Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

‘Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν

Του Χρήστου Ντάκου
Μέλος Κ.Δ.Ε ΕΕΤΕΜ



Για μια ακόμα φορά η Ελληνική κοινωνία γίνεται μάρτυρας τραγελαφικών εξελίξεων στο χώρο της Παιδείας.
    Εμβρόντητη η Ακαδημαϊκή κοινότητα, βιώνει το τελευταίο δίμηνο τα μαθήματα ερασιτεχνικής κοπτοραπτικής των Golden Boys του Υπουργείου Παιδείας, που ασελγεί για μια ακόμα φορά πάνω στις ζωές χιλιάδων σπουδαστών των ΤΕΙ όλης της χώρας, αγνοώντας προκλητικά την οικονομική εξαθλίωση που υφίσταται η Ελληνική Οικογένεια.
   Ένα ατελείωτο αλισβερίσι τοπικών Πολιτικών παραγόντων, άσχετων τεχνοκρατών και οικονομικών συμφερόντων, συνεπικουρούμενοι από το όψιμο ενδιαφέρον  μερικών «φοιτητοπατέρων», που μετά από 35 χρόνια λειτουργίας των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων ανακάλυψαν ότι υπάρχουν φοιτητές, αγνοώντας εσκεμμένα  ότι τα πτυχία τους είναι χωρίς αντίκρισμα.
   Και τούτο διότι ποτέ δεν υποστήριζαν ως όφειλαν τους πτυχιούχους των ΤΕΙ υποκύπτοντας στις οδηγίες διαφόρων συντεχνιών.

   Μέσα σ΄ αυτό το αλαλούμ πανικού και ασυνεννοησίας λοιπόν, βρίσκει χώρο το Υπουργείο Παιδείας και δημιουργεί το σχέδιο «Αθηνά», απαξιώνει
«διακριτικά» την Τεχνολογική Εκπαίδευση σε σχέση με τα Πανεπιστήμια , δίνοντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους Ιδιοκτήτες των Κολεγίων ν’ αρπάζουν την ευκαιρία που χρόνια περίμεναν.
   Το συγκεκριμένο σχέδιο, όχι μόνο δεν δίνει λύση στην αναδιοργάνωση της Παιδείας στην Πατρίδα μας αλλά αντίθετα αποπροσανατολίζει τους φοιτητές, δημιουργεί σύγχυση στις τοπικές κοινωνίες και διαιωνίζει το πρόβλημα δεκαετιών που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Μηχανικών των ΤΕΙ όλης της χώρας.
   Οι λάθος χειρισμοί των Διοικήσεων των ΤΕΙ και μεμονωμένων καθηγητών που είχαν άτυπες επαφές με το Υπουργείο, χωρίς να λάβουν υπόψη τους τις επιπτώσεις απ’ τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις, μετονομασίες Τμημάτων στο επαγγελματικό προφίλ των πτυχιούχων και των ενεργών φοιτητών, πρέπει να σταματήσουν.
   Δεν πρέπει επίσης να επιτραπεί η δημιουργία νέων τμημάτων, καθοιονδήποτε τρόπο, αν συγχρόνως δεν συνοδεύεται με επαγγελματικά δικαιώματα.
   Είναι απαραίτητη ανάγκη να συγκληθεί αμέσως το Σ.Α.Τ.Ε./Ε.ΣΥ.Π. και να συζητηθεί το «όποιο» σχέδιο, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και όχι να σύρεται η Ακαδημαϊκή κοινότητα στα γνωστά τερτίπια των δήθεν διαβουλεύσεων και τις αποφάσεις να τις μαθαίνουν τελευταίοι οι άμεσα θιγόμενοι.
   Επιτέλους η Κυβέρνηση και όλοι οι πολιτικοί οργανισμοί της χώρας μας πρέπει     ν’ αρθούν  στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσουν επιτέλους, για μια έστω φορά εθνικά, προτάσσοντας το καλό και συμφέρον για την φοιτητριώσα νεολαία των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της πατρίδας μας.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails