Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για την αναδιάρθρωση των A.E.I.


Αθήνα, 06-02-2013
Επανερχόμενοι στο σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση των Α.Ε.Ι, πρέπει επίσης, να τονίσουμε τα ακόλουθα:
Η διάλυση των Τ.Ε.Ι Αθήνας, Πειραιά και της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε και η αποδυνάμωση τους στα πλαίσια της ομοσπονδοποίησης είναι μια διαδικασία απαράδεκτη και δεν εξυπηρετεί κανένα αναπτυξιακό στόχο.
Από τα στοιχεία της παρουσίασης που δόθηκε στην δημοσιότητα, σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά», θεωρούμε ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες λύσεις δεν τεκμηριώνονται.
Ως θεραπεία της υφιστάμενης κατάστασης, προτείνονται συγχωνεύσεις συγγενών, ως προς το γνωστικό αντικείμενο, Τμημάτων.
Οι προτεινόμενες καταργήσεις τμημάτων και συγχωνεύσεων αιτιολογούνται με γενικότητες όπως η «σύνδεση των γνωστικών αντικειμένων με την εθνική αναπτυξιακή στοχοθεσία», χωρίς να περιγράφεται ποια είναι αυτή.
Γίνονται αναφορές για τους στόχους του Σχεδίου «Αθηνά», όπως η «Ανάπτυξη Ανταγωνιστικού Ανθρώπινου Δυναμικού, στην Ευρώπη», χωρίς όμως να αναλύεται το πώς αυτό επιτυγχάνεται με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην υφιστάμενη κατάσταση.
Όσα αναφέρονται στο σχέδιο για την σχολή Σ.Τ.Εφ, δεν τεκμηριώνονται ούτε συνδέονται με τους στόχους του σχεδίου, ανάλογες περιπτώσεις αφορούν κι άλλες σχολές των Τ.Ε.Ι.
Ειδικότερα, η προτεινόμενη κατάργηση των υφιστάμενων Τμημάτων Τοπογραφίας, Πολιτικών Έργων Υποδομής και Πολιτικών Δομικών Έργων των Τ.Ε.Ι, με τη δημιουργία ενός υπερτμήματος, πάσχει επιστημονικά και, σε τελευταία ανάλυση, δε συνδέεται με τα όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο.

Δεν είναι ακριβές ότι υπάρχει ουσιαστική συγγένεια των γνωστικών αντικειμένων των Τμημάτων Τοπογραφίας Αθηνών και Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας των Σερρών με τα γνωστικά αντικείμενα των δυο Τμημάτων Πολιτικών Έργων Υποδομής και Πολιτικών Δομικών Έργων, ώστε να δικαιολογείται η ενοποίηση. Σε αντίθεση τα Τμήματα Πολιτικών Ε.Υ και Δ.Ε., έχουν σημαντική συνάφεια και υπό προϋποθέσεις (π.χ ενοποίηση μαθημάτων και αύξηση των διδακτικών ωρών) μπορούν να μετονομαστούν σε τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, όπως απαντάται διεθνώς.
Γίνεται αντιληπτό ότι η πρόταση για την συγχώνευση και των τριών τμημάτων δεν τεκμηριώνεται και δεν εξυπηρετεί καμιά επιστημονική και παραγωγική αναγκαιότητα.
Το γεγονός, μάλιστα, της εξαίρεσης από τις συγχωνεύσεις του σχεδίου, κραυγαλέων περιπτώσεων Τμημάτων του Πανεπιστημιακού Τομέα με πραγματικά συγγενή γνωστικά αντικείμενα, φωτογραφίζει τις διαθέσεις του Υπουργείου για το πώς εννοεί τον ρόλο των Τ.Ε.Ι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ο δε όρος «τεχνολόγος» στην ονομασία του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών δεν είναι δόκιμος και έρχεται σε αναντιστοιχία με τον θεσμοθετημένο ακαδημαϊκό τίτλο των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι και την κειμένη νομοθεσία (Π.Δ 388/89, Ν.3174/2003).
Τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το σχέδιο περί «προτίμησης Τμημάτων», ή για τις «επιδόσεις των υποψηφίων» στη βαθμολογία εισαγωγής, παραβλέπουν το γεγονός ότι εδώ και 30 χρόνια, τα περισσότερα Τμήματα των Τ.Ε.Ι δεν έχουν ρυθμισμένο το πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος, ενώ έπρεπε να είχε ρυθμιστεί ταυτόχρονα με την ίδρυση τους, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας (π.χ Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, κ.λ.π). Αντιθέτως αρκετά Τμήματα, τα οποία παραπέμπουν σε υπερεξειδικευμένες ειδικότητες, διατηρούνται ανέπαφα, χωρίς επαρκή αιτιολογία.
Ανάλογη κατάσταση ισχύει για τμήματα άλλων Σχολών των Τ.Ε.Ι.
Ειδικότερα, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Ονομασία της Σχολής των τμημάτων – ειδικοτήτων Μηχανικών του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι: Η ονομασία «Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών» πλέον είναι αδόκιμη.
Εδώ και 10 χρόνια η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας και στα Τ.Ε.Ι την αλλαγή της ονομασίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών σε «Σχολή Μηχανικών τεχνολογικού τομέα για τους εξής λόγους:
  • Αναγνωρισιμότητα των Πτυχιούχων στο Εξωτερικό και εναρμόνιση με τις ονομασίες των αντίστοιχων Σχολών των Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Στο Υπουργείο Παιδείας, ως φαίνεται, αγνοούν ότι χιλιάδες πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι αναζητούν εργασία στο Εξωτερικό και δυσκολεύονται να εξηγήσουν στις εκεί αρμόδιες αρχές τι σημαίνει «τεχνολογικών εφαρμογών».
  • Προσαρμογή της ονομασίας της Σχολής αλλά και του Τμήματος με βάση την κείμενη νομοθεσία (Π.Δ 388/89, Ν.3174/2003) τίτλος του πτυχιούχου Μηχανικού Τ.Ε.Ι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Ταύτιση της ονομασίας της Σχολής με το επιστημονικό πεδίο και την ειδικότητα, σύμφωνα με την προαναφερόμενη νομοθεσία
Δηλαδή, το σχέδιο, σε ό,τι αφορά τα Τμήματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, θα έπρεπε ενδεικτικά να διαμορφωθεί ως εξής:

Υφιστάμενη κατάσταση Προτεινόμενη
Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Σχολή Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα
Τμήμα Μηχανολογίας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
Τμήμα Ηλεκτρολογίας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
Τμήμα Ηλεκτρονικής Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Τμήμα Πληροφορικής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής
Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων
Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Τμήμα Τοπογραφίας
Τμήμα Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας
Τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών
Τμήμα Αυτοματισμού Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού
Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικού Σχεδιασμού
......................................................... ..........................................................

Με το σχέδιο «Αθηνά» γίνεται προσπάθεια να πληγούν τα πιο ισχυρά, από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής και μελών Δ.Ε.Π, Τμήματα των Τ.Ε.Ι, τα οποία, όλως περιέργως, έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά, έχουν σημαντικές επιδόσεις στην έρευνα και διοργανώνουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Επίσης, θα πρέπει να επισημανθούν αρκετές ατεκμηρίωτες προτάσεις του σχεδίου, στην επιλογή της ονομασίας των Τμημάτων που συγχωνεύονται ή καταργούνται, σε βαθμό που να προκαλεί ερωτηματικά για τις γνώσεις των συντακτών, αναφορικά με τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων του Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Ενδεικτικά:
  • Συγχωνεύεται το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του Τ.Ε.Ι Πειραιά με το Τμήμα Πληροφορικής Τ.Ε.Ι Αθήνας όταν το πρώτο έχει περισσότερη συγγένεια με το τμήμα Ηλεκτρονικής παρά με το Τμήμα Πληροφορικής.
  • Θεωρούμε ανοησία την ανταλλαγή τμημάτων μεταξύ του Τ.Ε.Ι Αθήνας και Πειραιά.
  • Καταργείται το μοναδικό Τμήμα Μηχανικών Οχημάτων στην Ελλάδα, το οποίο προσελκύει και φοιτητές εξωτερικού, αλλά και επιλέγεται για συνέχιση σπουδών από Μηχανικούς Ε.Μ.Π και Τ.Ε.Ι, συναφών ειδικοτήτων, λόγω του γνωστικού του αντικειμένου, σε ένα τόσο καινοτόμο κλάδο με διεθνή προσανατολισμό, το οποίο διαθέτει μοναδικά στην Ελλάδα πιστοποιημένα εργαστήρια, ενώ αλλά Τμήματα, που εμπίπτουν στην περίπτωση της μοναδικότητας πιο εξειδικευμένα, παραμένουν ανέπαφα.
  • Χαρακτηρίζεται συγγενές το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, με το Τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων του Τ.Ε.Ι Θεσ/νικης και μετονομάζεται σε Τμήμα Έτοιμου Ενδύματος και Κλωστοϋφαντουργίας!
Το ίδιο Τμήμα απορροφάται από το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου το οποίο ανήκει στη Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Τ.Ε.Ι Λάρισας και μεταφέρεται στην Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών.
Με βάση τις ανωτέρω επισημάνσεις:
  • Καλούμε τις Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι, να απαιτήσουν την άμεση διόρθωση όλων των απαράδεκτων «μετασχηματισμών» των Τμημάτων και να υπερασπιστούν και να διασφαλίσουν την προοπτική του Τεχνολογικού Τομέα.
  • Ζητάμε να συγκληθεί άμεσα το Σ.Α.Τ.Ε/Ε.ΣΥ.Π, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο από όλους τους εμπλεκομένους, και όχι να σύρεται η ακαδημαϊκή κοινότητα στις γνωστές μεθόδους των δήθεν διαβουλεύσεων και προειλημμένων αποφάσεων. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για τα θέμα και να το μαθαίνουν τελευταίοι οι άμεσα θιγόμενοι από αυτό.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails