Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Στυγνός εκβιασμός-πρόκληση σε βάρος των πολιτών από τη συντεχνία του ΤΕΕ!

Αθήνα, 21-12-2011

Με αφορμή την πρόσφατη προκλητική Ανακοίνωση της Διοίκησης του Τ.Ε.Ε (19-12-2011) στην οποία αναφέρει ότι από την Πέμπτη 22-12-2011 αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος διεκπεραίωσης της διαδικασίας τακτοποίησης αυθαιρέτων-μεταβιβάσεων ακινήτων και διαχείρισης αμοιβών μηχανικού έως ότου ικανοποιηθούν τα συντεχνιακά της αιτήματα, επισημαίνουμε τα εξής:
Κύριε Υπουργέ Π.Ε.Κ.Α, συγχαρητήρια! το ρουσφέτι σας προς τη διοίκηση του Τ.Ε.Ε σας γυρνάει τώρα μπούμερανγκ…. Ως φαίνεται, το κακομαθημένο «τέκνο» σας σήκωσε κεφάλι και απειλεί τον «ευεργέτη» του.

Την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας εξαιτίας και της προβλεπόμενης αύξησης αντικειμενικών αξιών, σπεύδουν να μεταβιβάσουν ακίνητα και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις τους, ο επαγγελματικός φορέας στον οποίο «εκχωρήσατε» την διαχείριση του συστήματος τακτοποίησης των αυθαιρέτων και επιδοτήθηκε γι’ αυτό, για να μην χάσει τα προνόμια του, εκβιάζει την κοινωνία!
Όταν στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, αλλά και στην Ολομέλεια, τέθηκε το θέμα ότι τη διαχείριση του συστήματος πρέπει να την έχει αποκλειστικά το Υ.Π.Ε.Κ.Α, ως Υπουργείο, κάνατε πως δεν ακούγατε όσα σας έλεγαν οι Βουλευτές και αντιτείνατε ότι δήθεν δεν έχετε υποδομές, δεν προλαβαίνετε κ.λ.π και αναθέσατε στο Τ.Ε.Ε το ηλεκτρονικό σύστημα και μάλιστα επί πληρωμή από το Πράσινο Ταμείο!
Το ότι παραβιάζονται οι αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπως επανειλημμένα σας τονίσαμε, δεν σας πτόησε και ιδού το αποτέλεσμα.
Παράλληλα μόλις προχθές (19-12-2011), στο Υ.Π.Ε.Κ.Α αναρτήθηκε ανυπόγραφη ενημέρωση για υποχρεωτική συμπλήρωση πεδίων αμοιβών μέσω του Τ.Ε.Ε για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) με την οποία το Υ.Π.Ε.Κ.Α (παράνομα και χωρίς εξουσιοδότηση από νόμο), συνδέει το ηλεκτρονικό σύστημα ενεργειακών πιστοποιητικών με το ηλεκτρονικό σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ, έτσι ώστε να μπορεί να μπλοκάρει και το σύστημα των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων, εάν και όποτε το θελήσει!!


Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι υπάλληλοι του Υ.Π.Ε.Κ.Α που προέβησαν σ’ αυτήν την αυθαίρετη κίνηση, αμέσως μετά την απειλή του Τ.Ε.Ε για κλείσιμο του συστήματος;
Είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επιλέξατε; Τελικά ποιος διοικεί το Υπουργείο, το Τ.Ε.Ε ή ο Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου;
Ποια δικαιολογία θα εφεύρετε κ. Υπουργέ, τώρα που παγιδεύσατε τον ελληνικό λαό και τον τεχνικό κόσμο της χώρας, προς χάριν μιας συντεχνίας;
Για ποιο «Σύμβουλο της Πολιτείας» μιλάτε κύριε Υπουργέ, όταν η Διοίκηση του Τ.Ε.Ε συμπεριφέρεται ως σκληρός συνδικαλιστικός φορέας, απειλώντας μάλιστα ότι θα «κατεβάσει τους διακόπτες» του ηλεκτρονικού συστήματος που εσείς του παραχωρήσατε για διαχείριση;
Ενώ η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι της χρεωκοπίας και οι πολίτες της δοκιμάζονται καθημερινά από τον καταιγισμό φόρων και την ανεργία, η διοίκηση του Τ.Ε.Ε κοιτάει πως θα περισώσει τα χαράτσια υπέρ του Ταμείου της, τις ελάχιστες αμοιβές και πως θα υφαρπάξει πελάτες από μέλη μας.
Δε δίστασε δε να «επιβάλει» μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής τακτοποίησης των αυθαιρέτων, ελάχιστες ημέρες απασχόλησης μηχανικού μόνο για τη διεκπεραίωση του φακέλου χωρίς να προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία (Π.Δ 696/74), παραπλανώντας την κοινή γνώμη και τους ίδιους τους μηχανικούς, ότι πρόκειται δήθεν περί «ελαχίστων» αμοιβών, εκτοξεύοντας το κόστος της τακτοποίησης, ειδικά σε πολύ μικρές παραβάσεις.

Περί της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε τονίζουμε ότι:
• Οι μηχανικοί των Τ.Ε.Ι ελεύθεροι επαγγελματίες εισφέρουν υποχρεωτικά μέρος της αμοιβής τους υπέρ του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε!
• Εδώ και 20 χρόνια η διοίκηση του Τ.Ε.Ε μπλοκάρει μέσω της πολύ-εκπροσώπησης της στο Ταμείο, την ασφάλιση των μηχανικών Τ.Ε.Ι στο φυσικό τους Ταμείο (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε/Ε.Τ.Α.Α) για εξωασφαλιστικούς λόγους, με αποτέλεσμα να αντιστρατεύεται τα πραγματικά συμφέροντα του Ταμείου για τα οποίο τώρα κόπτεται.
Ίσως μάλιστα να μην χρειάζονταν η αύξηση των εισφορών εάν οι μηχανικοί Τ.Ε.Ι ασφαλίζονταν σε αυτό.
Τώρα πληρώνουν το συντεχνιασμό και τη στενοκεφαλιά τους...

Καλούμε τον Πρωθυπουργό, κ. Λ. Παπαδήμο, το εποπτεύον Υπουργείο ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ (κ. Μ. Βορίδη, κ. Γ. Μαγκριώτη), τον Υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ν. Σηφουνάκη, ο οποίος χάρισε στο Τ.Ε.Ε τη διαχείριση του συστήματος επί αμοιβή με χρήματα των φορολογουμένων, να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους έναντι των πολιτών, με τους φόρους των οποίων κάποιοι το παίζουν «τζάμπα μάγκες», εκβιάζοντας την κοινωνία…
Επιβάλλεται να προχωρήσουν άμεσα:
  • Σε τροποποίηση του ν.4014/2011 προκειμένου την διαχείριση του συστήματος να την έχει εξολοκλήρου το Υπουργείο (Υ.Π.Ε.Κ.Α) διασφαλίζοντας την ομαλή διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών.
  • Στην τροποποίηση του Π.Δ100/2010 ώστε τις εξετάσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές να τις αναλάβει το Υ.Π.Ε.Κ.Α μιας και υπάρχει κίνδυνος, όποτε κρίνει το Τ.Ε.Ε, να τις αναβάλει!
  • Στη διόρθωση ημαρτημένων του ν.4030/2011 ώστε να αποκατασταθούν οι σχετικές διατάξεις με βάση τα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής.
  • Στην εφαρμογή του ν.3919/2011 περί ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων από τις πολεοδομίες και να σταματήσουν τα παιχνίδια με τα ερωτήματα από τις υπηρεσίες για το αν εφαρμόζεται, ή όχι, ο νόμος!
  • Στην τροποποίηση του ν.3919/2011 άρθρο 7, ώστε να μην μπορεί κανένας να κρατά «κλειστό» το επάγγελμα του μηχανικού ανοιγοκλείνοντας το ηλεκτρονικό σύστημα αμοιβών, επειδή ο εποπτευόμενος (Τ.Ε.Ε), στην πράξη, εποπτεύει τον επόπτη του, δηλ. το Υπουργείο Υποδομών!
Απευθύνουμε ανοιχτή προειδοποίηση σε όλους τους αρμοδίους φορείς ότι, εάν δημιουργηθούν τεχνητά προσκόμματα στην ομαλή διαχείριση των αιτήσεων τακτοποίησης των μεταβιβάσεων ακινήτων, των ενεργειακών πιστοποιητικών, καθώς και κάθε άλλης δραστηριότητας που σχετίζεται με το σύστημα αμοιβών του Τ.Ε.Ε, θα χρησιμοποιηθούν εκ μέρους μας, όλα τα νόμιμα μέσα υπεράσπισης των συμφερόντων των πολιτών οι οποίοι έχουν αναθέσει την διεκπεραίωση υποθέσεων τους σε μέλη μας, πτυχιούχους μηχανικούς των Τ.Ε.Ι.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails