Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Καμία υποχρέωση των Μηχανικών Τ.Ε.Ι-Ε.Μ.Π για καταβολή του 2%




                                                                            Αθήνα, 02-05-2013

Αστήρικτη η ερμηνεία του Τ.Ε.Ε ότι το 2% καταβάλλεται υπέρ του Δημοσίου

Με το από 24-04-2013 έγγραφο του Προέδρου του Τ.Ε.Ε προς τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και Συλλόγους μηχανικών, με κοινοποίηση στη Γ.Γ.Δ.Ε, επιχειρείται διαστρεβλωμένη και νομικά αβάσιμη ερμηνεία της διάταξης της ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Η.6. του άρθρου πρώτου, εδάφιο 4 του ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μετρά Εφαρμογής του ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016», με την οποία καταργήθηκε η υποχρέωση καταβολής εισφοράς ποσοστού 2% υπέρ του Τ.Ε.Ε για τις πάσης φύσεως λειτουργικές του δαπάνες, που υπολογιζόταν επί της συμβατικώς συνομολογούμενης ή της νομίμου αμοιβής τους.
Ειδικότερα το έγγραφο του Προέδρου του Τ.Ε.Ε μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Εκ της διατύπωσης της ως άνω διάταξης εναργώς προκύπτει ότι έχει καταργηθεί μόνο η είσπραξη των προαναφερθέντων ποσοστών 2% επί των αμοιβών μελετών, επιβλέψεων και εν γένει υπηρεσιών μηχανικού και 2‰ επί των καταβαλλόμενων στους αναδόχους Δημοσίων Έργων χρηματικών ποσών αντίστοιχα υπέρ του Τ.Ε.Ε. ΝΠΔΔ, χωρίς να έχει καταργηθεί και η εν γένει υποχρέωση είσπραξης του από τους κατά περίπτωση αρμόδιους κρατικούς φορείς.».
Σημειωτέον ότι η διάταξη αυτή, που είναι απολύτως σαφής, καταργεί την υποχρέωση των μηχανικών περί καταβολής της εν λόγω εισφοράς, ως νόμος δε, του Κράτους, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εφαρμόζεται. Ως προς την εφαρμογή, μάλιστα, της διάταξης, έχει εκδοθεί και σχετική εγκύκλιος του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Κατόπιν αυτού, ενημερώνουμε τα μέλη μας και ιδιαίτερα τους ελεύθερους επαγγελματίες να μην αποδέχονται σε καμία περίπτωση και καθ'οιονδήποτε τρόπο κράτηση επί των αμοιβών τους ποσοστού 2%.
Οι εμπλεκόμενοι σε τυχόν καταστρατήγηση της προαναφερθείσας νομοθετικής διάταξης ακολουθώντας τις παραπάνω «ερμηνευτικές» θέσεις του Τ.Ε.Ε, πρέπει να γνωρίζουν ότι, τουλάχιστον όσον αφορά μέλη μας, θα υφίστανται και τις νόμιμες συνέπειες μετά από παρέμβαση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails