Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Τι έλεγε ο Πρωθυπουργός κος Γιώργος Παπανδρέου πρίν 15 Χρόνια ? (Μέρος 3ο)


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χρήσιμα συμπεράσματα, μπορούμε να βγάλουμε ακόμη και σήμερα, από την συμμετοχή του σημερινού Πρωθυπουργού κου Γιώργου Παπανδρέου, τότε Υπουργού Παιδείας, σε ημερίδα του ΤΕΕ, το Μάρτιο του 1995.
Και τότε, όπως και σήμερα, ο κος Παπανδρέου έχει αρχίσει να ξεχνά την διάθεση σύγκρουσης και τομών -που είχε υποσχεθεί στην αρχή της θητείας του ως Υπουργός Παιδείας- και πλέον απλώνει γέφυρες προς όλους, αρχίζοντας να υπολογίζει πιο πολύ το πολιτικό κόστος από την πολιτική πυγμή και υπεράσπιση των λόγων του μέχρι τότε. Αρχίζει να σκέφτεται την παράταση της σύγκρουσης για κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον..

Παρατηρούμε πως πλέον έχει ξεχάσει την ρήση του για τα ΤΕΙ ΄΄παιδιά του κατώτερου θεού΄΄ όπως ο ίδιος είχε δηλώσει το 1994 . Πλέον, χαρακτηρίζει ως άκρατο λαϊκισμό την ένταξη των ΤΕΙ ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Είναι φανερό πλέον, πως ο τότε Υπουργός Παιδείας, κινείτε για άλλη μια φορά μόνον με πολιτικούς ελιγμούς και χωρίς να έχει την διάθεση να κακοκαρδίσει κανέναν. Και σίγουρα όχι τους οικοδεσπότες της συγκεκριμένης ημερίδας. .Εξάλλου μόνον δηλώσεις κάνει.. Σαν αυτές που είχαμε και συνεχίζουμε να ακούμε από πολλούς. Και πάντα χωρίς το μέτρο του σωστού και δίκαιου αποτελέσματος. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και αυτή την στιγμή. Διαβουλευόμαστε για να μην νομοθετήσουμε ή για να νομοθετήσουμε χωρίς καμία αίσθηση του δικαίου …

   Και η στιγμή των ρήξεων και τομών επανήλθε το 2010 .. 15 χρόνια μετά.. Τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά – προς το καλύτερο- για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και τους απόφοιτούς τους. Πλέον είναι Ανώτατα Ιδρύματα . Ο κος Παπανδρέου, ως Πρωθυπουργός πλέον, με βασικό χειριστή των θεμάτων τον Υφυπουργό Παιδείας -στενό συνεργάτη του και τότε- κο Γιάννη Πανάρετο πιστεύει πως τωρα θα είναι πιο εύκολο. Ο Υφυπουργός πλέον Γιάννης Πανάρετος, μας μίλησε ξανά για μεγάλα βήματα, για δημοσιοποίηση των Επαγγελματικών δικαιωμάτων, για τηρούμενα χρονοδιαγράμματα.Δεν παρέλειψε να μας πει πως πλέον θα υπάρχει εξέλιξη στην επαγγελματική ζωή του καθένα μας σύμφωνα με τα προσόντα του, την διαφορετική προσέγγιση και τις καινούριες λογικές που υιοθετούνται .Μας εξήγησε ξανά ότι οι φορείς θα δίδουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στα μέλη τους με όποιο τρόπο επιλέγουν αυτοί. Βέβαια όταν προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς θα γίνει με τους απόφοιτους των ΤΕΙ, τότε ο Υπουργός είπε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε. Με το ΤΕΕ και τους άλλους φορείς είπε χαρακτηριστικά. Και όταν πλέον ερωτήθηκε για το ποιος έχει την τελική απόφαση των πεπραγμένων του Υπουργείου του, μας έδειξε την κα Υπουργό. Με λίγα λόγια μαζί συζητάμε αλλά τελικά άλλος έχει το πρόσταγμα και την τελική απόφαση. Η Ιστορία επαναλαμβάνετε και ίσως αυτή την φορά το τελικό αποτέλεσμα να έχει αρνητικές εξελίξεις – περισσότερες από κάθε άλλη φορά – για τον κλάδο.

  Ο Υφυπουργός δίδει, μάλλον καλύτερα παραχωρεί χωρίς περιορισμούς , το δικαίωμα σε ΄΄τρίτους΄΄ να συζητούν και να αποφασίζουν για το μέλλον μας με ισότιμους ή και ισχυρότερους ρόλους από εμάς, τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Αφήνει όλους εκείνους που σθεναρά λένε ΄΄ΟΧΙ΄΄ να συζητούν για τα δικά μας επαγγελματικά δικαιώματα. Άραγε ποιος σας δίνει αυτό το δικαίωμα κύριε Υφυπουργέ? Το δίκαιο ή η νέα τάξη πραγμάτων που ευαγγελίζεστε?

  Όμως κε Υφυπουργέ δεν μας είπατε για πόσον ακόμη θα μας εμπαίζετε και θα μας θεωρείτε αφελείς.. Όποιος έχει δύναμη και πίστη στο δίκαιο, νομοθετεί σε εύλογο χρονικό διάστημα! Τα τελευταία 25 χρόνια περιμένουμε αυτά που μας ανήκουν και όχι εκείνα που ανήκουν σε άλλους! Δεν τα θέλουμε! Η πολιτεία Νομοθετεί σύμφωνα με το Δίκαιο και όχι φλερτάροντας με την αντισυνταγματικότητα. Αοριστολογίες του τύπου ΄΄ Θα δημιουργηθεί ενιαίος φορέας΄΄ ξέρετε πολύ καλά ότι είναι μόνον για διασκέδαση των εντυπώσεων και για τίποτα άλλο! Επίσης τομές και διαφορετικές προσεγγίσεις από την μέχρι σήμερα λογική δεν κάνουμε κε Υπουργέ με μπαγιάτικη Νομοθεσία.. Με Π.Δ του 1926 προσπαθείτε να ΄΄νομιμοποιήσετε ΄΄έναν φορέα που γεννιέται το 2010? Νομικοί κύκλοι λένε ότι ΄΄Δεν είναι εφικτό ένα Προεδρικό Διάταγμα να έχει εξουσιοδοτική διάταξη να βγάλει άλλο Προεδρικό Διάταγμα (περί ενιαίου φορέα που προβλέπουν τα σχέδια των ΠΔ), αυτό μπορεί να προβλέπεται μόνο από Νόμο και να έχει υλοποιηθεί. Εσείς κύριε Υφυπουργέ τι λέτε?

Έλεος κύριοι και κυρίες της πολιτικής ηγεσίας, ας σταματήσουμε τα ευχολόγια και ας επιστρέψουμε στα Επαγγελματικά δικαιώματα που εγκρίθηκαν από το ΣΑΤΕ !! Αρκετά η ''Διαδούλευση''!

Σας παραθέτω παρακάτω απόσπασμα της ημερίδας
Ευχαριστώ το συνάδελφο Π.Ν που μου διέθεσε το άρθρο απο το προσωπικό του αρχείο













LinkWithin

Related Posts with Thumbnails