Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε : ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΤΕΜ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ 29/30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ & 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

20 Συνέδριο ΕΕΤΕΜ….


 Συνάδελφοι,

Το 20ο Συνέδριο της Ένωσής μας που διεξάγεται στην Καστοριά στις 29,30 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου, βρίσκει τον Κλάδο μας στο χειρότερο σημείο της πολύχρονης διαδρομής του…
Την τελευταία τριετία ο κλάδος των μηχανικών, ενεργό κομμάτι μιας κοινωνίας που βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, έχει υποβαθμιστεί σε ότι αφορά τον επιστημονικό του ρόλο και έχει εκμηδενισθεί σε επαγγελματικό επίπεδο.
Ειδικότερα, ο κλάδος των Μηχανικών Τ.Ε. βιώνει πιο έντονα από ποτέ το καθεστώς των διακρίσεων και της προκλητικά ανάλγητης αντιμετώπισης από τους λειτουργούς της Δημόσιας Διοίκησης.. Η Πολιτεία φαίνεται όχι μόνο πιο αδιάφορη αλλά και πιο εχθρική απέναντι στον κλάδο μας σε σχέση με κάθε άλλη περίοδο.   
Το πρόβλημα της αμφισβήτησης των Επαγγελματικών μας δικαιωμάτων οξύνθηκε σε όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής μας δραστηριότητας π.χ. στα Τοπογραφικά και στον απαράδεκτο αποκλεισμό μας από τη Β΄ Τάξη Ενεργειακών Επιθεωρήσεων
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η ΕΕΤΕΜ δεν μπόρεσε ούτε στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στην αποστολή της και να δώσει στον κλάδο την ελάχιστη υποστήριξη που χρειαζόταν.
Η ΕΕΤΕΜ όπως και ο Κλάδος συνέχισαν τον κατηφορικό δρόμο των προηγούμενων ετών…
Κουραστήκαμε να λέμε ότι
αποφασιστικός παράγοντας γι’ αυτή την αποτυχία είναι το μοντέλο διοίκησης της Ένωσης, το οποίο βασίζεται αποκλειστικά στην προσωπική στρατηγική ενός και μόνο προσώπου σε βάρος της όποιας συλλογικής εκπροσώπησης.
Ένας ολόκληρος Κλάδος στηρίζει την τύχη του στις φιλότιμες προσπάθειες τεσσάρων υπαλλήλων που υπερβάλλουν εαυτό, χωρίς να αξιοποιούνται στο ελάχιστο συνάδελφοι με γνώση των θεμάτων που αντιμετωπίζουμε στο επάγγελμα.
Δεν λειτούργησαν ποτέ οι Θεματικές Επιτροπές Εργασίας που ανακοινώνονται κάθε φορά στα Συνέδρια της Ένωσης…

 
Το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων του Κλάδου παραμένουν χωρίς δυνατότητα εκπροσώπησης καθώς στην Αττική –παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας εδώ και 15 χρόνια- το Προεδρείο αρνείται να επιτρέψει τη λειτουργία έστω κι ενός Περιφερειακού Τμήματος στην Αττική.
Όλες οι λειτουργίες μας διέπονται από λογική «ερασιτεχνικού θιάσου» καθώς οι εκλογικές μας διαδικασίες επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει το αδιάβλητό τους (στο παρελθόν άλλωστε υπήρξαν περιπτώσεις εμφανούς αλλοίωσης του τελικού αποτελέσματος για τις έδρες του ΚΔΣ). Δεν είναι τυχαίο ότι το Προεδρείο αρνείται κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου στις διαδικασίες μας.
Επίσης συναντήσαμε άρνηση στην πρόταση για αλλαγή στο καταστατικό ώστε –με δεδομένη την ευρύτερη οικονομική κατάσταση και την ανεργία στον Κλάδο-, να μην επιβαρύνονται με τόσο μεγάλο κόστος τα νέα μέλη που εγγράφονται στην ΕΕΤΕΜ καθυστερημένα σε σχέση με το χρόνο λήψης του πτυχίου τους. Ακόμη, για άλλη μία φορά οι καταστάσεις των νέων μελών δεν ήρθαν ποτέ για έγκριση στην ΚΔΕ…
Ο ερασιτεχνισμός δυστυχώς αγγίζει πλέον την επικινδυνότητα. Θυμίζουμε ότι η Παράταξη της Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε. απέναντι στο σημαντικό θέμα που αφορά τη φυσιογνωμία και την καταστατική θωράκιση της Ένωσης, από την αρχή προέταξε το συμφέρον την Ένωσης και όχι το παραταξιακό της όφελος. Ψήφισε πάντα πολιτικά με γνώμονα την ενδυνάμωση της ΕΕΤΕΜ, παρά το ότι χρειάστηκε να πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα γι’ αυτό.
Είναι γνωστό επίσης ότι η πλειοψηφούσα παράταξη επιμένει εδώ και 15 χρόνια στη λειτουργία μονοπαραταξιακού προεδρείου στην Ένωση, αποκλείοντας οποιονδήποτε άλλο από την οποιαδήποτε συμμετοχή.

Είναι προφανές ότι την τελευταία τριετία η Ένωση απέτυχε παταγωδώς σε όλους της τους στόχους. Είναι αδύνατον κατά συνέπεια για εμάς να ψηφίσουμε τον απολογισμό δράσης που κατατίθεται από το Προεδρείο.
Το διάστημα αυτό γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν προσθήκες στην πρόταση για τον προγραμματισμό δράσης ώστε να καταλήξουμε όλοι σε μία κοινή πρόταση για το μέλλον της Ένωσης. Σημειώνοντας ότι πέρα από τη συνέχιση του Αγώνα για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του Κλάδου, η Ένωση καλείται να υιοθετήσει την πάγια θέση μας: «Στόχος είναι το Ένα Ενιαίο Τεχνικό Επιμελητήριο για όλους τους Μηχανικούς της Χώρας» και η «Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση με ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για όλα τα Ιδρύματα».
Η Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών συναισθανόμενη, το βάρος της ευθύνης της, ενόψει των προσεχών εκλογών της Ένωσης το Μάρτιο καλεί όλους να παραμερίσουν τους όποιους ανούσιους διαχωρισμούς και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για την πλήρη αναδιοργάνωση της ΕΕΤΕΜ, ώστε αυτή να ανταποκριθεί επιτέλους στην αποστολή της.
Είναι προφανώς αστεία η πρόθεση συγκεκριμένης παράταξης να αλλάξει το όνομά της στις προσεχείς εκλογές. Τους καλούμε να αλλάξουν νοοτροπία και όχι όνομα. Η λογική και η νοοτροπία τους είναι αυτή που έφεραν τον Κλάδο και τη χώρα στη σημερινή κατάσταση και όχι το όνομά τους.   
Καλούμε όλους τους συναδέλφους που μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον του Κλάδου να επικοινωνήσουν μαζί μας, ανεξάρτητα από το σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκουν. Άλλωστε τα προβλήματα του Κλάδου είναι κοινά και δεν επιδέχονται κομματικών διαφοροποιήσεων. Η Πανελλήνια ΔΑΚΕ έχει αποδείξει τη σταθερότητα και τη συνέπειά της απέναντι στην Ένωση. Η παράταξη πορεύεται πάντα με γνώμονα αρχές και αξίες και όχι προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες (θυμίζουμε ότι η Παράταξη της ΔΑΚΕ είναι η μόνη Παράταξη που δίνει έδαφος σε νέους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες ανανεώνοντας το στελεχιακό της δυναμικό).
Καλούμε όσους επιθυμούν, να συμμετάσχουν στη συνάντηση στελεχών και φίλων που θα πραγματοποιηθεί με τη λήξη των εργασιών της δεύτερης μέρας (Σάββατο 30/11) στο Συνέδριο στην Καστοριά.    
Επικοινωνία:
Αίσωπος Γιάννης 6944479903, Ντάκος Χρήστος 6976857229, Ευθυμιάδης Κώστας 6942682999, Λαθουράς Άλκης 6942248491, Χριστόπουλος Βασίλης 6972082906, Σιάχος Δημήτρης

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails