Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Παρεμβάσεις..

Απο το Έθνος
27/08/2010

Στ. Καρκάνης

Μεγάλα και ευέλικτα ιδρύματα

«Είμαστε υπέρ του σχεδίου «Καλλικράτης» στα ΑΕΙ, αλλά με σοβαρό σχεδιασμό. Πρέπει πλέον να πάμε σε μεγάλα ιδρύματα, τα οποία όμως να είναι ευέλικτα. Να μην υπάρχουν τμήματα, αλλά προγράμματα σπουδών που θα αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με βάση την απορροφητικότητα στον δημόσιο τομέα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ ελκυστικά τμήματα στα ΑΕΙ. Για παράδειγμα, αρκετά τμήματα αφορούν στο περιβάλλον. Και όμως σε μια εποχή που μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη, ελάχιστοι τα επιλέγουν».

* Ο Σταύρος Καρκάνης είναι πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας


Αθ. Μητρόπουλος

Oχι αποσπασματικά μέτρα

«Εμείς λέμε ότι όλη η τεχνική Παιδεία πρέπει να ενταχθεί κάτω από τα ΤΕΙ, τα οποία θα ορίζουν και τον τρόπο που θα μπαίνουν οι υποψήφιοι στα ΤΕΙ. Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις μπορούν να γίνουν από τα ίδια τα ιδρύματα, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Το τμήμα Γεωπληροφορικής και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας στο οποίο εισήχθη υποψήφιος με μόνο 867 μόρια διαθέτει από τα πιο μοντέρνα γνωστικά αντικείμενα, αλλά είναι και αυτό «θύμα» της καθημερινής συκοφαντίας που δέχονται ορισμένα τμήματα, καθώς και της άγνοιας που υπάρχει στους νέους. Πριν γίνουν πάντως οι όποιες αλλαγές χρειάζεται μελέτη και όχι αποσπασματικά μέτρα, όπως έγινε με τη βάση του 10».

* Ο Αθανάσιος Μητρόπουλος είναι πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας

Ι. Κόκορας

Τα παιδιά δεν γνωρίζουν τα τμήματα

«Σε πάρα πολλά τμήματα το υπουργείο Παιδείας μας δίνει πολύ περισσότερες θέσεις από όσες εμείς ζητάμε. Αναμενόμενο είναι λοιπόν αυτές οι θέσεις να μην καλύπτονται. Αρα εδώ δεν φταίει το γνωστικό αντικείμενο, αλλά ο μεγάλος αριθμός θέσεων. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλά απομακρυσμένα ΤΕΙ, τα οποία δεν έχουν ζήτηση ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Το ζήτημα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης δεν είναι απλό, πρέπει να γίνει μια διακομματική επιτροπή και να ερευνηθεί το θέμα εκ νέου. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι να γίνουν αλλαγές, αλλά να γίνουν σωστά και να συμπληρωθούν με αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής, ακόμη και ελεύθερη σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν τμήματα στα ΤΕΙ που δεν έχουν ζήτηση από τους νέους όχι γιατί δεν έχουν ελκυστικό περιεχόμενο σπουδών, αλλά γιατί τα παιδιά δεν τα γνωρίζουν, ούτε ξέρουν ποια είναι η ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο αριθμός των συγγενών τμημάτων πρέπει να περιοριστεί».

Ο Ιωάννης Κόκορας είναι πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails