Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Ενα στα 5 ΤΕΙ της περιφέρειας κλείνει ελλείψει φοιτητών


Απο την Ημερησία
Της Χαράς Καλημέρη
27/08/2009

Εκτακτη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ, οι οποίοι απειλούν με απεργίες με
την έναρξη της χρονιάς


Την ανάγκη ριζικών αλλαγών στον χάρτη της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης καταδεικνύει το «ρεκόρ» των 20.802 κενών θέσεων που καταγράφηκε φέτος σε τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για άλλη μια χρονιά, οι νέοι γύρισαν την πλάτη σε «θολά» γνωστικά αντικείμενα με αμφίβολη επαγγελματική προοπτική, με αποτέλεσμα συνολικά 30 με 40 τμήματα ΤΕΙ -δηλαδή το ένα στα πέντε- να αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.

Ενδεικτικά σε 3 τμήματα -Φυτικής Παραγωγής Ηπείρου στην Αρτα, Ζωικής Παραγωγής Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα και Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα- δεν θέλησε να πάει ούτε ένας υποψήφιος, ενώ σε ακόμη 31 οι νέοι φοιτητές μετρώνται στα δάκτυλα.

Η Κοζάνη, Καλαμάτα, η Φλώρινα, το Μεσολόγγι, το Ηράκλειο, η Λάρισα, η Αρτα, η Ηγουμενίτσα, η Καβάλα και η Καστοριά είναι από τις πόλεις που χάνουν σημαντικό μέρος του φοιτητικού τους πληθυσμού και οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό.

Εκτακτη σύνοδος

Σε μια προσπάθεια να «θωρακίσουν» τα τμήματα οι πρόεδροι των ΤΕΙ πραγματοποίησαν χθες έκτακτη σύνοδο και αποφάσισαν να ζητήσουν από τα συναρμόδια υπουργεία την άμεση έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους 23 πολυτεχνικών ειδικοτήτων. Προειδοποίησαν δε πως εάν αυτό δεν συμβεί, θα προχωρήσουν σε αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων με την έναρξη της χρονιάς.

Οι νέοι προτιμούν σπουδές που έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουν ξανά πανελλαδικές εξετάσεις για να επιτύχουν τον στόχο τους ή να αναζητήσουν διέξοδο στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση. Ενδεικτικό είναι πως φέτος περίπου 2.500 υποψήφιοι δεν θέλησαν να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ παρ' ότι θα μπορούσαν.

Πρόκειται για υποψήφιους που «έπιασαν» το βαθμολογικό όριο στις εξετάσεις, αλλά δεν συμπλήρωσαν μηχανογραφικό δελτίο μιας και η επίδοσή τους ήταν χαμηλή και δεν επαρκούσε για την εισαγωγή στο τμήμα της αρεσκείας τους.

Ψηφίστηκε

Σύμφωνα με τον νέο νόμο για τα ΤΕΙ, που ψηφίστηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή, τα τμήματα των οποίων ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των διαθεσίμων θέσεων έχουν 5 χρόνια περιθώριο για να αποφασίσουν τη μελλοντική τους πορεία.

Ή θα αλλάξουν γνωστικό αντικείμενο ή θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν. Ηδη από το 2003, γίνεται λόγος από τους υπουργούς Παιδείας και τις διοικήσεις των ΑΕΙ για νέο χωροταξικό σχεδιασμό χωρίς όμως αυτός να εφαρμοστεί. Αντίθετα, από τότε ιδρύθηκαν και άλλα. Από φέτος, θα λειτουργήσουν 3 νέα τμήματα σε ΑΕΙ και 13 σε ΤΕΙ, ενώ προ ημερών εξαγγέλθηκε η ίδρυση του 22ου ΑΕΙ της χώρας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.

Οι παρενέργειες του εκπαιδευτικού συστήματος, όπως αποκαλύφθηκαν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, φαίνεται πως εξυπηρετούν τις προθέσεις της κυβέρνησης για επίσπευση των αλλαγών στην Παιδεία. Ο διάλογος εισέρχεται στην τελική του φάση με το αρμόδιο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συζητά από την επόμενη συνεδρίασή του στις 2 Σεπτεμβρίου τα «καυτά» θέματα της ατζέντας: Τη δομή του Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails