Κυριακή 11 Απριλίου 2010

«Πόλεμος» για τα διπλώματα των ΤΕΙ

Απο την Καθημερινή
Του Απόστολου Λακάσα
11/04/2010

Τον Οκτώβριο θα οριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων
Σε θέση μάχης πολυτεχνεία και επαγγελματικές ενώσεις


Τον προσεχή Οκτώβριο θα έχουν καθοριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των σπουδαστών και των αποφοίτων στα ΤΕΙ, δηλώνει μιλώντας στην «Κ», ο αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννης Πανάρετος. Η δήλωσή του σαφέστατα προδικάζει ένα... θερμό καλοκαίρι, με δεδομένο ότι η δημοσιοποίηση των σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις τόσο των μηχανικών των Πολυτεχνείων όσων και των μηχανικών των ΤΕΙ, και των αντίστοιχων επαγγελματικών τους φορέων, δηλαδή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) με περίπου 115.000 μέλη, και της Επιστημονικής Ενωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) με περίπου 43.000 εγγεγραμμένα μέλη.

Ηδη, από αύριο το ΤΕΕ μαζί με τα πολυτεχνεία και τις πολυτεχνικές και γεωπονικές σχολές υψώνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης διοργανώνοντας για το θέμα έκτακτη σύνοδο. «Πρέπει όλες οι πλευρές να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσουμε για το μέλλον της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα με βάση τις ανάγκες της οικονομίας», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιωάννης Αλαβάνος.

Ειδικότερα, τα επαγγελματικά δικαιώματα που σκοπεύει να ρυθμίσει το υπουργείο Παιδείας αφορούν 23 ειδικότητες ΤΕΙ και δύο ειδικότητες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Βέβαια, «η διαμάχη γίνεται για τις ειδικότητες των μηχανικών ΤΕΙ, οι οποίες εμπλέκονται στην κατασκευή των έργων. Εκεί υπάρχουν τα πολλά λεφτά», δήλωσε στην «Κ» παράγοντας του χώρου. Σύμφωνα με τον κ. Πανάρετο, οι βασικές αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι οι εξής:

Εκτός από το πτυχίο, θα λαμβάνονται υπόψη οι πιστοποιημένες γνώσεις, η εμπειρία και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι. «Ο κάθε επιστήμονας μετά τις σπουδές του θα έχει τη δυνατότητα της εξέλιξης», λέει ο κ. Πανάρετος. Η αλλαγή αυτή συνδέεται με το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων, στο οποίο κάθε εργαζόμενος κατατάσσεται όχι μόνο με βάση το πτυχίο του αλλά και άλλες γνώσεις και δεξιότητες. «Η προσέγγιση αυτή ακολουθεί τις διεθνείς πρακτικές», προσθέτει.

Οι φορείς θα καθορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα και, κατ' επέκταση, την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Δηλαδή, οι υπάρχοντες φορείς (π. χ. ΤΕΕ) ή όσοι θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό θα καθορίζουν τη διαδικασία «για το τι επάγγελμα και σε ποιον βαθμό θα μπορούν να ασκούν οι πτυχιούχοι των αντίστοιχων αντικειμένων», λέει στην «Κ» ο κ. Πανάρετος.

Τα σχέδια Π. Δ. έχουν δοθεί προς διαβούλευση έως τα τέλη Απριλίου, όμως ο κ. Πανάρετος αναφέρει ότι οι συναντήσεις του με τους εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχιστούν και μετά τη λήξη της προθεσμίας εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Στόχος είναι τα Π. Δ. να έχουν εκδοθεί με την έναρξη της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, τον Οκτώβριο. «Οταν αυτή τη στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να ενσωματώσουμε την ευρωπαϊκή Οδηγία, που αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κολεγίων-παραρτημάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, θα ήταν παράλογο να μην προχωρήσουμε στη ρύθμιση των δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ», τονίζει.

Αντιδράσεις

Βέβαια, η επίλυση του θέματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη «επιχείρηση», αφού έχει μετατραπεί εδώ και περίπου 30 χρόνια σε διελκυστίνδα μεταξύ των αποφοίτων μηχανικών των πολυτεχνείων και των αποφοίτων των ΤΕΙ. Κάτι που συνεχίζεται με αφορμή τα τελευταία σχέδια Π. Δ. Η πλευρά των πολυτεχνείων και του ΤΕΕ υποστηρίζει ότι με τα Π. Δ. χορηγείται στους μηχανικούς των ΤΕΙ αναντίστοιχα μεγάλο εύρος επαγγελματικών δικαιωμάτων συγκριτικά με τις παρεχόμενες σπουδές στα ΤΕΙ. «Ουσιαστικά πρόκειται για επαγγελματικά δικαιώματα «φούσκα», αφού οι κάτοχοί τους δεν θα βρουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας», λέει ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος προσθέτει ότι το ΤΕΕ μπορεί να δεχθεί να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει συνολικός ανασχεδιασμός της τεχνολογικής εκπαίδευσης. «Αλλιώς μεγεθύνουμε τις υπάρχουσες στρεβλώσεις» συμπληρώνει.

Η πλευρά των ΤΕΙ ζητεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ να αναβαθμισθούν από τη στιγμή που η Πολιτεία (με νόμο του 2001) ανωτατοποίησε τα ΤΕΙ. «Οι πτυχιούχοι Μηχανικοί δεν δέχονται τίποτε λιγότερο από αυτά που προέβλεπαν τα σχέδια Π. Δ., που καταρτίσθηκαν τον Δεκέμβριο του 2008. Καλούμε τον υφυπουργό να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα το πρόβλημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχιούχων ΤΕΙ, το οποίο είναι πολιτικό και όχι τεχνικό», λέει η ΕΕΤΕΜ, που κατηγορεί την άλλη πλευρά για «συντεχνιακή νοοτροπία». «Καλούμε τα μέλη μας να μην τρέφουν αυταπάτες και να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση», καταλήγει δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της.

Οι μηχανικοί Δομικών Εργων

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κατά πολλούς, είναι το Π. Δ. που ρυθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ των Τμημάτων Πολιτικών Δομικών Εργων, Πολιτικών Εργων Υποδομής, Τοπογραφίας, Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών. Και αυτό γιατί οι ειδικότητες αυτές είναι οι «πλησιέστερες» στο επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Ενδεικτικά, το σχέδιο Π. Δ. αναφέρει οι πτυχιούχοι του Τμήματος Δομικών Εργων «έχουν δικαίωμα επαγγελματικής απασχόλησης και υπογραφής στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στους ακόλουθους, ειδικότερους τομείς και δραστηριότητες, όπως θα προσδιορίζονται στην άδεια άσκησης επαγγέλματος που θα απονέμεται από τον ενιαίο φορέα και θα αναφέρει και τα όρια Τεχνικής Ευθύνης: Στην κατασκευή ιδιωτικών οικοδομικών έργων (κατασκευή κτιρίων για κάθε χρήση και συναφείς εργασίες). Στην κατασκευή δημοσίων έργων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της σχετικής με την εκτέλεση δημοσίων έργων νομοθεσίας, που εμπίπτουν στην ειδικότητα του Μηχανικού Πολιτικών Δομικών Εργων. Στην επίβλεψη εφαρμογής των μελετών, ειδικότερα, οικοδομικών- κτιριακών έργων, για λογαριασμό ή με εντολή υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή ιδιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας ή ιδιώτη, είτε ως μεμονωμένοι επιβλέποντες Μηχανικοί, είτε ως μέλη κλιμακίων επίβλεψης. Στη μελέτη ή επίβλεψη μελέτης οικοδομικών-κτιριακών έργων και εργασιών που εμπίπτουν στην κατηγορία των κατοικιών, καταστημάτων ή γραφείων ή κατηγορία κτιρίων ΝΕΑΚ ΣΙ, Σ2, όπως αυτή ορίζεται σήμερα».

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails