Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα

Απο τα Νέα
30/04/2009
Χρήστος Κάτσικας

Είναι δυνατόν οι επίσημοι φορείς της Πολιτείας να εξαπατούν τους υποψηφίους που δίνουν σκληρή μάχη για μια θέση στα Πανεπιστήμια; Φαίνεται ότι είναι! Γιατί πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει κάποιος σε έναν υποψήφιο, ο οποίος έχει ενημερωθεί από το ΥΠΕΠΘ, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τον Οδηγό Σπουδών του ΑΕΙ ή ΤΕΙ, το ότι δεν ισχύουν όσα επίσημα τον είχαν διαβεβαιώσει; Απίστευτο κι όμως... ελληνικό! Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά...



Σε κατάσταση ομηρείας με «άχρηστα» πτυχία
Όταν έδιναν Πανελλαδικές Εξετάσεις και αργότερα όταν συμπλήρωναν το Μηχανογραφικό τους για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, ενημερώθηκαν επίσημα ότι η Σχολή στην οποία επέλεγαν να σπουδάσουν παρείχε επαγγελματικά δικαιώματα. Μερικά χρόνια αργότερα, όταν πήραν πτυχίο ανακάλυψαν ότι είχαν εξαπατηθεί επίσημα καθώς από την έναρξη λειτουργίας τους τα Τμήματα στα οποία φοίτησαν παραμένουν σε κατάσταση ομηρείας. Έτσι, βρίσκονται σε αδιέξοδο όσον αφορά την επαγγελματική τους αποκατάσταση, αφού εκκρεμεί η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους με αποτέλεσμα να αχρηστεύονται τα πτυχία τους στον επαγγελματικό στίβο.

Έτσι, οι εκατοντάδες σημερινοί φοιτητές και πτυχιούχοι του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα αισθάνονται εξαπατημένοι εφόσον όταν με βάση τα μόριά τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις επέλεγαν το Τμήμα είχαν διαβάσει στον Οδηγό Σπουδών του ότι«οι πτυχιούχοι του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Σύμφωνα με τον Ηλία Παπαδόπουλο, φοιτητή του Τμήματος, η ύπαρξη αυτής της επαγγελματικής διεξόδου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να αποφασίζουν γύρω στους 80 φοιτητές ετησίως να περάσουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια της ζωής τους στην Καλαμάτα, διαμονή που συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση διπλάσιου αριθμού γονέων. Ωστόσο στον πρόσφατα διεξαχθέντα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, οι απόφοιτοι του Τμήματος δεν έγιναν δεκτοί.

Στον αέρα πτυχιούχοι από 20 Τμήματα
ΦΕΤΟΣ,ενώ το ΥΠΕΠΘ προχώρησε...

ακάθεκτο στην ίδρυση 16 νέων Τμημάτων ΑΕΙ- ΤΕΙ, παραμένουν χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα πάνω από 20 Τμήματα ΤΕΙ- πολιτικών μηχανικών δομικών έργων, πολιτικών μηχανικών έργων υποδομής, τοπογράφων μηχανικών και μηχανικών γεωπληροφορικής και τοπογραφίας, ειδικότητες που υπολογίζεται ότι έχουν σήμερα περίπου 8.000 έως 10.000 πτυχιούχους. Θολή είναι και η επαγγελματική ταυτότητα των πτυχιούχων του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Πανεπιστημίου Θράκης, του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθώς και Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα Τμήματα αυτά βγάζουν αποφοίτους που γνωρίζουν τις γλώσσες χωρών της Μεσογείου ή της Βαλκανικής, αλλά δεν έχουν συγκεκριμένη επαγγελματική ταυτότητα. Επίσης, τα Τμήματα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τα οποία, παρότι έχουν σημαντικό αντικείμενο όπως η Συνεχής Εκπαίδευση και η Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένο ΠΕ. Ως αποτέλεσμα, οι απόφοιτοί τους δεν μπορούν να γίνουν καθηγητές Ειδικής Αγωγής.

Μόλις φέτος, έπειτα από πολλά χρόνια λειτουργίας και κατόπιν μεγάλων πιέσεων, δόθηκε η δυνατότητα στους πτυχιούχους των Τμημάτων Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Κρήτης και Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ διεκδικώντας θέση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails