Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

1Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ 2-4 ΔΕΚ. 2009 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚOY TOMEA ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.
Δ/ΝΣΗ :1) ΤΟΣΙΤΣΑ 1Β 10682 2) ΒΑΡΒΑΚΗ 12 - 114 54 - ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2105241814, κιν. 6944722509 Fax : 2105241814
Website: http://www.pomitedy.gr

8-12-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 2-4 Δεκεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε η 1η Σύνοδος των Προέδρων και Αντιπροέδρων των ΤΕΙ της χώρας.
Η Ομοσπονδία μας που αποτελεί τον αποκλειστικό επαγγελματικό-επιστημονικό και συνδικαλιστικό φορέα των Μηχανικών αποφοίτων Τεχνολογικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων που εργάζονται στο Δημόσιο, παραβρέθηκε στη Σύνοδο με αντιπροσωπεία του Δ.Σ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Κ.Αγγελίδη, τους Αντιπροέδρους Γ. Κωστόπουλο και Κ. Στεφανή, την Γενική Γραμματέα Αν. Παρισίου και τον υπεύθυνο τύπου Φ. Κυριάκο.



Κατά την διάρκεια της Συνόδου ο Πρόεδρος Κ. Αγγελίδης με τοποθέτηση παρέμβαση του, εντόπισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν κλάδος στην άσκηση του επαγγέλματος μας εμποδιζόμενοι από το συνεχιζόμενο αναχρονιστικό σύστημα που επικρατεί στην Ελλάδα δέσμιο των συντεχνιών των αποφοίτων πανεπιστημίων και την μη εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ΤΕΙ από την χώρα μας.
Κατά την διάρκεια της Συνόδου, όπου κατά την τελευταία ημέρα 4/12/2009 παραβρέθηκε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, εντοπίστηκαν από τους Προέδρους για μια ακόμα φορά τα προβλήματα του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης όπως :
Η ελλειμματική χρηματοδότηση των ΤΕΙ,
Οι παρενέργειες της καθιέρωσης της βάσης του 10,
Η μη έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων,
Η απαίτηση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ΤΕΙ και
Η μετεξέλιξη τους σε Πανεπιστήμια.
Η πλειοψηφία των Προέδρων όπως και η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ διατύπωσαν την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος επαγγελματικός φορέας για τους αποφοίτους ΤΕΙ και Πανεπιστημίων ανά επιστημονικό πεδίο, γεγονός που είναι συμβατό και με την Ευρωπαϊκή πρακτική.
Η Υπουργός Παιδείας στην τοποθέτηση της έδωσε την διαβεβαίωση για την γρήγορη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας, έχοντας όμως την άποψη ότι αυτά δεν θα πρέπει να δίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά από τους επαγγελματικούς φορείς με σύγχρονη εφαρμογή και του Ευρωπαϊκού πλαίσιου επαγγελματικών προσόντων.
Με δεδομένο σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ότι ήδη έχουν αρχίσει οι διεργασίες για τα επαγγελματικά δικαιώματα (συνάντηση στις 7/12/2009 του Υφυπουργού κ. Ιωαν. Πανάρετου με πρυτάνεις πολυτεχνείων και προέδρους ΤΕΙ) καλούμε όλους τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση.
Σε καμία περίπτωση επαγγελματικός φορέας των Μηχανικών ΤΕΙ δεν μπορεί να είναι το ΤΕΕ με την σημερινή του μορφή, αφού αποτελεί την συντεχνία των αποφοίτων πολυτεχνικών και ισοτίμων σχολών.
Η όλη παρουσία της Ομοσπονδίας μας κρίθηκε θετική και εκτιμούμε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, θα υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα τόσο στην ενημέρωση για τους τομείς που μας ενδιαφέρουν, όσο και στην εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα των αποφοίτων.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails