Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Βολές προέδρων ΤΕΙ για απαξίωση των ιδρυμάτων

Απο το Έθνος
Του Μιχ.Νιβολιανίτη
07/10/2010

Για απαξίωση των τεχνολογικών ιδρυμάτων, εξαιτίας της μη έγκρισης νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων, της αναστολής προσλήψεων προσωπικού αλλά και της εκκρεμότητας που υπάρχει με τα επαγγελματικά δικαιώματα αρκετών ειδικοτήτων, κατηγόρησαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης Συνόδου.

«Αιτία πολέμου»
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ μπορεί να μην τοποθετήθηκαν επί των αλλαγών που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση -επειδή, όπως είπαν, δεν έχουν κάποιο κείμενο με συγκεκριμένες θέσεις-, ωστόσο ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν συντόμευση των σπουδών στα τμήματα των ΤΕΙ.

Μάλιστα, θεωρούν ως «αιτία πολέμου» με το υπουργείο το ενδεχόμενο να μην τοποθετηθούν οι πτυχιούχοι τους στο εθνικό πλαίσιο προσόντων στο επίπεδο 6, όπου θα βρίσκονται δηλαδή οι απόφοιτοι των ΑΕΙ. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας καθηγητών ΤΕΙ αναφέρθηκαν στη δραματική μείωση των μονίμων καθηγητών, λέγοντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια, από 3.000 που ήταν, τώρα αριθμούν μόλις 1.800.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχει υπάρξει ένα τεράστιο κύμα συνταξιοδοτήσεων, ενώ οι αναπληρώσεις είναι ελάχιστες. Επίσης, δεν προσλαμβάνονται ούτε διοικητικοί υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η λειτουργία παραρτημάτων, τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Ευάγγελος Καπετανάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας, Σωκράτης Καπλάνης, υπογραμμίζει ότι με το να μην εγκρίνονται νέα μεταπτυχιακά απαξιώνονται τα τεχνολογικά ιδρύματα.

Το θέμα του συγχωνεύσεων στην ανώτατη εκπαίδευση δεν συζητήθηκε εκτενώς, ακούστηκαν ωστόσο φωνές που υποστήριξαν ότι το κάθε ίδρυμα θα πρέπει να προχωρήσει σε καταργήσεις τμημάτων ή αναδιάρθρωση σπουδών, όπου αυτό απαιτείται.


Συνάντηση
Επισημαίνεται ότι σήμερα θα υπάρξει μία πρώτη συνάντηση μεταξύ προέδρων, αντιπροέδρων ΤΕΙ, πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων ΑΕΙ προκειμένου να συζητηθεί το εθνικό πλαίσιο προσόντων των πτυχιούχων.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails