Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Επιστολή ΔΑΚΕ Μηχανικων Τ.Ε στον Υπουργό Παιδείας κο Α.Λοβέρδο





ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΑΚΕ
 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. 
 www.dake-eetem.gr
                                                                                             
 
                                                                                                            Αθήνα 18/06/ 2014                                             
                        
Προς :             κο Ανδρέα Λοβέρδο
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κοινοποίηση: κο Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο
                        Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

                        κο Κωνσταντίνο Κουκοδήμο
                        Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Αίτημα για συνάντηση μαζί σας»
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που σας έχει ανατεθεί από τον πρωθυπουργό.  
Το Υπουργείο Παιδείας έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος της πατρίδας μας και την μόρφωση και καλλιέργεια των επόμενων γενεών. Ταυτόχρονα έχετε την ευθύνη να συνεχίσετε το έργο των προκατόχων σας, αλλά και να δώσετε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν. Ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας είναι η ρατσιστική διάκριση μεταξύ των αποφοίτων Π.Ε. και Τ.Ε. και η διαιώνιση της αναχρονιστικής λογικής του διαχωρισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε Πανεπιστημιακό και Τεχνολογικό Τομέα.
Οφείλετε να συνεχίσετε το όραμα του απελθόντα Υπουργού Παιδείας κου Αρβανιτόπουλου, ολοκληρώνοντας το Σχέδιο «Αθηνά», στην κατεύθυνση της ενοποίησης του Θεσμικού Πλαισίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση. (Η επιλογή της «Ομοσπονδοποίησης» Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας, αποτελεί «προπομπό» της πλήρους ενσωμάτωσης των δύο διαφορετικών θεσμών, με στόχο μία Ανώτατη Εκπαίδευση ανταγωνιστική σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον). Η ένταξη άλλωστε των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων στο ίδιο επίπεδο στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων δείχνει τον δρόμο για τη θέσπιση ενιαίου θεσμικού πλαισίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Θυμίζουμε επίσης, ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των βασικών Ειδικοτήτων Μηχανικών Τ.Ε., με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι να μην μπορούν να ασκήσουν ούτε στοιχειωδώς το επάγγελμα των σπουδών τους.

Η έκδοσή τους δεν απαιτεί πλέον τις πολυδαίδαλες διαδικασίες του παρελθόντος καθώς έχετε στα χέρια σας τόσο πλήρη σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων τα οποία συντάχθηκαν ύστερα από 5ετή προσπάθεια από τον πρώην Υφυπουργό κο Ταλιαδούρο και τους συνεργάτες του και τα οποία αποτελούν προϊόν «ζύμωσης» με όλες τις «πλευρές», όσο και τις διατάξεις των άρθρων 23-25 του Νόμου 4233/2014 (ΦΕΚ 22) με τις οποίες δίνεται λύση στο πρόβλημα του φορέα που θα χορηγεί τις αντίστοιχες άδειες ασκήσεως Επαγγέλματος, μέχρι την υλοποίηση της θέσης μας για την ανάγκη λειτουργίας στη Χώρα μας, Ενός Ενιαίου Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Σημειώνουμε τέλος, ότι δεν έχετε κανένα λόγο να διστάσετε στην επίλυση του χρόνου προβλήματος των Μηχανικών Τ.Ε., καθώς –πέρα από τους Νόμους 2916/2001 και 3549/2007-, η παράγραφος ΙΓ.12 του Νόμου 4254/2014 (ΦΕΚ 85Α) –μετά τη σθεναρή στάση του κου Αρβανιτόπουλου-, κατήργησε τις αναχρονιστικές διατάξεις του Ν.4663/1930 με αποτέλεσμα σήμερα το Νομοθετικά κατοχυρωμένο Επάγγελμα του Μηχανικού στη Χώρα μας να ασκείται από όλους τους κατόχους διπλώματος Μηχανικού των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία και ΤΕΙ), της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής.
Κύριε Υπουργέ,
Ο πήχης είναι ψηλά και στη συγκεκριμένη συγκυρία καλείστε να δράσετε εφοδιασμένος με όλα εκείνα τα εργαλεία που απαιτούνται για να δοθούν λύσεις.
Απαιτείται όμως και πολιτική βούληση, την οποία είμαστε σίγουροι ότι έχετε.
Ζητούμε συνάντηση μαζί σας και σας δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να συμβάλλουμε στο έργο σας δουλεύοντας δίπλα σας παρέχοντας σε εσάς και στους συνεργάτες σας τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκτήσαμε ύστερα από τη χρόνια ενασχόλησή μας με θέμα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Τα μέλη της Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε. στην ΚΔΕ της ΕΕΤΕΜ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails