Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Οριστική αποσύνδεση του πτυχίου από το δικαίωμα στη δουλειά

Απο το Ριζοσπάστη
24/03/2010

Από τη μια μοιράζει παραπλανητικές υποσχέσεις περί «επαγγελματικών δικαιωμάτων» κι από την άλλη... λίγες γραμμές παρακάτω στο ίδιο δελτίο Τύπου τις αναιρεί δείχνοντας ότι θέση της κυβέρνησης είναι η πλήρης αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα και από οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα. Ο λόγος για τις ανακοινώσεις που έγιναν από το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας, Ι. Πανάρετου, μετά τη συνάντηση που είχε χτες ο τελευταίος με εκπροσώπους των διοικήσεων πανεπιστημίων και ΤΕΙ και εκπροσώπους επαγγελματικών ενώσεων.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα σταλούν σε όλους τους ενδιαφερόμενους τα αναμορφωμένα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα που εκκρεμούν, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους μέχρι τις 30 Απριλίου.



Και αμέσως παρακάτω επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «την ευθύνη για την απονομή των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να έχουν οι διευρυμένοι επαγγελματικοί φορείς». Μάλιστα, πρότεινε την υιοθέτηση της πρακτικής του Δικηγορικού Συλλόγου, που έχει επιβάλλει εξετάσεις προκειμένου να εγγράφει ως μέλη του πτυχιούχους της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Με άλλα λόγια, λέει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα και ότι το δικαίωμα στη δουλειά θα κρίνεται από αλλεπάλληλες πιστοποιήσεις και ταξικά φίλτρα, δείχνοντας με αυτή την ομολογία το μάταιο και την αυταπάτη που καλλιεργείται στα ΤΕΙ με την υπόθεση των «επαγγελματικών δικαιωμάτων»... που εκκρεμούν.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails