιο “Καλλικράτης”».


ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Στο μεταξύ με χθεσινή ανακοίνωσή της η Επιστημονική Ενωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών διατυπώνει πρόταση αξιοποίησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.
Συγκεκριμένα αναφέρει: "Αρκετοί φορείς, σύλλογοι, ομάδες, δημόσια πρόσωπα, έχουν εκφράσει την θέση τους για το τι θα μπορούσε να διαδεχτεί την σημερινή μορφή του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου (Αγ. Ιωάννη) και για το πώς θα γίνει ένα πέρασμα σε κάτι πραγματικά νέο. Το αισθητήριο του απλού πολίτη, και όχι μόνο, περιστρέφεται γύρω από την άποψη να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα πάρκο ("άντε και ένα σχολείο" λένε κάποιοι). Εμείς, οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί ΤΕ αλλά και ταυτόχρονα πολίτες αυτής της πόλης, έχοντας λάβει υπ’ όψη τα περιθώρια των Νόμων και ειδικότερα της Δομικής Νομοθεσίας "περί αξιοποίησης και μετεγκατάστασης στρατοπέδων Ν. 2745/77" είμαστε σύμφωνοι. Παρατηρούμε παράλληλα ότι οι πολίτες εκφράζουν με τον τρόπο τους, την βασικότερη πολεοδομική ανάγκη αυτής της πόλης που δεν είναι άλλη από το "περισσότερο πράσινο και λιγότερα κτήρια". Ας τα τακτοποιήσουμε όμως όλα αυτά, και να προσεγγίσουμε το θέμα ως Μηχανικοί. Πρότασή μας για τον χώρο του στρατοπέδου, είναι ένα πάρκο βιοκλιματικού σχεδιασμού, προσβάσιμο από όλους, και ένα σχολείο του οποίου το κτήριο θα είναι επίσης βιοκλιματικού σχεδιασμού ή -αν θέλετε- οικολογικού σχεδιασμού (για όσους δεν έχουν εξοικειωθεί με τον όρο).
Γιατί όμως βιοκλιματικό και όχι ένα πάρκο σαν όλα τα άλλα; Θα αναφέρουμε επιγραμματικά κάποιες αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού για να βοηθήσουμε τους αναγνώστες να αξιολογήσουν το σκεπτικό μας:
α. Χαμηλή έως και μηδενική κατανάλωση ενέργειας προερχόμενη από συμβατικές πηγές (όπως Δ.Ε.Η) παραχωρώντας την θέση τους σε πράσινες μορφές ενέργειας όπως ηλιακή, αιολική κ.ά.
β. Υλικά φιλικά προς το περιβάλλον με άμεσο ή έμμεσο τρόπο
γ. Επιλογή υλικών από το κοντινό περιβάλλον
δ. Επιλογή τεχνικών προερχόμενων από την παράδοση της περιοχής
ε. Αξιοποίηση του πλούτου της φύσης, π.χ. με φυσικό φωτισμό, αερισμό, κλιματισμό, ή σκίαση, κάποιου κτηρίου
ζ. Με πολιτισμικές προεκτάσεις από την τοπική παράδοση και ιστορία μας π.χ. με κάποιο μνημείο ή διαμορφώνοντας ένα χώρο που θα αναβίωναν κάποια παιδικά παιχνίδια από άλλες εποχές .
Πολλά μπορεί να πει κάποιος για την βιοκλιματική φιλοσοφία, δεν είναι όμως αυτός ο στόχος. Πρόθεσή μας είναι να φτιαχτεί στην πόλη μας ένα πάρκο, που εκτός από στιγμές ξεγνοιασιάς και ανακούφισης που προσφέρει ένας συμβατικός χώρος πρασίνου, να καλλιεργείται και το στοιχείο της οικολογικής συνείδησης, διαμορφώνοντας σταδιακά την στάση του κάθε επισκέπτη προς το περιβάλλον, μια συνείδηση που έχει απομακρυνθεί από πολλούς ενήλικες στης μέρες μας.
Τα οφέλη μπορούν να πολλαπλασιασθούν με την ύπαρξη ενός σχολείου ανάλογου χαρακτήρα μέσα στο πάρκο. Η έγκαιρη διαπαιδαγώγηση νέων ανθρώπων προς μία υγιή και γόνιμη κατεύθυνση είναι πολύ σημαντική και φέρνει αποτέλεσμα. Θεμελιώνοντας ένα τέτοιο έργο, θεμελιώνουμε το μέλλον του τόπου μας και σε ανθρώπινες συνειδήσεις. Άλλωστε μία πόλη χαρακτηρίζεται και χαρακτηρίζει τους πολίτες της.
Όλα τα παραπάνω τα θεωρούμε εφικτά, ανάλογα των καιρών που διανύουμε και ανάλογα της ποιότητας του Χανιώτικου λαού, όλοι μαζί μπορούμε να βηματίσουμε εμπρός, δίχως όμως να χάνουμε την ικανότητα να ρίχνουμε και εύστοχες ματιές στο παρελθόν.
Η επεξεργασία της πρότασης έγινε από ομάδα Πολιτικών Δομικών Έργων Τ.Ε. αποτελούμενη από τους: Μιχάλη Πετράκη, Κατερίνα Μπόγδανου, Γιώργο Λιονάκη.

Ο Πρόεδρος Γ. Πλοκαμάκης, Ο Γραμματέας Γ. Σπερελάκης.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails