Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ο συνδικαλισμός κατέβασε τους διακόπτες στα αυθαίρετα

Απο το Πρώτο Θέμα
Της Μαριάννας Τζάννε                                                                
 20/10/2012

«Κλειστό λόγω συνδικαλιστικών  αιτημάτων»! Σε μετωπική σύγκρουση  εξελίσσεται η αδράνεια του ηλεκτρονικού συστήματος των δηλώσεων για τα αυθαίρετα  μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος  και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που αποτελεί τον διαχειριστή  της πλατφόρμας για πολίτες και  μηχανικούς.

Οι κινητοποιήσεις των  μηχανικών με αφορμή σειρά συνδικαλιστικών  αιτημάτων έχουν θέσει από  τις 10 Οκτωβρίου εκτός λειτουργίας  το σύστημα, που λόγω της συνέχισης  της αποχής θα επεκταθεί μέχρι  τα τέλη του μήνα.

Το καθεστώς ομηρίας στο  οποίο βρίσκεται το ΥΠΕΚΑ έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην πολιτική ηγεσία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες  μεταφέρθηκε στην διοίκηση του Επιμελητηρίου  σε συνάντηση που είχε τις προηγούμενες μέρες με το ΤΕΕ.



Σύμφωνα με το νόμο αρμοδιότητα  του ΤΕΕ είναι η λειτουργία του συστήματος για την υποβολή  αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των  αυθαιρέτων και η χορήγηση των  βεβαιώσεων των μηχανικών για  τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το γεγονός  ότι το σύστημα ανεβάζει και κατεβάζει  διακόπτη ανάλογα με τα …κέφια των  μηχανικών προκαλεί σεισμούς σε μια  περίοδο που η κυβέρνηση καίγεται να εμφανίσει έσοδα.

«Η χώρα δεν έχει πλέον  περιθώριο για στέρηση εσόδων και οι πολίτες δεν μπορούν  να τιμωρούνται και να εμποδίζονται να διαχειριστούν την  περιουσία τους, μέσω μεταβιβάσεων, πωλήσεων», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου.

Όπως σημειώνουν, το Επιμελητήριο ως θεσμικός σύμβουλος του κράτους  έχει νομοθετήσει υπέρ του ΤΕΕ  με στόχο την διευκόλυνση των  πολιτών και των εκσυγχρονισμό  των υπηρεσιών του. Όμως, η στάση  του τελευταίου δημιουργεί έντονο προβληματισμό  για το μέλλον αυτής της συνεργασίας, η οποία είχε προβλεφθεί να επεκταθεί  στο σχεδιασμό του λογισμικού για την ηλεκτρονική υποβολή  των στοιχείων που αφορούν  την ταυτότητα των κτιρίων  και για τις νέες οικοδομικές  άδειες που οι διαδικασίες προβλέπεται  να γίνουν ηλεκτρονικά.

Εμμέσως πλην σαφώς το ΥΠΕΚΑ  στέλνει προειδοποιητική βολή ότι  θα πάψει να είναι η ιερή αγελάδα  που θα αρμέγει συνεχώς το Επιμελητήριο.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισε και στην έκδοση των ενεργειακών  πιστοποιητικών που επίσης είχαν  μπλοκάρει οι μηχανικοί. Όμως εδώ, το υπουργείο κατάφερε να δώσει άμεση λύση παρακάμπτοντας το πεδίο που πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία για το ΤΕΕ.  

Η γκρίνια που εκδηλώνεται  επιτείνεται τις τελευταίες μέρες  και από μηχανικούς που ζητούν από το υπουργείο να άρει τα εμπόδια  που πλήττουν οικονομικά τον κλάδο  τους και καθυστερούν τη διεκπεραίωση των φακέλων των πελατών τους. Η διοίκηση όμως του ΤΕΕ δεν  κάνει πίσω και συνεχίζει την  αποχή, καθώς φαίνεται ιδιαίτερα  ενοχλημένη από την κυβέρνηση  και για ένα πρόσθετο λόγο που  είναι η αφαίρεση των εισφορών υπέρ του ΤΕΕ που προβλέπει  το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για το 2% που προέβλεπε ο νόμος ως παρακράτηση  από μελέτες και επίβλεψη στα  έργα που με βάση τα στοιχεία του 2010 αιμοδοτούσε το ΤΕΕ με 17 εκ. ευρώ! Σήμερα τα αντίστοιχα έσοδα λόγω της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας είναι πολύ λιγότερα αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. 

Το ηλεκτρονικό σύστημα  υποδοχής των αιτήσεων για τα αυθαίρετα  είχε προβλεφθεί στο νόμο 4014 για  την νομιμοποίηση αυθαιρέτων και  μάλιστα οριζόταν ότι θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του πράσινου ταμείου. Από το ΥΠΕΚΑ διαμηνύουν ότι αν και υπάρχει σχετική σύμβαση  μεταξύ των δύο πλευρών, για άγνωστους  λόγους, το Επιμελητήριο δεν έχει πληρωθεί ούτε ευρώ.

Την σχετική σύμβαση με το ΤΕΕ είχε καταγγείλει τον τελευταίο  χρόνο στη βουλή η  ΕΕΤΕΜ (Επαγγελματική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών-ΕΕΤΕΜ) ενώ σχετική αναφορά έγινε πρόσφατα στο κοινοβούλιο και από τον βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Η ΕΕΤΕΜ με επιστολές της έχει απευθυνθεί και στη Τρόικα, επικρίνοντας το διττό ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου και έχει κάνει επίσης μηνυτήρια αναφορά, η οποία βρίσκεται στο στάδιο των ανακρίσεων, με τους πτυχιούχους μηχανικούς να καταγγέλλουν το ΤΕΕ για αθέμιτες πρακτικές. Όπως λένε από τη μια είναι ο επιστημονικός σύμβουλος του κλάδου και από την άλλη παρέχει υπηρεσίες έναντι προκαθορισμένης αμοιβής.

«Οφείλει το ΤΕΕ από  την στιγμή που μισθώνει το σύστημα  να παρέχει τις υπηρεσίες χωρίς  κωλύματα» αναφέρει ο κ. Δημήτρης Δημόπουλος Πρόεδρος της Κεντρικής  Διοικούσας Επιτροπής της ΕΕΤΕΜ  από την πλευρά των πτυχιούχων μηχανικών και αναρωτιέται: «Οι  υπάλληλοι που διαχειρίζονται το σύστημα είναι μηχανικοί, γιατί  απεργούν; Με αυτές τις πρακτικές  χρεοκόπησε το κράτος».

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails