Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ανακοίνωση αριστερής συσπείρωσης μηχανικών τ.ε.



Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους λίγους μήνες που έχει την διακυβέρνηση της χώρας πήρε τα πιο αντιλαϊκά μέτρα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα σε βάρος των μισθοσυντήρητων - μικρομεσαίων φορολογούμενων πολιτών. Μειώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλάζει το ασφαλιστικό καθεστώς μεγαλώνοντας τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, αναγκάζει τους αγρότες να επιστρέψουν στα σπίτια τους άπρακτοι μετά από πολυήμερες κινητοποιήσεις στους εθνικούς δρόμους. Έρχεται σε σύγκρουση με επαγγελματικούς φορείς με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Υλοποιεί τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση «Καλλικράτης» προκαλώντας μεγάλη αντίδραση με το χωροταξικό των νέων Δήμων και τέλος συγκρούεται με το ΤΕΕ αλλάζοντας το φορολογικό και καταργώντας τις ελάχιστες αμοιβές στους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν δέχεται ότι το πέμπτο έτος των σπουδών των πολυτεχνικών σχολών είναι μάστερ και αναγνωρίζει με νομοθετική ρύθμιση τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων.

Συνάδελφοι – σσες
είναι πασιφανές ότι η Κυβέρνηση, φέρνοντας σε δημόσια διαβούλευση, από τον Υφυπουργό Παιδείας Ιωάννη Πανάρετο την Μεγάλη Τρίτη, τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων 25 σχολών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ επιβεβαιώνει, με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι δεν έχει καμία πρόθεση να δώσει λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων ΤΕΙ γιατί :
α. Τα προεδρικά διατάγματα είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστα γιατί παραπέμπουν σε μελλοντική έκδοση άλλων Π.Δ., και περιλαμβάνοντας έννοιες αδιευκρίνιστες που προκαλούν ασάφειες, όπως τεχνική ευθύνη, προχωρημένα έργα και ενιαίος φορέας πιστοποίησης.
β. Ο ενιαίος φορέας και τα τρία επίπεδα ευθύνης δεν προβλέπονται στα αντίστοιχα σχέδια των πολυτεχνικών τμημάτων.
γ. Τα σχέδια Π.Δ. των πολιτικών και τοπογράφων είναι σε διαφορετική φιλοσοφία από τα σχέδια των ηλεκτρολόγων, μηχανολόγων και
δ. τα σχέδια των Π.Δ. δεν είναι ορθολογικά και δίκαια, δεν κατοχυρώνουν αλλά αδικούν τους αποφοίτους των ΤΕΙ .
Η μέχρι τώρα πεποίθηση μας, ότι η Κυβέρνηση πιέζεται από συντεχνιακά συμφέροντα για την μη έκδοση Π.Δ. καταρρέει. Όπως συγκρούεται με το ΤΕΕ για άλλα ζητήματα θα μπορούσε εάν ήθελε να συγκρουστεί και για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ. Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση ποτέ δεν πίστεψε ότι τα ΤΕΙ είναι πραγματικά ισότιμα με τα Πανεπιστήμια. Θεωρεί τα ΤΕΙ σαν σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης και όχι ότι καλύπτουν το γνωστικό αντικείμενο μιας επιστήμης όπως ρητά ορίζει ο Νόμος. Οι απόφοιτοι έχουν εφήμερες δεξιότητες και δεν προάγουν ούτε μεταφέρουν την επιστημονική γνώση.


Συνάδελφοι – σσες

η μοναδική διέξοδος για την λύση των προβλημάτων είναι η ενότητα του χώρου και η συστράτευση σε κοινή δράση όλων των Πτυχιούχων Μηχανικών, των αποφοίτων άλλων ειδικοτήτων των Τ.Ε.Ι. και των φοιτητών. Καλούμε το μονοπαραταξιακό προεδρείο της διοίκησης της ΕΕΤΕΜ να σταματήσει να αντιμετωπίζει αλαζονικά τα προβλήματα και με υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να τεθεί επικεφαλής σε ένα κοινό αγώνα συντονίζοντας τους άλλους φορείς, την ΠΟΜΗΤΕΔΥ και τους κλαδικούς συλλόγους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τίποτα λιγότερο από την έκδοση των ήδη εγκεκριμένων σχεδίων από το ΣΑΤΕ. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να απαιτήσουμε την μη έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων και την κατάργηση των ΤΕΙ.



ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails