Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Πρόστιμο 5%-15% για τους ημιυπαίθριους

Απο την Ημερησία
Του Κασσιανού Τζέλη
08/04/2010

Με νομοσχεδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο ρυθμίζονται πολεοδομικές παραβάσεις για περίπου 1 εκατ. κτήρια. Τα έσοδα από την «νομιμοποίηση» θα διατεθούν για αστικές αναπλάσεις και δημιουργία χώρων πρασίνου στις πόλεις. Τα πρόστιμα μπορούν να πληρωθούν εφάπαξ ή σε 6 ισόποσες δόσεις σε διάστημα 18 μηνών.



Κλιμακωτό πρόστιμο που κυμαίνεται από 5% έως 15% επί της τιμής ζώνης -και είναι ανάλογο του εμβαδού, της χρήσης και καθώς και αν βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως- προβλέπει η ρύθμιση για τους παράνομα κλεισμένους ημιυπαίθριους και τις άλλες αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Εξαιρούνται
Ακόμα, δεν υπάγονται τα εκτός σχεδίου ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε ρέματα, βιοτόπους, σε παραλιακά δημόσια κτήματα, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε δάση, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.

Αναλυτικά, για την πρώτη κατοικία εντός σχεδίου πόλης το κόστος τακτοποίησης θα ισούται με 5% επί της αντικειμενικής αξίας για τους ημιυπαίθριους έως 25 τ.μ,. 7% για τους χώρους με εμβαδόν από 25 τ.μ. έως 75 τ.μ. και 9% για τους μεγαλύτερους.
Για τις κατοικίες εκτός σχεδίου το αντίστοιχο κόστος ισούται με το 6%, 8% και 10% της αντικειμενικής αξίας, ανάλογα με το εμβαδόν.
Αρκετά τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα για τα ακίνητα άλλης χρήσης, δηλαδή για τη μετατροπή χώρων σε επαγγελματική χρήσηκαι θα ξεκινούν από το 7,5% ενώ θα φτάνουν έως το 15%.
Οι χώροι για τους οποίους οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν πρόστιμο θα μπορούν να διατηρηθούν για 40 χρόνια.
Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα και πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος Απριλίου (29/4), όταν και λήγει η αναστολή της ρύθμισης Σουφλιά για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων.

Διαδικασία 
Από τότε, οι ιδιοκτήτες θα έχουν προθεσμία 8 μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δηλώσουν τις παραπάνω πολεοδομικές παραβάσεις στις κατά τόπους πολεοδομικές υπηρεσίες. Το πρόστιμο μπορούν να το πληρώσουν είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% είτε σε 6 ισόποσες δόσεις σε διάστημα 18 μηνών από το τέλος Απριλίου. Προβλέπεται, όπως και στη ρύθμιση Σουφλιά, η καταβολή παραβόλου με την υποβολή της αίτησης, ύψους 250 ευρώ για ημιυπαίθριους και 350 ευρώ για τις άλλες παραβάσεις, τα οποία συμψηφίζονται στο τελικό πρόστιμο.
Μετά το πέρας της διαδικασίας θα ξεκινήσουν έλεγχοι από το Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών. Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρεται σε ισχύ η ρύθμιση του ν. 3212/2003 για διενέργεια ελέγχων σε ποσοστό 10% των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το προηγούμενο έτος από τις πολεοδομικές υπηρεσίες και σε ποσοστό 2% από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Όσοι δεν δηλώσουν και εντοπιστούν από τους ελεγκτές θα επιβαρύνονται με τα ισχύοντα πρόστιμα, δηλαδή εφάπαξ το 30% επί της αντικειμενικής αξίας και ετησίως, ως πρόστιμο διατήρησης, το 5% επί της αντικειμενικής αξίας.
Ακόμη, προβλέπεται μέσα σε πέντε χρόνια η καταγραφή όλων των παλαιών κτηρίων ώστε να ελεγχθούν για αντίστοιχες παραβάσεις.

Νέες παραβάσεις
Η ρύθμιση αφορά τις παραβάσεις που έχουν γίνει μέχρι την έκδοση του νόμου σε ΦΕΚ. Από εδώ και στο εξής, προβλέπεται ότι οι ημιυπαίθριοι δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 15% του συντελεστή δόμησης και θα πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 2,50 μ. και βάθος μικρότερο ή ίσο με 2,50 μ. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αποφεύγεται το κλείσιμό τους. Καταργείται η πρόβλεψη Σουφλιά για αναλογική κατανομή ανά όροφο. Ακόμη, επανέρχεται το ύψος των υπόγειων χώρων από τη στάθμη του εδάφους στο 1,5 μέτρο και δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης τα υπόγεια γκαράζ.

Οι δηλωμένοι χώροι θα μπορούν να μεταβιβαστούν ως «χώροι που διατηρούν τη χρήση τους» και θα προσμετρούνται σε όλες τις φορολογικές κλίμακες. Ωστόσο, η κ. Μπιρμπίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στην πρόβλεψη αυτή καθώς αυξάνεται σημαντικά η οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Για όσους δήλωσαν τις παρανομίες τους με βάση τη ρύθμιση Σουφλιά θα υπάρξει σχετική μεταβατική διάταξη ώστε αυτοί να μπορούν να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις χωρίς επιπλέον χρηματική καταβολή. Ωστόσο, προβλέπεται σε περίπτωση που ο υπολογισμός του νέου αντιτίμου είναι μικρότερος δεν θα γίνεται επιστροφή χρημάτων, αν και η υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί αυτό.

Ρύθμιση
Οκτώ μήνες θα έχουν στη διάθεσή τους για να ενταχθούν στη ρύθμιση οι ιδιοκτήτες σχεδόν 1,5 εκατ. υμιυπαίθριων χώρων.

Το πρόστιμο μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% είτε σε 6 ισόποσες δόσεις σε διάστημα 18 μηνών από το τέλος Απριλίου.

Προβλέπεται η καταβολή παραβόλου με την υποβολή της αίτησης, ύψους 250 ευρώ για ημιυπαίθριους και 350 ευρώ για τις άλλες παραβάσεις.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails