Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Άνθρακες ο θησαυρός του σχεδίου «Αθηνά»


                                              

Αθήνα, 22-03-2013


Με αφορμή την ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας του νέου (τελικού;) σχεδίου «Αθηνά» για τον Ακαδημαϊκό χάρτη της Χώρας οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Από την πρώτη ανάγνωση του αρχικού σχεδίου ήταν φανερό ότι η πραγματική ανάγκη εξορθολογισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης υπονομεύθηκε εξ’ αρχής από την “εταιρεία” που εκπόνησε (με ευθύνη του Υπουργείου) το σχέδιο, αφού δεν επιτυγχάνεται ουσιαστικός χωροταξικός σχεδιασμός.  Οι αρχές στις οποίες στηρίχθηκε κάθε άλλο παρά επιστημονικές είναι, ενώ δεν έχουν τηρηθεί ενιαία ακαδημαϊκά κριτήρια για όλα τα Α.Ε.Ι (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι).
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μελέτη, βάσει της οποίας καταρτίστηκε το σχέδιο, δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα.
Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη σύνδεση της εν λόγω εταιρείας με την ιδιωτική εκπαίδευση, δικαιολογούνται απόλυτα. Οι ωφελημένοι από το αρχικό σχέδιο «Αθηνά», αλλά και όπως αυτό καταλήγει σήμερα, είναι τα Κολλέγια, καθώς γίνεται προσπάθεια να τους δοθεί ανάσα ζωής, εις βάρος των Τ.Ε.Ι.
Είναι φανερό, σε όποιον γνωρίζει στοιχειωδώς το χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ότι η δεύτερη εκδοχή του σχεδίου ήταν προϊόν του “ράβε–ξήλωνε”, σε μια προσπάθεια του Υπουργείου να εξισορροπήσει συμφέροντα διαφόρων τοπικών και κεντρικών παραγόντων της πολιτικής ζωής και με αυτόν τον τρόπο εξανεμίστηκε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού. Σ’ αυτό βοήθησε και η έλλειψη ενιαίας στάσης των διοικήσεων των Ιδρυμάτων.
Οι ορθολογικές προτάσεις που κατατέθησαν, τις περισσότερες φορές, δεν εισακούστηκαν. Όσες όμως έγιναν αποδεκτές είχαν ως αποτέλεσμα να βελτιώσουν οριακά το σχέδιο, όπως δείχνει το Μηχανογραφικό Δελτίο 2013 (3η εκδοχή του σχεδίου) που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Παρ’ ολ’ αυτά, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, εμμένει στις θέσεις της για:
·         χρήση του όρου «Μηχανικών» σε όλα τα Τμήματα της Σ.Τ.Εφ,
·         κατάργηση των κατευθύνσεων που υπάρχουν σε Τμήματα της Σ.Τ.Εφ και απονομή ενιαίου τίτλου σπουδών σε όλα τα ομοειδή Τμήματα.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι το τελικό σχέδιο πρέπει:
·         να συμβαδίζει με την ισχύουσα νομοθεσία,
·         να διασφαλίζει εκ προιμίου τα επαγγελματικά δικαιώματα των νυν και των μελλοντικών Πτυχιούχων.
Εάν δεν εισακουστούν οι παρατηρήσεις–προτάσεις μας που στάλθηκαν σήμερα στον Υπουργό, είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα.
Είναι γνωστή η θέση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, αλλά και των υπολοίπων Ενώσεων Πτυχιούχων άλλων Σχολών των Τ.Ε.Ι, για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία έχει γνωστοποιηθεί εδώ και 1½ χρόνο σε διάφορα Όργανα της Πολιτείας (πχ Σ.Α.Τ.Ε./Ε.ΣΥ.Π) αλλά και σε Συνόδους Προέδρων Τ.Ε.Ι.
Η απόσυρση του σχεδίου Αθηνά είναι επιβεβλημένη προκειμένου να γίνει ουσαστικός διάλογος όλων των εμπλεκομένων, αξιολόγηση όλων των Ιδρυμάτων και σωστός χωροταξικός σχεδιασμός.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails