Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Επιστολή ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε προς Υπουργό Ανάπτυξης

27/7/2012

 Προς :             κο Κωστή Χατζηδάκη
                        Υπουργό Ανάπτυξης

Κοινοποίηση:   κο Αθανάσιο Σκορδά
                          Υφυπουργό Ανάπτυξης

Θέμα : Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Εκτέλεση, συντήρηση, επισκευή και λειτουργία ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, καθορισμός ειδικοτήτων και προϋποθέσεων για την έκδοση αδείας άσκησης των σχετικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων»
 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποίησε το Προεδρείο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. (Επιστημονική και Επαγγελματική Ένωση Μηχανικών Τ.Ε.) με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κο Σκορδά, ζητούμε την άμεση απόσυρση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Εκτέλεση συντήρηση, επισκευή και λειτουργία ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, καθορισμός ειδικοτήτων και προϋποθέσεων για την έκδοση αδείας άσκησης των σχετικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων» που δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση.
Το συγκεκριμένο Σχέδιο Π.Δ. δεν λαμβάνει σε καμία περίπτωση υπόψη τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τόσο στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα, όσο και στη χώρα μας –κυρίως μετά την ψήφιση των Νόμων 2916/2001 & 3549/2007-. Αναπαράγει τις στρεβλώσεις των Νομοθετημάτων του 1934 οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες εδώ και πολλές δεκαετίες. Επιφυλάσσει για τους Μηχανικούς ΤΕΙ ίδια αντιμετώπιση με αυτή προς τους αποφοίτους τεχνικών σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
Με το συγκεκριμένο σχέδιο ΠΔ, το Υπουργείο Ανάπτυξης ρυθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων διαφορετικών βαθμίδων εκπαίδευσης κατά το δοκούν, δίχως καμία νομική ή επιστημονική τεκμηρίωση.
 
Πέρα όμως από την αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι μηχανικοί των ΤΕΙ, το συγκεκριμένο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος είναι αποσπασματικό και δεν απαντά στην υποχρέωση της χώρας να ρυθμίσει επιτέλους ολόκληρο το φάσμα των Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων.
Είναι εμφανώς προκλητικό το γεγονός ότι δόθηκε στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο –απορριπτέο από εμάς στο σύνολό του- σχέδιο ΠΔ, όταν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε επεξεργαστεί και είχε στα χέρια της πριν λίγους μήνες, σχέδιο ΠΔ που ρύθμιζε συνολικά τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το Ηλεκτρολογικό Επάγγελμα στη Χώρα μας. Ρύθμιζε δηλαδή ολόκληρη την πυραμίδα: την Μελέτη, την Κατασκευή, την Επίβλεψη, την Εκτέλεση, τη Συντήρηση, την Επισκευή και τη Λειτουργία των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων.
Ζητούμε η απόσυρση του εν λόγω Π.Δ, καθώς και η κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και τους κανόνες εκπόνησης μελετών και επιβλέψεων.
Σε αντίθετη περίπτωση θα είμαστε υποχρεωμένοι, υπερασπιζόμενοι τα στοιχειώδη δικαιώματα των μελών μας, να προσβάλλουμε τις διατάξεις του συζητούμενου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος τόσο στα Εθνικά, όσο και στα Κοινοτικά Δικαστήρια και να εμποδίσουμε την έκδοσή του με κάθε νόμιμο τρόπο.
Είμαστε βέβαια σίγουροι ότι αντιληφθήκατε ότι το συζητούμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, σας προωθήθηκε από συγκεκριμένους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου σας οι οποίοι προφανώς υπηρετούν ίδια συντεχνιακά συμφέροντα.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.


τα μέλη της Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε. στην ΚΔΕ της ΕΕΤΕΜ
Γιάννης Αίσωπος
Χρήστος Ντάκος
Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης
Βασίλης Χριστόπουλος
ο Πρόεδρος Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε.
& Γραμματέας ΕΚΟ Μηχανικών Τ.Ε.
Δημήτρης Σιάχος

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails