Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Τότε... και Τώρα....


Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και ως εν δυνάμει κυβερνήτης της χώρας μας, παρουσίασε πρόσφατα, την πρόταση του για την παιδεία, την οποία όπως πληροφορούμαστε στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει με ειδικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Σταχυολογώντας την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα διαβάζουμε τα εξής:

Τα ΤΕΙ από τη ίδρυση τους και ιδιαίτερα μετά το σχέδιο "Αθηνά" αποτέλεσαν πεδίο άσκησης αντιδραστικής πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η ασαφής και επισφαλής θέση τους στον ακαδημαϊκό χάρτη δεν άλλαξε με την ονομαστική «ανωτατοποίησή» τους, αλλά, αντίθετα, αυτά αντιμετωπίστηκαν ως δούρειος ίππος της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης συνολικά......Η ύπαρξη δύο κατηγοριών πτυχιούχων (από ΑΕΙ και ΤΕΙ) στο ίδιο επαγγελματικό πεδίο λειτούργησε μόνο προς όφελος της αγοράς, δημιουργώντας όρους ανταγωνισμού χωρίς πραγματικό υπόβαθρο και συνακόλουθα συνθήκες επισφαλούς εργασίας...

Δεν θα σταθώ στο ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει αντιληφθεί - δεν θέλει να αντιληφθεί?? - το ότι τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ και ότι ο διαχωρισμός των ΑΕΙ γίνεται σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά στο γενικότερο και άκρως απαξιωτικό τρόπο που μιλά για τα ΤΕΙ. Μιλάμε για τα ίδια Ιδρύματα που ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσος Κουράκης, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» εγκωμίαζε και έλεγε χαρακτηριστικά:
 Θα πρέπει βέβαια να πούμε ότι τα ΤΕΙ επιτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο. Προφανώς διεξάγεται η έρευνα μέσα σε αυτά ως αναπόσπαστο στοιχείο του προσανατολισμού τους, υλοποιούνται μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εσωτερικού ή του εξωτερικού, διοργανώνουν επιστημονικά συνέδρια, εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους.


Υπάρχουν τμήματα ΤΕΙ που απαιτούν μεγαλύτερο βαθμό εισαγωγής από πολλά Πανεπιστημιακά τμήματα και η εκλογή σε θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού στα ΤΕΙ προϋποθέτει προσόντα ανάλογα με αυτά των Καθηγητών Πανεπιστημίων. Ακόμη, τα ΤΕΙ ανέπτυξαν εκπαιδευτικές και ερευνητικές συνεργασίες, σε ισότιμη βάση, με Ελληνικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Και μέσα σε όλη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, δεν χώρεσε ούτε μια γραμμή για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Αποφοίτων ΤΕΙ. Αυτών, που ακόμη και σήμερα, βρίσκονται χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και λαμβάνουν καταφανή ανισότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους απόφοιτους, όσον αφορά τις δυνατότητες αξιοπρεπούς επαγγελματικής αποκατάστασης, ανάλογης του επιπέδου σπουδών τους, όπως ανέφερε ο ίδιος σε Ερώτηση του - το 2010- για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ προς την τότε Υπουργό Παιδείας.

Δεν είναι κακό να αλλάζεις άποψη. Αρκεί να μπορείς να την τεκμηριώσεις. Και αυτή η αλλαγή δεν είναι αδύνατον να τεκμηριωθεί ούτε από την ισχύουσα νομοθεσία, ούτε με εκπαιδευτικά δεδομένα, ούτε από επίσημες εκθέσεις και αξιολογήσεις...

Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails