Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

«Πήρα πτυχίο χωρίς αντίκρυσμα»

Απο τα Νέα
Του Νίκου Μάστορα
15/03/2010
Με υποσχέσεις για επαγγελματικά δικαιώματα παραμένουν χιλιάδες φοιτητές των ΤΕΙ
Ο Κώστας Παπαγεωργίου τελειώνει τις σπουδές του στο Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής του ΤΕΙ Αθήνας, μια από τις υψηλόβαθμες σχολές των ΤΕΙ, μόνο που όταν αποφοιτήσει δεν γνωρίζει τι ακριβώς εργασία θα μπορεί να κάνει με το πτυχίο του!

O Κώστας και οι υπόλοιποι 980 συμφοιτητές του σε αυτό το τμήμα, όπως και οι πάνω από 50.000 φοιτητές στα 22 τμήματα ΤΕΙ που ακόμα, εν έτει 2010, δεν έχουν καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, παρ΄ ότι η σχετική έγκριση έχει ληφθεί από το 2008, αντιμετωπίζονται ακόμα από την πολιτεία σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Και δεν είναι οι μόνοι. Όλα τα ΤΕΙ σήμερα, παρά την περίφημη ανωτατοποίηση που έγινε το 2001, παραμένουν ιδρύματα δεύτερης κατηγορίας σε σχέση με τα πανεπιστήμια για μια σειρά από λόγους που συνδέονται με την υποχρηματοδότηση (για κάθε 5 ευρώ που δίνει το κράτος στα ΑΕΙ δίνει μόνο 1 στα ΤΕΙ παρ΄ ότι έχουν σχεδόν ίδιο αριθμό φοιτητών), τις διαφορές των μόνιμων καθηγητών (2.300 στα ΤΕΙ, 9.750 στα ΑΕΙ), τα ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα πολλών ειδικοτήτων. Ακόμη, με το σχεδιαζόμενο Ενιαίο Πλαίσιο Προσόντων, όπου τα πανεπιστήμια ζητούν να κατατάσσονται οι απόφοιτοι ΤΕΙ σε χαμηλότερο επίπεδο από τους δικούς τους, και φυσικά τα ΤΕΙ απαντούν ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει εξέγερση...


“Οταν όμως επιλέξαμε τη σχολή μας, κανείς δεν μας μίλησε για την υποβάθμιση των ΤΕΙ που τα έλεγαν ανώτατα όπως τα πανεπιστήμια, ούτε μας είπαν ότι η ειδικότητα αυτή καθώς και πολλές άλλες δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, και ότι, όταν θα έχουν, αυτά θα είναι κατώτερα από ό,τι μας αξίζει. Σε αυτό ευθύνεται και η συντεχνιακή λογική του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που τα θέλει όλα για τους αποφοίτους των πολυτεχνικών σχολών. Όμως εγώ πολύ θα ήθελα να συγκρίναμε φοιτητές, υποδομές και καθηγητές του δικού μου τμήματος με τους αντίστοιχους της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης π.χ., για να αποδείξουμε ότι όλες αυτές οι αντιλήψεις είναι λανθασμένες», υποστηρίζει ο Κώστας.

Ο πρόεδρος των καθηγητών ΤΕΙ Γιάννης Τσάκνης, επίσης, επισημαίνει ότι μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση της έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων φέρει ο νυν υφυπουργός Παιδείας: «Ο κ. Πανάρετος ανέλαβε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δυστυχώς όμως η διαδικασία της διαβούλευσης καθυστερεί. Η ΟΣΕΠ- ΤΕΙ περιμένει τις ανακοινώσεις του και στη συνέχεια θα συνεδριάσει για να εξαγγείλει κινητοποιήσεις εάν δεν προχωρήσει η σχετική διαδικασία».

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails