Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ενεργειακά πιστοποιητικά από αύριο


Απο το pressanews.gr
Της Βασιλείας Παπαδοπούλου
09/01/2011

Ξεκινά από αύριο η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων.

Το κάθε ακίνητο, ανάλογα με την εκτιμώμενη ενεργειακή του κατανάλωση θα κατατάσσεται στην ανάλογη βαθμίδα ενεργειακής απόδοσης. Κάτι αντίστοιχο ισχύει ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης θα προτείνονται -χωρίς να επιβάλλονται- εργασίες για τη μείωση της κατανάλωσης.

Τα ακίνητα κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων απαλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία διευκρινίζεται και η διαδικασία έκδοσης Πιστοποιητικών για υπό ανέγερση κτίρια.



Όσοι θα χρειαστούν από αύριο ενεργειακό πιστοποιητικό θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιον από τους 417 ενεργειακούς επιθεωρητές, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του ΥΠΕΚΑ. Πληροφορίες δίνονται και από το τηλέφωνο 210 97 97 400.

Να σημειωθεί ότι οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών, όπως έχουν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα, κυμαίνονται από 1,23 ευρώ ανά τ.μ. για ολόκληρα κτίρια κατοικιών (με ελάχιστη αμοιβή τα 246 ευρώ) έως 3,07 ευρώ ανά τ.μ. για επαγγελματικούς χώρους (με ελάχιστη αμοιβή τα 369 ευρώ). Για τα διαμερίσματα, που αφορά τους περισσότερους, είναι 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό (με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ).

Οι φορείς της κτηματαγοράς αντιτίθενται στις ελάχιστες αμοιβές και πιέζουν για κατάργησή τους.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails