Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει δέκτες αρκετών μηνυμάτων σχετικά με την έκδοση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αρχίζει να διαφαίνεται ότι σιγά σιγά η κοινωνία καταλαβαίνει την έντονη αδικία που βιώνουν καθημερινά οι απόφοιτοι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων – και ιδιαίτερα των Μηχανικών ΤΕ – αλλά δυστυχώς οι πολιτικοί μας ΄΄ Δεν έχουν λάβει ακόμη το μήνυμα ΄΄ όπως συχνά τους ακούμε τον τελευταίο καιρό να διαμηνύουν.Ως Μηχανικοί ΤΕ και ως μεγάλο και ενεργό μέρος της κοινωνίας μας, βιώνουμε καθημερινά την απαξίωση απο τους θεσμούς και το ίδιο μας το κράτος. Κράτος που μας σπούδασε, μας αναβάθμησε χωρίς όμως να συνδέσει τις σπουδές μας με την αγορά εργασίας.


Και ενώ κανείς θα περίμενε την στήριξη μας και την προσπάθεια πίεσης της Κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λαμβάνουμε τουλάχιστον προσβλητικές προς εμάς και τα Ιδρύματα μας δηλώσεις από το βήμα της Βουλής από τα ΄΄μικρότερα΄΄ θεωρητικά κοινοβουλευτικά κόμματα.
Ως μοναδικός πόλος πίεσης προς την Κυβέρνηση φαινόταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία είχε κατέθεσει και επίκαιρη ερώτηση για τα Ε.Δ προς τον Υπουργό Παιδείας. Πριν όμως ο αλέκτωρ λαλήσει τρις , διαψευσθήκαμε δια στόματος του αρχηγού της κ.Γ. Παπανδρέου και των δηλώσεων του περί νοσοκόμων – μηχανικών.

Ελπίδα μας πλέον η αλλαγή κλίματος που φημολογείται με το Σ.Ν ΄΄ Ρύθμιση θεμάτων Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ένα ακόμη καλό ΣΝ για τα Ιδρύματα , αλλά θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ελάσσονος σημασίας για εμάς τους Πτυχιούχους. Μάταια λοιπόν ΄΄κύκλοι΄΄ αρθρογραφούσαν κακόβουλα για επαγγελματικά δικαιώματα και παραγκώνιση Παραγωγικών Υπουργείων . Το Πλαίσιο είναι διαφορετικό πράγμα από τα Επαγγελματικά Δικαιώματα..

Οι Πρυτάνεις πλέον σταματούν τις οχλήσεις και ξεκάθαρα πλέον απαιτούν από τον Υπουργό την άμεση απόσυρση του ΣΝ με μια καλά ενορχηστρωμένη επίθεση απο την συμμαχία της ΠΟΣΔΕΠ και του ΤΕΕ. Την ίδια στιγμή κάποιοι αυτοβούλως μοιράζουν master τα οποία αποκτήθηκαν μέσα σε προπτυχιακές σπουδές χωρίς καν την έγκριση της πολιτείας. Ο Κος Γρυσπολάκης έχει αναλάβει αυτή τη φορά το ρόλο του ''κακού'' και ο Κος Μουντζούρης το ρόλο του ''καλού''. Το ΤΕΕ μόνιμα σε ρόλο ''κακού'' όπου και τον ξέρει πλέον αρκετά καλά.

Φτάνουμε λοιπόν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, όπου και ο Υπουργός καταθέτει τροπολογία του Άρθρου 18 και πλέον εκτός από το ΣΑΤΕ θα πρέπει να γνωμοδοτεί παράλληλα και το ΣΑΠΕ για την έκδοση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων. Η παρέμβαση της ΕΕΤΕΜ κατάφερε να τροποποιήσει ξανά το Άρθρο 18 ώστε να μην χρειάζονται γνωμοδότηση από τα Συμβούλια τα ήδη απεσταλμένα προς τα Παραγωγικά Υπουργεία Ε.Δ των Σχολών.

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου σχετικά με όλα αυτά που συνέβησαν τον τελευταίο διάστημα, φτάνω σε ένα και μόνον συμπέρασμα. Σχετικά με την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων άσχετα του ΣΝ είμαστε ακριβώς στην αρχική κατάσταση. Ούτε χειρότερα αλλά ούτε και καλύτερα. Εξάλλου όπως είπαμε το ΣΝ δεν ήταν αυτό που θα έλυνε το πρόβλημα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων.

Από όλα τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι τελικώς αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση και πυγμή για την επίλυση του θέματος. Το ζήτημα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Μηχανικών ΤΕ και όλων των υπόλοιπων Ιδρυμάτων δεν είναι δυνατόν να λυθεί χωρίς ξεκάθαρη πολιτική βούληση .
Απόφαση που θα πρέπει να λάβει συνολικά η Κυβέρνηση ώστε να μην μετατίθενται ευθύνες από το Υπουργείο Παιδείας στα παραγωγικά Υπουργεία. Αυτή την στιγμή τα Ε.Δ πολιτικών και Έργων Υποδομής φαίνονται να βρίσκονται προς υπογραφή στο ΥΠΕΧΩΔΕ , ενώ αντίστοιχα τα Ε.Δ των Η/Μ στο ΥΠΑΝ. Παράλληλα εκκρεμεί το θέμα με τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές που ήδη θα έπρεπε να έχει λήξει λόγω και των προθεσμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι καιρός λοιπόν η κυβέρνηση να λύσει αυτό τον Γόρδιο Δεσμό. Και ως γνωστόν ο Γόρδιος Δεσμός λύνετε με το γνωστό παλιό τρόπο. Με ημίμετρα δεν θα υπάρξει ποτέ ικανοποιητική λύση. Είτε θα δώσετε Επαγγελματικά Δικαιώματα όπως και οφείλει να πράξει η πολιτεία, είτε θα κλείσετε τις σχολές. Αρκετά! Μοχλός πίεσης μας προς την Κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση - που μην ξεχνάμε ήταν και ο Ιδρυτής των σχολών μας και ο πρώτος που θα έπρεπε να έχει κατοχυρώσει Επαγγελματικά δικαιώματα έξι μήνες μετά τον Ιδρυτικό νόμο τους – θα πρέπει να είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις του Κλάδου και των ΤΕΙ. Είναι αδιανόητο οι Πρόεδροι , οι καθηγητές και οι φοιτητές να μένουν αμέτοχοι ! Μόνη λύση είναι οι κινητοποιήσεις. Μόνον έτσι θα φανεί ο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Είναι ανήκουστο και τουλάχιστον απαράδεκτο 25 έτη μετά την Ίδρυση των σχολών μας, Ανώτατα πλέον Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να μην έχουν κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα. Η πολιτεία , το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και η κυβέρνηση, κρατούν τουλάχιστον 30.000 απόφοιτους και χιλιάδες φοιτητών δέσμιους της ατολμίας τους να συγκρουσθούν με συγκεκριμένα συμφέροντα και συντεχνίες. Συντεχνίες που καταπατούν δικαιώματα πολιτών και φέρονται ως παντοκράτορες με πεπαλαιωμένες νομοθεσίες του 1930..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails